Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η οφειλόμενη αντίδραση στην επιχειρούμενη αρπαγή της μαρίνας του Μανδρακίου από το ΤΑΙΠΕΔ και η οφειλόμενη απάντηση σε σχετικό δημοσίευμα

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Ρόδου συνάντηση των τοπικών φορέων με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου) προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του Ταμείου που αφορούν την "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου στην Ρόδο. Το θέμα των λιμανιών δεν βρισκόταν στην ατζέντα της συζήτησης, άγνωστο για ποιο λόγο.

Υπενθυμίζω ότι στις 13 Αυγούστου 2012 με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων παραχώρησης, για 23 λιμάνια σε όλη τη χώρα.Μεταξύ αυτών ο τουριστικός λιμένας Μανδρακίου, το λιμάνι της Ακαντιάς Ρόδου και ο τουριστικός λιμένας Κω.Τα δύο πρώτα λιμάνια τα διαχειρίζεται μέχρι σήμερα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.) στο οποίο μετέχουν οι Δήμοι Ρόδου, Καρπάθου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Μεγίστης και Κάσου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην παρούσα φάση βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτη της εκμετάλλευσης της μαρίνας Μανδρακίου. Μάλιστα το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου μετέχει με εκπρόσωπό του στην αξιολόγηση αυτή. Τα έσοδα από την συγκεκριμμένη παραχώρηση αναμένεται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 400.000 ευρώ / έτος,  κατ' ελάχιστον.

Σε περίπτωση απώλειας των ανωτέρω λιμενικών υποδομών οι άμεσες συνέπειες θα είναι οι ακόλουθες:
 
- Απώλεια πολύτιμων πόρων για τον τόπο μας. Ως γνωστόν,  όλα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του Δημόσιου χρέους.
- Οικονομική κατάρρευση του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ., αφού χάνει τις κύριες πηγές εσόδων του. Η λειτουργία του ΔΛΤΝΔ όχι μόνο δεν επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο, αλλά με τα έσοδα που έχει, παρέχει τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης μικρών λιμενικών υποδομών και έργων συντήρησης. Ειδικά για τα μικρότερα νησιά (Σύμη, Μεγίστη, Τήλος, Χάλκη, Κάσος), τα οποία εκτός από έλλειψη πόρων έχουν και έλλειψη τεχνικού προσωπικού, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Επιπλέον τα λιμάνια αποτελούν για τα νησιά αυτά την καρδιά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και η λειτουργία τους είναι ζήτημα ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.
- Διάλυση ενός φορέα που έχει εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία στην κατασκευή και συντήρηση λιμενικών υποδομών.

Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, με δημόσιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και τεκμηριωμένες θέσεις, έχει αναδείξει τη στρατηγική σημασία των λιμανιών και τον καθοριστικό ρόλο τους για την ανάπτυξη του τόπου μας. Επιπρόσθετα :

- Το Μανδράκι αποτελεί για την Ρόδο και τους Ροδίτες ένα ισχυρό τοπόσημο. Το κάστρο του Αγίου Νικολάου, τα ελαφάκια, οι βόλτες περιμετρικά του λιμανιού. Όλοι έχουμε μνήμες ισχυρές, άρρηκτα συνδεδεμένες με το χώρο αυτό. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης.
- Είναι σημαντικό για το νησί της Ρόδου, ο έλεγχο της τήρησης των όρων και των δεσμεύσεων του ιδιώτη που θα έχει την εκμετάλλευση του Μανδρακίου να γίνεται από τοπικό φορέα και όχι από το ΤΑΙΠΕΔ. Διαφορετικά, μεταξύ άλλων, θα κινδυνεύουμε να βλέπουμε τα σκάφη μόνο πίσω από κάγκελα, και να έχουμε προσβάση μόνο σε ένα μικρό τμήμα του παραλιακού μετώπου.

Για ένα ζήτημα, λοιπόν, τόσο καίριο για τον τόπο μας είναι λογικό να εξοργίζεται κανείς με την στάση του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο με επιστολή του (4 Σεπτεμβρίου 2012) προς τον Δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. κο Στάθη Κουσουρνά έδινε εντολή (άραγε με ποια αρμοδιότητα;) "να προχωρήσει στον άμεσο τερματισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας". Στη συνέχεια όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ με ομόφωνη απόφασή του επιβεβαίωνε τη πολιτική βούληση για τη συνέχιση του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία (26 Σεπτεμβρίου 2012) με την οποία δήλωνε ότι "θα λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα εναντίων σας για την προάσπιση και διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων μας".

Τα παραπάνω έγγραφα είναι εξόχως απαξιωτικά και προσβλητικά για όλους τους Δωδεκανησίους. Αλήθεια με ποιο δικαίωμα οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ δίνουν εντολές και απειλούν με νομικές κυρώσεις 7 Δημάρχους της Δωδεκανήσου, που το αμάρτημά τους είναι ότι προσπαθούν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των λιμανιών των νησιών τους;

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν εκ μέρους μου στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, ίσως και με έντονο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που προκλήθηκε για το εν λόγω θέμα, ακόμη και οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ εμμέσως πλην σαφώς δήλωσαν ότι κατανοούν τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν, ξεκαθαρίζοντας, παραταύτα, ότι η επιλογή των λιμανιών προς ιδιωτικοποίηση δεν ήταν δική τους αλλά καθαρά πολιτική επιλογή.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω δύσκολα θα ανέμενε κανείς να υπάρξει, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, αντίλογος. "Φωτεινή" εξαίρεση αποτέλεσε ο δημοσιογράφος κος Νικήτας Οικονόμου,  ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα Δράσις( Δευτέρα 26-11-2012) στηλίτευσε και ειρωνεύτηκε όλους όσοι τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ. :"Πάντως εμείς τους μυριστήκαμε. Τους μυρίστηκαν το ΠΑΜΕ, ο Χατζημάρκος,  η Ιατρίδη και ο Γρύλλης ο οποίος μάλιστα απείλησε ότι θα περάσουν πάνω από το πτώμα του αν τολμίσουν και αγγίξουν (οι κατακτητές) το Μανδράκι.  Κάτι που φυσικά δεν το εννοούσε, αλλά ξέροντας (όχι μόνο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ) ότι η αντίσταση επιβραβεύεται επικοινωνιακά τη σήμερον ημέρα, μια κουβένταα παραπάνω τη λες γιατί ξέρεις ότι η ριμάδα θα γίνει πηχιαίος τίτλος".

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ενώ ο κ. Οικονόμου εργάζεται ως υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, άρα κατά συνέπεια γνώριζε πολύ καλά όλα τα δεδομένα επί του θέματος, δεν προβληματίστηκε αντίστοιχα για τον εαυτό του, μήπως τυχόν κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Προκειμένου λοιπόν να αποδείξει τη σταθερότητά των απόψεων του και την συνέπεια των θέσεων του, αφού πρώτα παραθέσω μικρά αποσπάσματα από το Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (30 Οκτωβρίου 2012) για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών:

 -"τέτοιου χαρακτήρα υποδομές δεν παζαρεύονται, και δεν γίνονται αντικείμενο οικονομικής διαπραγμάτευσης με όρους ελεύθερης αγοράς".
-"η εκμετάλλευση των λιμένων από ιδιώτες που αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος, θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη και βιωσιμότητα μικρότερων λιμανιών στο Νότιο Αιγαίο".
 καλώ τον κο Οικονόμου (που προφανώς ο ίδιος έστειλε το ψήφισμα στα τοπικά ΜΜΕ) να μας δηλώσει αν η κριτική του και τα ειρωνικά του σχόλια που διατυπώθηκαν για Χατζημάρκο, Ιατρίδη και Γρύλλη ισχύουν και για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που διατυπώνουν θέσεις αντίστοιχες με τις δικές μας, και κυρίως για τον κο Περιφερειάρχη που έκανε την εισήγηση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μία λαμπρή ευκαιρία να αποδείξει όχι μόνο την συνέπεια των λόγων του, αλλά και την δημοσιογραφική του ανεξαρτησία από την έμμισθη θέση που κατέχει στην περιφέρεια (ίδωμεν...).

Σε σχέση με τη "βαθυστόχαση ανάλυση", ότι με τις δημόσιες δηλώσεις μου  λέω πράγματα που δεν τα εννοώ, απλά και μόνο για να δημιουργώ εντυπώσεις, το μόνο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι ο κος Οικονόμου προφανώς δεν παρακολουθεί προσεκτικά τη δράση, τις παρεμβάσεις και την αποτελεσματικότητα του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου. Να θυμίσω μόνο, άλλη μία περίπτωση που είχε αναλάβει πάλι εργολαβικά την δημιουργία κλίματος υπέρ συγκεκριμμένων ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά- δυστυχώς για αυτόν- οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα το ΤΕΕ.
Τέλος θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι σε αυτόν τον τόπο, δεν είμαστε όλοι χειροκροτητές και υποστηρικτές του Φούχτελ και της παρέας του, αλλά θα συνεχίσουμε αποφασιστικά και δυναμικά τις προσπάθειές μας για την ανατροπή των πολιτικών του ξεπουλήματος του τόπου μας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο και αν ενοχλεί κάποιους, η στάση μας αυτή.


Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου