Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κονή δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ


Με την απαρίθμηση νόμων και αποφάσεων δεν λύνονται τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Αδυναμία πρόβλεψης(!), απροθυμία εξεύρεσης λύσεων, πλήρης υποταγή στα μνημόνια η συνταγή του Υπουργείου Παιδείας
Δεν φαίνεται να οδεύουν προς αξιόπιστη λύση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Έκπληξη προκαλεί η απάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου αναφορικά με το διορισμό των ήδη εκλεγμένων διδασκόντων, καθώς δηλώνει αδυναμία πρόβλεψης του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς το Υπουργείο δεν μπορεί να άρει το καθεστώς ομηρίας στο οποίο υπάγονται οι τυπικά εκλεγμένοι αλλά ουσιαστικά αδιόριστοι διδάσκοντες, παρά μόνο αν εντάξουμε την καθυστέρηση αυτή στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να υποβαθμίζει συστηματικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρηματοδοτώντας τα ιδρύματα, αλλά και στις μεθοδεύσεις που υπαγορεύουν την ολοκλήρωση του σχεδίου Αθηνά και το διορισμό σύμφωνα με το νέο καθεστώς.

Όσον αφορά τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, στην απάντηση γίνεται μια γενική αναφορά ότι απασχολούν το Υπουργείο, ενώ στη δήλωση ότι η επιχορήγηση για τη σίτιση έχει αυξηθεί κατά 7.500.000 ευρώ για όλα τα ιδρύματα της χώρας κανένας λόγος δεν γίνεται για οριστική και αξιοπρεπή λύση του προβλήματος, όταν η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι οι φοιτητές υποσιτίζονται ή ακόμα και αποκλείονται εντελώς από την παροχή δωρεάν σίτισης, τη στιγμή που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν επιτακτικό πρόβλημα επιβίωσης. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για τα πανεπιστήμια - και δη τα περιφερειακά όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - που χωρίς φοιτητές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Δεν μπορεί το Υπουργείο να επικαλείται συνεχώς τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» ως άλλοθι για να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολλώ δε μάλλον όταν η κυβέρνηση εξακολουθεί να νομοθετεί με βάση τις επιταγές της τρόικα και των μνημονίων.

Σε απάντηση αυτών των καταστροφικών πολιτικών, καλούμε όχι μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες να αναλάβουν δράση. Το παράδειγμα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που πέτυχαν με απεργία διαρκείας να δοθούν οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες και να καταφέρουν έτσι να εξυπηρετηθούν, έστω και στοιχειωδώς, τα προγράμματα σπουδών και να μην αναστείλουν τη λειτουργία τους πολλά τμήματα λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, αποδεικνύει ότι οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι.

Οι υπογράφοντες
Γιάννης Ζερδελής, βουλευτής Λέσβου
Τάσος Κουράκης, βουλευτής Α' Θεσ/νίκης
Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων
Αγνή Καλογερή, βουλευτής Σάμου
Γιώργος Πάντζας, βουλευτής Αττικής
Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής Αχαΐας
Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων
Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής Α' Θεσ/νίκης
Τζένη Βαμβακά, βουλευτής Β' Πειραιώς
Θεανώ Φωτίου, βουλευτής Επικρατείας
Πέτρος Τατσόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών
Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής Χανίων
Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου