Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες για την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού και του Περιηγητικού Τουρισμού, καθώς παρέχονται γενναία κίνητρα από το ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει σημαντικό πεδίο δράσης στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Παρότι, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μεγάλο, πάρα ταύτα μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει μετουσιωθεί σε πραγματικές επενδύσεις. Απόδειξη αποτελούν οι πρώτες επενδύσεις που σχεδιάσθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από τον ΕΟΤ και απ' όλες απουσιάζουν δράσεις τόσο στη Δωδεκάνησο, όσο και στις Κυκλάδες. Ο σχεδιασμός του ΕΟΤ περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του περιηγητικού τουρισμού σε 10 περιοχές της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οικοτουριστικές διαδρομές σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Εύβοια, Σκόπελο, Βυτίνα και ανάδειξη ορειβατικών και παράκτιων διαδρομών σε Ιωάννινα, Πιερία, Πρέβεζα και αλλού.
Σε ό,τι αφορά στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει καν προσδιοριστεί το πλαίσιο των δράσεων - επενδύσεων που είναι δυνατόν να υλοποιηθούν και θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη αυτού του είδους τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέχρι πρότινος Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων είχε προχωρήσει στο σχεδιασμό και στη μερική υλοποίηση δράσεων που αφορούσαν στις οικοτουριστικές περιηγήσεις. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων είχαν χαραχθεί και χαρακτηριστεί ως διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος συνολικά 600 χιλιόμετρα μονοπατιών, λιθόστρωτων και πλακόστρωτων σε 21 από τα 24 νησιά του νομού. Μάλιστα περισσότερο από το 50% των έργων που είχαν σχεδιαστεί τότε, έχουν σήμερα ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις αποκατάστασης και ανάδειξης.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα υπάρχουν πλήρη περιηγητικά δίκτυα μονοπατιών σε Άνδρο, Τήνο, Κέα και Αμοργό. Πλήρες περιηγητικό δίκτυο λειτουργεί ακόμα και στο νησί της Ηρακλειάς, με πρωτοβουλία της οικείας Κοινότητας. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα έγιναν με ειδικές διαδικασίες ανάθεσης εργασιών πολιτιστικού χαρακτήρα. Τα έργα, δε, που έγιναν με την εφαρμογή αυτών των ειδικών διαδικασιών ανάθεσης, είναι εντυπωσιακά θετικά, αφού έγιναν από τοπικά συνεργεία που είχαν συναίσθηση της ευθύνης που ανελάμβαναν.
Τώρα η ευθύνη για τη συντήρηση και την ανάπτυξη αυτών των μονοπατιών έχει περιέλθει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι επιτελείς της οποίας οφείλουν να δείξουν το «δρόμο» για την ανάπτυξη παρόμοιων δράσεων και στη Δωδεκάνησο. Είναι, μάλιστα, κοινά αποδεκτό πως τα νησιά της Δωδεκανήσου αποτελούν μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα, καθώς το κάθε ένα από αυτά κρύβει μια τεράστια ιστορία, ξεχωριστά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Εξυπακούεται πως συνδυαστικά με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του περιηγητικού τουρισμού μέσω των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ θα μπορούν παράλληλα ν' αναπτυχθούν δράσεις που αφορούν την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των νησιών, στοιχείο που με τη σειρά του θα επιφέρει την αύξηση της αξίας των τοπικών - ποιοτικών προϊόντων, όπως και τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη νέων τουριστικών δραστηριοτήτων. Τέτοιου είδους δράσεις βρίσκονται σ' εξέλιξη σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος Leader.
Αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τη Δωδεκάνησο, αλλά και τις Κυκλάδες να υπάρξει υποστήριξη της θέλησης για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Με το δεδομένο μάλιστα της υποστήριξης που μπορεί να έχει μια τέτοια πρόταση από τους Δωδεκανήσιους βουλευτές και τον υφυπουργό Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη, ο σχεδιασμός για ένα πιο πλούσιο, τοπικό τουριστικό προϊόν βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου