Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση Γάκη στη Βουλή για τις καταστροφές στη Ρόδο, την Κάλυμνο και την Ψέριμο

«Ο Δημήτρης ΓΑΚΗΣ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό: Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες από την πρωτοφανή καταστροφή στη Ρόδο, στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο. Να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για ανακούφιση των πληγέντων και για επανόρθωση των ζημιών από φυσικές καταστροφές». Η τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Γάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2014» στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη 27.11.13.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Οι πληγές στη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, την Κάλυμνο, την Ψέριμο είναι ανοιχτές, είναι ορθάνοιχτες. Οι κραυγές αγωνίας και αγανάκτησης των κατοίκων τους για τη διαχρονική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού φθάνουν μέχρι εδώ. Περιμένουν τη συμπαράσταση της πολιτείας.


Πώς να μιλήσει αλήθεια κανείς για τον προϋπολογισμό; Τι είναι ο προϋπολογισμός για αυτούς τους ανθρώπους; Μπορεί να αποτελέσει γιατρικό στις πληγές και στον πόνο τους; Είναι ζωντανός μηχανισμός;

Η λάσπη στην Ιαλυσό, πέντε μέρες μετά την καταστροφική καταιγίδα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 και οι καταστροφές στην Ψέριμο, στην Κάλυμνο και στο Φαληράκι στις 25 Νοεμβρίου, ήρθαν να λερώσουν τη γυαλιστερή τουριστική βιτρίνα και να ξεσκεπάσουν τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους για την κατασκευή βασικών έργων υποδομής. Οι πολίτες δεν θέλουν να βλέπουν τους «επί τόπου», που εμφανίζονται πάντα ΜΕΤΑ. Θέλουν να νιώσουν τη φροντίδα της πολιτείας ΠΡΙΝ. Πριν την καταστροφή και όχι μετά.

Οι θεομηνίες που ‘χτύπησαν’ το νησί, φανέρωσαν ότι το τουριστικό θαύμα της Ρόδου στηρίζεται σε πήλινα πόδια, τα οποία προχθές σχεδόν έσπασαν. Η εικόνα της ιρλανδικής διάβασης της γέφυρας της Κρεμαστής, που στάθηκε αιτία να χαθούν δύο από τους τέσσερις συνανθρώπους μας και η μετατροπή των χειμάρρων σε δρόμους καλύπτοντας τις κοίτες τους, καταδεικνύουν τις προτεραιότητες του «κράτους του επιδερμικού σχεδιασμού».

Η πολιτική σας, κύριε υπουργέ, ενδιαφέρεται μόνο για το σήμερα, τη βιτρίνα, υποθηκεύοντας χωρίς στοιχειώδη ευαισθησία το αύριο της κοινωνίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο τόσο πανηγυρίζετε, δεν είναι αποτέλεσμα μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Είναι «κλοπιμαία» που κλέψατε από την τσέπη των πολιτών, από την κοινωνία. Δεν είναι κοινωνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Ανθρωποκτόνο κοινωνικά έλλειμμα είναι.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη σε όλους τους πληγέντες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά στις δύσκολες αυτές ώρες της αποκάλυψης των συνεπειών από τη θεομηνία. Κάποιοι φταίνε γι' αυτό. Μερικοί βρίσκονται ακόμα και εδώ μέσα.

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα αποτελεί ένα σύνθετο πακέτο οικονομικών μεγεθών που προσδιορίζουν τα κρατικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες. Παράλληλα θα έπρεπε να υπηρετεί την αναβάθμιση και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών των πολιτών. Για το χαρακτήρα του σχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε και το πλαίσιο σχηματισμού των κατάλληλων συνθηκών για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκαν οι εισηγητές μας (του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) διεξοδικά, αναλυτικά και τεκμηριωμένα. Αυτό που προέχει σήμερα για μας, τους Δωδεκανήσιους, είναι το θέμα της άμεσης στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης καταστροφής στην Ιαλυσό, στην Ψέριμο, στην Κάλυμνο και στο Φαληράκι.

Συνοπτικά, το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών αφορά το σύνολο της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας στο νησί, στον αγροτικό τομέα, στα δίκτυα, οδικά, ύδρευσης, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, στις τουριστικές υποδομές, σε ζημιές σε σπίτια και κατασκευές, στα πρώτα έξοδα για την απώλεια της περιουσίας και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, στις έμμεσες συνέπειες, όπως είναι η ανάγκη για μια ενισχυμένη τουριστική προβολή.

Κύριοι συνάδελφοι, τίθεται αμείλικτα το ερώτημα για το ρόλο και την αναγκαιότητα της πολιτικής προστασίας. Οι υποσχέσεις του υπουργού Εσωτερικών πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν και να νομοθετήσουμε τη λειτουργία μιας άρτια στελεχωμένης και εξοπλισμένης μονάδας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ρόδο, στα πρότυπα και στις καλές πρακτικές της προηγούμενης εταιρείας προστασίας φυσικών καταστροφών. Να μην υπολογίζουμε μόνο το κόστος της λειτουργίας αυτών των μονάδων. Αργότερα, μπορεί να το πληρώσουμε πολλαπλάσιο αν δεν είμαστε έτοιμοι και καλά προετοιμασμένοι. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη γενναία χρηματοδότηση των τοπικών δομών που είναι υπεύθυνες για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις έκτακτες καταστάσεις.

Πως μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση του ρόλου του κράτους χωρίς στήριξη της περιφέρειας, χωρίς δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, όπως είναι η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία των νησιών, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας;

Κύριοι συνάδελφοι, τα περιφερειακά εργαλεία για επανόρθωση από φυσικές καταστροφές, για την ταχεία αποδέσμευση χρηματοδότησης, για ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών από τις καταστροφές τα γνωρίζουμε. Σήμερα θέλουμε την άμεση κινητοποίηση της Κυβέρνησης για την αποδέσμευση των κρατικών πόρων. Η χρηματοδότηση πρέπει να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν και να δοθεί στους δικαιούχους άμεσα.

Το θέμα όμως αφορά και στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Ο προϋπολογισμός, πρέπει ανάμεσα στους ουσιαστικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς στόχους στο πλαίσιο της γενικευμένης πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, να προωθεί μέτρα για ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Καμία μνημονιακή αγκύλωση δεν απαγορεύει διορθωτικές παρεμβάσεις για έκτακτες καταστάσεις στον προϋπολογισμό.

Πολύ περισσότερο, που στην παρούσα συγκυρία σε Κοινοτικό επίπεδο, μπορεί να ενεργοποιηθεί η ταχύτερη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τις καταστροφές. Η εμπειρία σε αυτό υπάρχει. Ακόμα και διορθωτικός προϋπολογισμός στην Ε.Ε. για επανόρθωση από φυσικές καταστροφές, για την ταχεία αποδέσμευση χρηματοδότησης, για ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως και για την πρόσφατη καταστροφή από πυρκαγιές που έζησε το νησί μας μπορεί να γίνει μέσω της κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ. Ζητάμε, λοιπόν, σήμερα με αυτή την ευκαιρία, να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης διότι πρέπει να προστατευτούν άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους, πρέπει να προστατευτούν ο φυσικός και ο πολιτισμικός πλούτος της Ρόδου και της Δωδεκανήσου που κινδυνεύουν.

Κύριοι συνάδελφοι, η διόρθωση του προϋπολογισμού με πρόβλεψη πόρων για φυσικές καταστροφές ειδικά για τα νησιά του αρχιπελάγους είναι μια θεσμικά σωστή απόφαση. Είναι η επίδειξη από το κράτος της ουσιαστικής ισοτιμίας των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων για τη νησιωτική χώρα. Είναι, μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης η έμπρακτη συμπαράσταση της Ευρώπης στη χώρα μας.

Κλείνοντας, κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να τονίσω, ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μια ξερή παράθεση εσόδων και εξόδων. Ο προϋπολογισμός αφορά στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Εκφράζει πολιτικές, καθορίζει τη ζωή των πολιτών, παρεμβαίνει στο μέλλον, στον προγραμματισμό της ζωής τους, περιγράφει στοχεύσεις, περικλείει πολιτικές. Και πίσω από τις πολιτικές, πάντα υπάρχουν άνθρωποι, πάντα υπάρχει η κοινωνία. Ο προϋπολογισμός σας δεν ενδιαφέρεται για τον πόνο που προκαλεί στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στους νέους η πολιτική σας. Η πολιτική σας, κύριε υπουργέ, που ξεδιπλώνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται σαν μια νεοφιλελεύθερη καταιγίδα μέτρων που – αν υλοποιηθεί - μόνο λάσπη θα αφήσει στην ελληνική κοινωνία.

Πηγή: http://www.rodosalarm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου