Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Πώς κάποιος προσπαθεί να κάνει... Μαλδίβες ένα άνυδρο νησί των Κυκλάδων

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατήγγειλε τον Άγγελο Μιχαλόπουλο γιατί μετέτρεψε έναν νησιωτικό υγρότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία σε ιδιωτικό κήπο!

«Αν υπήρχε ένας τίτλος για να δώσουμε στον χρηματιστή Άγγελο Μιχαλόπουλο, θα ήταν... ο βασιλιάς της Ίου». Μ' αυτή τη φράση κάτοικοι του νησιού που μίλησαν στο «Έθνος της Κυριακής» θέλουν να περιγράψουν τον επενδυτικό πυρετό που οδήγησε τον κ. Μιχαλόπουλο να αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης στην Ιο και μέσα σε λίγα χρόνια, να είναι ο απόλυτος άρχοντας του real estate.

Μετά την πορεία του στη Γουόλ Στριτ ο Άγγ. Μιχαλόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα και τώρα δηλώνει ζωγράφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει ήδη αποκτήσει πάνω από το 12% του νησιού. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν σήμερα ότι ο «Μίδας» του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει αποκτήσει εκτάσεις που αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% της Ίου καθιστώντας τον ουσιαστικά «μεγαλοτσιφλικά».


Ο Άγγελος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1962. Τα πρώτα 18 του χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα και μόλις τελείωσε το λύκειο μετακόμισε στην Αμερική, όπου σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Όπως σημειώνει ο ίδιος στο βιογραφικό του, μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως χρηματιστής και μάλιστα ασχολήθηκε με αγορές σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί στην Ελλάδα. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα έπαιξε το γεγονός ότι παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε παιδιά. Ο δραστήριος χρηματιστής μετατράπηκε σε ζωγράφο και συγγραφέα. Περνάει όλο το καλοκαίρι του στην Ιο όπου απολαμβάνει τα κτήματα και το ιστιοπλοϊκό του, ενώ τον χειμώνα πηγαινοέρχεται στην Αθήνα.

O άγνωστος στον πολύ κόσμο χρηματιστής είναι φίλος με πολλές πολιτικές προσωπικότητες που μάλιστα έχουν επισκεφθεί το νησί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ καλός φίλος με τον Νίκο και τον Αντρίκο Παπανδρέου.

Όπως επισημαίνει άνθρωπος που γνωρίζει τι έγινε στην Ιο, ο Μιχαλόπουλος άρχισε να αγοράζει τα πάντα και χωρίς να υπολογίζει τα χρήματα. «Απέκτησε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παραθαλάσσια οικόπεδα αλλά και βουνοκορφές. Προσέφερε χρήματα στους κατοίκους ακόμη και σε γη στην οποία δεν υπήρχε πρόσβαση από πουθενά. Εκτιμώ ότι όλη η περιοχή από το Μαγκανάρι μέχρι τον Μυλοπότα, και ακόμη πιο πάνω είναι δική του. Μόνο η βόρεια πλευρά του νησιού δεν του ανήκει».

















Πριν. Η παραλία του Έλος Παπά όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια (αριστερά). Μετά. Η εικόνα μετά τις παρεμβάσεις του Άγγ. Μιχαλόπουλου.


Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο Μιχαλόπουλος έχει δώσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης την οποία απέκτησε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. «Κανείς δεν θα αγόραζε τις εκτάσεις που πήρε αυτός, μαζί με τις παραλίες και τα οικόπεδα. Βοσκότοποι και γκρεμνοί αγοράστηκαν με ελάχιστα χρήματα και οι ιδιοκτήτες τα έδωσαν με χαρά», τονίζουν κάτοικοι της Ίου.

Τα πιο καλά «φιλέτα» του Μιχαλόπουλου θεωρούνται δύο μεγάλες εκτάσεις στο Διακοφτό, ένα νησάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της Ίου, αλλά αυτά στην ανατολική πλευρά, στις Τρεις Κλεισιές, κοντά στο Μαγκανάρι. Εξαιρετικό θεωρείται και το κτήμα του στην παραλία Κουμπάρα, πολύ κοντά στο Διακοφτό.

Οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν να βρίσκονται σε εξέλιξη έργα στις εκτάσεις του Μιχαλόπουλου, να διανοίγονται δρόμοι και να γίνονται επιχωματώσεις. «Μέχρι και αεροδρόμιο έχει στα σχέδιά του», λένε οι κάτοικοι της Ίου, που στην αρχή μιλούσαν γι' αυτόν σαν «κάποιος που αγοράζει στο νησί», αλλά σήμερα ανησυχούν για το «τι θέλει να τα κάνει όλα αυτά».



Φοίνικες παντού

Θέλει να κάνει Μαλδίβες το άνυδρο νησί των Κυκλάδων



Σε όλα του τα κτήματα σήμα κατατεθέν είναι ο... φοίνικας. Μια βόλτα στις... ιδιοκτησίες του Αγγελου Μιχαλόπουλου αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι σε όποιο ακίνητο έχει αξιοποιήσει έχει φυτέψει φοίνικες. Είναι το "κόλλημά" του, δεν εξηγείται. Θέλει να κάνει την Ίο... εξωτική, ελπίζοντας κάποτε οι χουρμαδιές του να μεγαλώσουν και να θυμίζουν Μαλδίβες», σχολίασε χαρακτηριστικά κάτοικος του νησιού. Σε αυτό προφανώς συνηγορούν και οι πέργκολες που έχει κατασκευάσει σε διάφορα σημεία, βάζοντας από κάτω ξαπλώστρες για να περνάει τα «διαλείμματά» του όταν δένει το πολύ εντυπωσιακό, υπερπολυτελές ιστιοπλοϊκό του.

Η τοπική κοινωνία είναι «διχασμένη» σε σχέση με τη δραστηριότητα του Άγγελου Μιχαλόπουλου. Πολλοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία το γεγονός ότι σήμερα κατέχει το 30% του νησιού. Άλλοι, τον ευγνωμονούν για τις θέσεις εργασίας που προσφέρει σε όσους δουλεύουν στα κτήματα και τις κατασκευές του. Πάντως, και ο ίδιος φροντίζει να βοηθάει το νησί. Τον Ιούλιο του 2012, δώρισε ένα πυροσβεστικό όχημα στον Δήμο Ιητών.

Ο ίδιος δώρισε στον γεωργικό συνεταιρισμό 90.000 ευρώ για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του δημοτικού τυροκομείου που είχε «μπει μέσα» κατά 180.000 ευρώ. Λίγο αργότερα, αγόρασε και ένα κτίριο ιδιοκτησίας του συνεταιρισμού με το ποσό των 90.000 ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τα μέλη του συνεταιρισμού.

Πάντως, δεν έλειψαν και τα... σύννεφα στο success story του επενδυτή. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατήγγειλε τον Άγγελο Μιχαλόπουλο γιατί μετέτρεψε έναν νησιωτικό υγρότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία σε ιδιωτικό κήπο! Ο λόγος για την περιοχή Έλος Παπά στην Ιο, την οποία η οργάνωση είχε κατατάξει το 2004 ανάμεσα στους καλύτερα διατηρημένους υγρότοπους του Αιγαίου και τον παρουσίαζαν σε συνέδρια και ομιλίες ως παράδειγμα μικρού νησιωτικού υγρότοπου με πολύ μεγάλο βαθμό φυσικότητας.

Ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια άρχισε η «αξιοποίηση» της περιοχής από την εταιρεία Salivan Limited με την παράνομη διάνοιξη δρόμου, για την οποία ο νομάρχης Κυκλάδων είχε επιβάλει πρόστιμο 60.000. Σύμφωνα με την οργάνωση, στέλεχός της διαπίστωσε διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση της κοίτης του ρύακα, επιχωματώσεις, εκσκαφές και δενδροφυτεύσεις με ξενικά είδη, δηλαδή φοίνικες. Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος καταγγελιών. Ανταλλάχθηκαν σχεδόν 40 επιστολές με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία Κυκλάδων, Κτηματική Υπηρεσία, Πολεοδομία Κυκλάδων), οι οποίες αντέδρασαν επιβάλλοντας τα μέγιστα δυνατά πρόστιμα. Το 2009, σε επιστολή της Κτηματικής Υπηρεσίας προς τον ιδιοκτήτη Αγγ. Μιχαλόπουλο προέβλεπε την απομάκρυνση φυτεύσεων εντός του παλαιού αιγιαλού. Παρά τις αποφάσεις, τις εντολές και τα πρόστιμα, οι εργασίες συνεχίστηκαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Κώστας Νικολαϊδης

Πηγή: http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου