Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ροδοκόκκινο: Πριν να μας χτυπήσει η ουρά του τυφώνα «Κλεοπάτρα», μας χτύπησε ο τυφώνας των μνημονίων!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Μέσα από τα τραγικά γεγονότα τα οποία εκτυλιχθήκαν τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο, φανερώθηκε με δραματικό τρόπο η γύμνια και η ανικανότητα της τοπικής αρχής. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους τους κατοίκους του νησιού. 

Ποιος τελικά ευθύνεται για τις καταστροφές; Μήπως είναι ο ποταμός και ο κακός μας ο καιρός, η αδιαφορία τόσα χρόνια των υπεύθυνων, ο Καλλικράτης;...

 

Οι άνθρωποι που μας διοικούν είναι απόλυτα σίγουρο πως δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους, χωρίς όμως να είναι το ίδιο σίγουρο πως θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ή το ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες. Σε άλλες πολιτείες σήμερα θα είχαμε καταιγίδα παραιτήσεων, τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας, πολλών από αυτούς που όριζαν τις τύχες του τόπου τόσα χρόνια τώρα. Και τα χρόνια είναι πολλά, όχι μόνο εχθές αλλά και προχθές και αντίπροχθες. Αλλά όπως συνήθως δεν θα ιδρώσει το αυτί τους, το ξέρουμε, αν και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

Δυστυχώς όμως, ο βασικός κίνδυνος δεν είναι από τα καιρικά φαινόμενα ούτε από την «καχεκτική» και ανεύθυνη αυτοδιοίκηση, αλλά από την «κλινικά νεκρή» αυτοδιοίκηση.!


Η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων και οι επιπτώσεις πολλές φορές είναι δραματικές, όπως αυτή τη φορά. Το ότι δεν καθαρίστηκαν τα ρέματα των ποταμών νομίζετε ότι είναι λάθος συνεννόηση των υπηρεσιών, ή είναι το γεγονός πως, όχι μόνο δεν υπήρχαν πόροι, αλλά ούτε προσωπικό πλέον για τη δουλειά αυτή!

Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, η οποία θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των δήμων. Για να μην πούμε για την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο των δαπανών, που ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο, ή μήπως η εφαρμογή των μέτρων για διαθεσιμότητες-απολύσεις στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, δεν θα επιφέρει την πλήρη διάλυση και την περιθωριοποίηση του ρόλου της σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς των υπηρεσιών όπως στις τεχνικές υπηρεσίες και σε αυτές του καθαρισμού.

Και πού είσαι ακόμα, όταν σε λίγο καιρό θα κλείσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα απολυθούν ως πλεονασματικοί υπάλληλοι, δομές ολόκληρες θα καταργηθούν, το κράτος πρόνοιας θα διαλυθεί και όλα αυτά διότι το βασικό τους ιδεολόγημα είναι το λιγότερο κράτος και τα πάντα στους ιδιώτες. Και το τραγικό της ιστορίας είναι πως αυτοί όλοι που σήμερα φωνάζουν για την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού που θα έπρεπε να προλάβει καταστάσεις, είναι αυτοί οι ίδιοι που τόσα χρόνια στήριξαν την διάλυση του κράτους και κατά συνέπεια του ρόλου του ως κοινωνικού κράτους… Και μάλιστα πολλοί από αυτούς, μιλούν σήμερα και για το σπάσιμο του Δήμου σε κομμάτια, προδιαγράφοντας το μέλλον των κατοίκων του τόπου περισσότερο μαύρο από τα σύννεφα πάνω από τον ουρανό της πόλης την ώρα της καταιγίδας. Είναι καιρός, όχι μόνο οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά, η κοινωνία ολόκληρη. Μόνο ο κόσμος με την ενεργοποίησή του μπορεί να σταματήσει το καταστροφικό του έργο.

Το Γραφείο Τύπου

Πηγή: grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου