Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

17 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα ενάντια στην ερημοποίηση και την ξηρασία

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ KΩ δικτυακός χώρος: www.s-elpidas.org
Με λογική για την προκοπή Κως 17-6-2011
17 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα ενάντια στην ερημοποίηση και την ξηρασία
Η γη του νησιού μας είναι το όριο της ανάπτυξης,
και το μέτρο της σύνεσης και της σοφίας μας.
Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 17η Ιουνίου σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Ερημοποίηση. «Ερημοποίηση είναι η διαδικασία υποβάθμισης ξηρών, ημίξηρων και ύφυγρων γαιών που προκαλείται από βιοφυσικούς και ανθρώπινους (κοινωνικο-οικονομικούς και θεσμικούς) παράγοντες. Η Διεθνής Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας υπογράφηκε το 1994. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση και το 2001 θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΚΥΑ 99605/3719). Το 1996 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (Απόφαση 96990/9361-1996, Υπουργείο Γεωργίας). Το 2005 ανασυγκροτήθηκε και αναμένεται ακόμη, η επίσημη ανακοίνωση της νέας της σύνθεσης!!!


- Χωρίς φροντίδα η γη μαραζώνει και χάνεται παίρνοντας μαζί της την δυνατότητα για ευημερία και αυτάρκεια που παρέχει στους ανθρώπους. Ζητήματα ερημοποίησης υπάρχουν και στο νησί μας. Παρουσιάζονται σε όλη την περιοχή της Κεφάλου (επισυναπτόμενες φωτογραφίες), στην περιοχή της Καρδάμαινας προς Αντιμάχεια και στον ορεινό όγκο του Δικαίου στις εφαδικές περιοχές με μεγάλη κλίση σαν αποτέλεσμα του συνδυασμού: εγκατάλειψης των καλλιεργειών, απουσίας βλάστησης λόγω λειψυδρίας και καταστροφής των πέτρινων αναβαθμίδων του εδάφους που δημιουργούσαν καλλιεργητικές ζώνες στα επικλινή αγροκτήματα. Στην διαδικασία αυτή, δεν υπάρχει επαναφορά και επιστροφή στο καλο παρελθόν. Πολλοί αγρότες μεγάλης ηλικίας, καλλιεργούν σκοπίμως τα κτήματα τους, έστω και περιοριζόμενοι στο ετήσιο όργωμα τους, γιατί γνωρίζουν ότι και η γη, το έδαφος πεθαίνει. Οι σύγχρονοι Κώοι την γη την γνωρίζουν μόνο σαν οικόπεδο με στόχο το κέρδος!
- Η άναρχη και απρογραμμάτιστη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη ερήμην της διαθεσιμότητας κρίσιμων πόρων όπως το νερό, οι υδροβόρες δραστηριότητες σε ξηροθερμικές περιοχές (γκαζόν, πισίνες, ντους στη παραλία…), η αλόγιστες και ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις νερού, η υπερβόσκηση, η καταστροφή υδροβιοτόπων, η εγκατάλειψη δασών και δασικών εκτάσεων, η προώθηση δραστηριοτήτων που προκαλούν διάβρωση εδάφους και καταστροφή της, φυτοκάλυψης (παρκινγκ αυτοκινήτων, γήπεδα γκολφ), κ.λπ. τα βλέπουμε όλοι.
Με δυο λόγια, υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την γη και τους φυσικούς πόρους. Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας αλλά κυρίως συμμόρφωσης, παρ’ όλες τις επιπλήξεις, με σημαντικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
- Στην μαραζωμένη και εγκαταλελειμμένη γη μας, είναι αφιερωμένη η 17η Ιουνίου.
Για να θυμίζει ότι αυτή, η γη μας, είναι το όριο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης! Το μέτρο της σύνεσης και της σοφίας μας!

Συμπαράταξη Ελπίδας Κω
στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας δικτυακός χώρος www.s-elpidas.org
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00 ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674
Επισκεφτείτε τον δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για την ερημοποίηση και την ξηρασία "ΑΝΥΔΡΗ ΓΗ" προβολή ΕΤ1 στις 17 Ιουνίου 22:00

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ DEL SOL:
No gritar! Despertara la Griegos
μην ΦΩΝΑΖΕΤΕ, ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ:
Estamos despiertos! Ξυπνήσαμε!
Que hora es? Τι ώρα είναι;
Ya es hora de que se vayan! Είναι ώρα να φύγουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου