Γράφει : Μιχάλης Μαστής
Απώλεια εσόδων της τάξης των 750.000.000 ευρώ, ποσό δηλαδή δεκαπλάσιο από αυτό που χρωστάει στα δάνεια όλων των εποχών ο Δήμος Ροδίων, θα χαθεί από τα ταμεία του τόπου μας, από την κατάργηση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και την απώλεια του 75% που αντιστοιχεί στα έσοδα των εκποιήσεων.
Το παραπάνω ποσό, είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, από υπολογισμούς αρμοδίων υπηρεσιών, και αντιστοιχεί σε 4 μεγάλα ακίνητα «φιλέτα» τα οποία ανήκουν στην υπό κατάργηση ΚΕΔ και η τιμή των οποίων έχει υπολογιστεί βάσει των αντικειμενικών αξιών ότι αγγίζει (ενδεχομένως και να ξεπερνά) το 1 δις ευρώ.
Πρόκειται για τα εξής 4 ακίνητα τα οποία ανήκουν στην υπό κατάργηση ΚΕΔ: Πρασονήσι, όπου βάση της συνολικής έκτασης το τελικό ποσό που θα προκύψει θα είναι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ Το λιμανάκι της Λάρδου που υπολογίζεται ότι η αξία του θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Η Φωνή της Αμερικής στ’ Αφάντου, όπου το σύνολο των 200 στρεμμάτων μαζί με τις εγκαταστάσεις, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον και Η περιοχή Αρχαγγέλου (Τσαμπίκα) και άλλες περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο από την ευρύτερη περιοχή, όπου το σύνολο της οικονομικής τους αξίας αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τα δεκάδες μικρότερα ακίνητα που διαθέτει η ΚΕΔ σε ολόκληρη την Δωδεκάνησο, το συνολικό τίμημα των εκποιήσεων εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Παραίτηση του Νίκου Βαρβάρη
Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της εταιρίας, ο συμπατριώτης μας μηχανικός κ. Νίκος Βαρβάρης, απογοητευμένος από τις γενικότερες εξελίξεις και την οριστική διάλυση της εταιρίας η οποία θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο γενικότερο χρέος, υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του από την υπηρεσία.
Ο ίδιος, όπως και όλα τα υπόλοιπα στελέχη της υπηρεσίας, που προσέφεραν επί τριάντα και πλέον χρόνια από τότε που συστάθηκε η εταιρία (1979) βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με μια απόφαση (αυτή της κατάργησης της ΚΕΔ) η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζεται και περίεργη και ύποπτη.
Η νέα αυτή διαδικασία του ξεπουλήματος των εκτάσεων αυτών που έως και πρόσφατα ανήκαν και διαχειρίζονταν από την ΚΕΔ, φέρνει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα και σε τοπικό επίπεδο, αφού με μαθηματική ακρίβεια θα ζημιώσει τη Ρόδο σε ότι αφορά τα χρηματικά ποσά που επρόκειτο να πάρει μέσω του 75%. Επιπλέον κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα διαχειρίζονται τα καθημερινά τρέχοντα θέματα και από ποιες υπηρεσίες πλέον που αφορούν τον τόπο μας μετά την κατάργηση της ΚΕΔ.
Ποιος θα εισπράττει τις μισθώσεις;
Κανείς επίσης, δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις μισθώσεις της ΚΕΔ που είναι σε πλήρη εξέλιξη (εμπορικές και αστικές) από τις οποίες μέχρι σήμερα εισπράττονταν ποσά της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Τεράστιας σημασίας επίσης ζήτημα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει έντονα σε τοπικό επίπεδο, είναι και το πως και από ποιους θα εισπράττονται στο εξής οι μισθώσεις στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα ακίνητα εκποιηθούν.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και μια σειρά δικαστικές διαμάχες μεταξύ της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και ιδιωτών ή εταιριών, οι οποίες μετά την κατάργηση της ΚΕΔ θα βρεθούν ουσιαστικά στον αέρα.
Τι γίνεται με Εurowind;
Μία από τις υποθέσεις αυτές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε δικαστικό επίπεδο με την ΚΕΔ και η έκβαση της οποία θα είναι απροσδιόριστη πλέον, είναι και η υπόθεση της εγκατάστασης της εταιρίας Eurowind σε έκταση του δημοσίου 2.000 στρεμμάτων, όπου η σύμβαση προέβλεπε να καταβληθεί ποσό της τάξης των 12 έως 15 εκατομμυρίων ευρώ για χρονικό διάστημα 20 ετών. Η υπόθεση, βρίσκεται στα δικαστήρια πάντως λόγω του ότι υπάρχει ανοιχτή αντιδικία. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν ξέρει ποιος φορέας ή ποια δημόσια αρχή θα είναι αυτή που θα διεκδικήσει τα ποσά αυτά και βέβαια αν από τα χρήματα που θα εισπραχθούν στο εξής θα υπάρξει οικονομικό ή αναπτυξιακό όφελος για την τοπική μας κοινωνία.
Γιατί πάγωσαν οι εκποιήσεις;
Ουσιαστικά από τις αρχές του 2009 έως και σήμερα, οι εκποιήσεις μεγάλων τουλάχιστον οικοπεδικών εκτάσεων είχαν «παγώσει.» Το σταμάτημα των εκποιήσεων, είχε επιβληθεί ουσιαστικά άνωθεν και σήμερα όλοι πλέον μπορούν να υποθέσουν και να εικάσουν για ποιόν λόγο έγινε κάτι τέτοια.
Ουσιαστικά οι κυβερνώντες μαζί με το «ξεπάστρεμα» της ΚΕΔ και του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών) στοχεύουν με αριστοτεχνικό μάλιστα τρόπο, στο να να ανοίξει εντελώς ο δρόμος του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και των φυσικών πόρων, με συνοπτικότατες διαδικασίες.
Το θέμα, που αφορά άμεσα την περιοχή μας, προκαλεί εκ των πραγμάτων έντονη ανησυχία στους τοπικούς φορείς και φανερώνει με τον πλέον χειρότερο τρόπο ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε όλα τα επίπεδα.
Σημειώνεται ότι το «λουκέτο» στην ΚΕΔ που προωθεί η κυβέρνηση, διευκολύνει τις διαδικασίες αυτές ανοίγει την… κερκόπορτα για την άλωση της δημόσιας περιουσίας και στο νησί της Ρόδου.
Εκτός των άλλων, το λουκέτο σε αυτές τις υπηρεσίες που προωθεί η κυβέρνηση κατ εντολή της τρόϊκας, αναμένεται να δημιουργήσει και στην περιοχή μας «στρατιές ανέργων».
Πηγή :http://www.rodiaki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου