Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Eρωτήσεις - επερωτήσεις προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Γκούφα

Προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
κ. Γ. Γκούφα
Κοιν: Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες,
Περιφερειακούς Συμβούλους
Κύριε πρόεδρε
εκ μέρους της παράταξης μας και βάσει του Κανονισμού, θέλουμε να καταθέσουμε τις παρακάτω Ερωτήσεις-Επερωτήσεις:
α) Στον πρόσφατα ψηφισθέντα εφαρμοστικό νόμο, αλλά και σε σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις που προσβάλλουν βάναυσα τις ακτές και τις παραλίες του νησιωτικού μας χώρου και δημιουργούν όρους μη αντιστρέψιμους σχετικά με το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα Ερωτάται ο Περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή:
  1. Αν και πως θα αντιδράσεουν στη δυνατότητα αλλαγών των συντελεστών δόμησης μέχρι 0,4%, δηλαδή μέχρι 1.600 τμ στα 4 στρέμματα; Θα αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα το δικαίωμα της παραχώρησης και αποκλειστικής χρήσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας που παραχωρείται σε ιδιώτες για 50 χρόνια; (εφαρμοστικός νόμος)
  2. Αν θα αντιδράσουν, στο υπό ψήφιση σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις περί τουριστικής κατοικίας που χειροτερεύουν ακόμα και το χωροταξικό του Σουφλιά για τον Τουρισμό.
    Με τις διατάξεις αυτές ενθαρρύνεται η γενικευμένη κατασκευή τουριστικών κατοικιών, επιτρέποντας συντελεστές δόμησης ίσους με αυτούς των ξενοδοχείων. Η κάλυψη της δομημένης επιφάνειας με τουριστικές κατοικίες φθάνει στο 30% από 20% που ήταν στο Χωροταξικό του Τουρισμού. Παραμένει η εξοργιστική διαφοροποίηση σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται μόλις 100 στρέμματα στα νησιά, ενώ 150 στρέμματα αλλού, ώστε να αποκτήσει ένας επιχειρηματίας τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Για ένα μικρό νησί, η πυκνή δόμηση στα 100 στρέμματα αποτελεί υπέρμετρη επιβάρυνση, ενώ αντίθετα η περιορισμένη φέρουσα ικανότητα τους, όπως π.χ. η επάρκεια νερού, θα απαιτούσε και αντίστοιχη αντιμετώπιση. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η υποβάθμιση του τοπίου και η υπέρμετρη δόμηση στα νησιά λειτουργεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητας τους ως τουριστικός προορισμός, απογοητεύει τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και έτσι τείνει να μειώσει τη δαπάνη/ είσπραξη ανά επισκέπτη.

β) Επίσης στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό και στη ρύθμιση αυτή θα εντάσσονται πλέον κάθε τύπου υδρεύσεις και αποχετεύσεις σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στην παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και στην αποχέτευση από τους δήμους ή συνδέσμους αυτών, χωρίς να μεσολαβούν δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και στις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων -ΟΕΒ, Ειδικοί Οργανισμοί ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ- στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και τις λοιπές παροχές που συνδέονται με αυτή.
Επειδή η παραπάνω ρύθμιση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα μικρομεσαία εισοδήματα, σε μια εποχή που αυτά ήδη πλήττονται βαρύτατα, ερωτάται ο Περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή, αν σκοπεύουν να αντιδράσουν.

23/7/2011 Ευχαριστούμε


Νίκος Συρμαλένιος


Παύλος Χρυσαφίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου