Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Με εθελοντικές διαδημοτικές συνεργασίες θα ανταποκριθούν οι δήμοι στις νέες αρμοδιότητες!

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Αναφορά (αρ.πρωτ. 1056/25-10-2012) που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με θέμα την άσκηση αρμοδιοτήτων του Ν. 3852/2010, που μεταφέρονται το 2013 στους Δήμους των Κυκλάδων. Σημειώνεται, ότι ενώ οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, είναι 131 σε αριθμό, το υπουργείο στην απάντησή του επί της ουσίας... παραπέμπει τους δήμους σε εθελοντικές μορφές διαδημοτικής συνεργασίας και...υπόσχεται ότι το υπουργείο... θα είναι αρωγός! Όσο για τις διατιθέμενες προς τους δήμους επιχορηγήσεις; Αυτές είναι ανάλογες με τις δυνατότητες, λέει ο υπουργός. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά και υπό την παρούσα συγκυρία αυτό σημαίνει, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος! Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σημειώνει ότι είναι προφανής ο στόχος, σημαντικές αρμοδιότητες να περάσουν σταδιακά σε ιδιωτικά συμφέροντα.
 
Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος είχε καταθέσει από τις 23 Οκτωβρίου αναφορά την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου-Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων, με θέμα τις 131 αρμοδιότητες, οι οποίες μεταφέρονται το 2013 στους Δήμους του Νομού Κυκλάδων.
Στην επιστολή τονιζόταν ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και η δραματική μείωση των πόρων που διατίθενται για την άσκηση των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων, καθιστούν αδύνατη την ανάληψή των αρμοδιοτήτων αυτών από τους δήμους. Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Αναφορά (αρ.πρωτ. 1056/25-10-2012) που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με θέμα την άσκηση αρμοδιοτήτων του Ν. 3852/2010, που μεταφέρονται το 2013 στους Δήμους των Κυκλάδων.

Το υπουργείο απαντά ότι «επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα… προκειμένου η μεταφορά των αρμοδιοτήτων να συνάδει με τη συνταγματική επιταγή τήρησης των προϋποθέσεων της ταυτόχρονης μεταφοράς οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού...» και παρακάτω ότι «…συναφώς με τα ανωτέρω, ….για την αποτελεσματική άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν από 1/1/2013 οι Δήμοι της Χώρας, ιδιαίτερη χρησιμότητα αποκτά η σύναψη συμβάσεων ευέλικτων εθελοντικών μορφών διαδημοτικής συνεργασίας…» και συνεχίζει …το υπουργείο θα είναι αρωγός στην υλοποίηση του θεσμού της διαδημοτικής συνεργασίας…».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το όλο θέμα το παραπέμπει στη διαδημοτική συνεργασία, παρακάμπτοντας βεβαίως το γεγονός ότι, αφενός μεν η κατάσταση των Δήμων των μικρών νησιών είναι δραματική, αφού στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε έναν και μοναδικό υπάλληλο και αφετέρου ότι και οι μεγαλύτεροι Δήμοι, ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης, ότι καλύπτουν ήδη ανάγκες όμορων νησιών και ότι οι μελλοντικές αρμοδιότητες δεν πρόκειται, με δεδομένο το ελάχιστο προσωπικό, να ασκηθούν.

Επιπλέον, μετά τα εξοντωτικά μέτρα με τις διαθεσιμότητες, βάσει των οποίων ωθούνται χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι στην εργασιακή έξοδο, οι εξαιρέσεις για τις προσλήψεις στους νησιωτικούς Δήμους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 3, που υπόκεινται ούτως ή άλλως στον κανόνα 1 προς 5, εκ των πραγμάτων αποτελούν τουλάχιστον κοροϊδία, μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που καλούνται να καλύψουν.

Σε ό,τι δε αφορά τη χρηματοδότηση, είναι ήδη γνωστές οι περικοπές που υπέστησαν οι ΟΤΑ κατά 60% σε σχέση με τους θεσμοθετημένους πόρους, ενώ με τα τελευταία μέτρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στερηθεί επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ.
"Προφανής ο στόχος, σημαντικές αρμοδιότητες να περάσουν σταδιακά σε ιδιωτικά συμφέροντα"
Ο κ. Νίκος Συρμαλένιος, επισημαίνει, ότι:
"Είναι φανερό ότι τα πρόσφατα μέτρα δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στους νησιωτικούς Δήμους. Ο στόχος προφανής: Σημαντικές αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, ενέργεια, δομές προς ευπαθείς ομάδες κ.ά., να περάσουν σταδιακά σε ιδιωτικά συμφέροντα, συμπληρώνοντας το πάζλ του ξεπουλήματος με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στους περίφημους «επενδυτές»."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου