Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Εντολή της Πολεοδομίας Ρόδου για άρση της επικινδυνότητας της SAMICA

Με την έκδοση «εντολής» για την άρση της επικινδυνότητας του κεντρικού κτηρίου του συγκροτήματος της αλευρομηχανίας SAMICA στην περιοχή Κόβα απάντησε χθες η Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου στην τριήμερη προθεσμία που της έταξε η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Ιωάννης Κυπριάδης Finance Car ΑΕΒΕ» για να ανακαλέσει την απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης του ακινήτου.
Ο κ. Ι. Κυπριάδης είχε προειδοποιήσει για νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη και υποβολή αγωγών και μηνύσεων εναντίον όλων όσοι είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση της ζημίας που υφίσταται και θεωρεί ότι οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών προέβησαν σε αυθαίρετη ερμηνεία του πορίσματος της επιτροπής ετοιμόρροπων κτηρίων.
Ο κ. Γεώργιος Χατζάκης προϊστάμενος της υπηρεσίας με επίκληση της εκθέσεως της ίδιας επιτροπής ζητά από την εταιρεία να κινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες υποβολής ειδικής μελέτης στην πολεοδομία για έγκριση της αποκατάστασης του κεντρικού κτηρίου των Αλευρόμυλων!
Θεωρεί συγκεκριμένα ότι η επιτροπή ετοιμόρροπων κτηρίων δεν έχει κρίνει το κτήριο ως "επικινδύνως ετοιμόρροπο" αλλά απεναντίας θεωρεί ότι είναι επισκευάσιμο...
Τονίζει δε ότι θα άρει την διακοπή των οικοδομικών εργασιών για την υλοποίηση του έργου που αφορά μόνο στην άρση της επικινδυνότητας του κτηρίου και της όμορης ιδιοκτησίας του κ. Πανταζή Χούλλη αρνούμενος οποιαδήποτε άλλη ενέργεια!
Με δεύτερο έγγραφό του ο κ. Χατζάκης απάντησε στο αίτημα της εταιρείας Κυπριάδη προς την Πολεοδομία να αποφανθεί για την κατεδάφιση του ακινήτου λόγω επικινδυνότητας.
Ο κ. Χατζάκης τονίζει ότι η εταιρεία Κυπριάδη επέλεξε την προσφυγή στην επιτροπή ετοιμόρροπων με σκοπό να αποτρέψει τον κίνδυνο του επικινδύνου από στατικής και δομικής απόψεως κτηρίου.


Αφού αναφέρεται στους σκοπούς και στο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργεί η επιτροπή ετοιμόρροπων, ο κ. Χατζάκης υπενθυμίζει ότι η ίδια επιτροπή είχε αποφανθεί τον Απρίλιο του 2008 ότι το κτήριο ήταν στατικά ανεπαρκές και χρήζει άμεσης ενίσχυσης και αποκατάστασης μετά τις βλάβες που υπέστη από την πυρκαγιά, μετά από αίτηση της ΠΥΡ.
Διατείνεται δε ότι παρά τα μέτρα που είχαν προταθεί, ουδεμία μέριμνα ελήφθη μέχρι σήμερα για την αποτροπή του κινδύνου.
Ο κ. Χατζάκης αναφέρει παραπέρα ότι με από την από 25 Μαΐου 2011 έκθεση της επιτροπής και τις νέες προτάσεις που υπεβλήθησαν συνάγεται ότι σκοπός είναι κατ' αρχήν η αποκατάσταση του κτηρίου για άρση του κινδύνου και όχι η κατεδάφιση.
Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι η επιτροπή επικινδύνων θέτει την κατεδάφιση σε δεύτερη προτεραιότητα.
Ερμηνεύοντας την σχετική έκθεση, που κατά γενική ομολογία δεν ήταν και δεν είναι ξεκάθαρη, ο κ. Χατζάκης τονίζει ότι το κτήριο είναι επικίνδυνο μόνο σε μια σεισμική διέγερση της έντασης που προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί στην περιοχή που βρίσκεται το κτίσμα.
Θεωρεί δε ότι μόνο τότε... «πιθανολογείται σφόδρα η κατάρρευση του και ως εκ τούτου η επικινδυνότητα του κτηρίου είναι προφανής θέτοντας σε κίνδυνο τις όμορες κατασκευές λόγω και του ύψους του».

Εξηγεί παραπέρα ότι ενώ σε συνθήκες στατικής φόρτισης το κτήριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο αφού είναι σε αχρηστία σε συνθήκες σεισμικής διέγερσης μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο κρίνοντας παραπέρα ότι παρά τις διαπιστώσεις αυτές η επιτροπή θεωρεί ότι είναι τεχνικά εφικτή η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτηρίου με τις κατάλληλες επεμβάσεις σε εφαρμογή ειδικής μελέτης και προέταξε στην συνέχεια τη λήψη μέτρων για την άρση της επικινδυνότητας.
Ο κ. Χατζάκης τονίζει στην πολυσέλιδη επιστολή του προς την εταιρεία Κυπριάδη ότι η επιτροπή ετοιμόρροπων δεν επιτρέπει την άμεση κατεδάφιση του κτηρίου αλλά την άμεση αποκατάστασή του προς άρση της επικινδυνότητάς του.
Επισημαίνει δε παραπέρα ότι η επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να απαγορεύσει την κατεδάφιση του κτηρίου και ότι αρμόδια να εκδώσει τέτοια άδεια είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Τμήματος Διατηρητέων Κτηρίων του ΥΘΥΝΑΛ μετά την γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ για τον χαρακτηρισμό του με την υποβολή στην Πολεοδομία σχετικής αίτησης για την κατεδάφιση.

Ο κ. Χατζάκης αναφέρει ότι η υπηρεσία δεν έχει προβεί σε καμία αυθαίρετη ερμηνεία της εκθέσεως της επιτροπής ετοιμόρροπων, ότι δεν έχει παραβεί το καθήκον της και ότι... οποιαδήποτε ενέργεια για αστικές και ποινικές ευθύνες είναι «άνευ περιεχομένου και ουσίας».
Καταλήγει δε ότι «προφανώς και δεν είναι δυνατή η ανάκληση της απαγόρευσης εκτέλεσης των εργασιών κατεδάφισης του κτηρίου των αλευρόμυλων διότι μια τέτοια ενέργεια αντίκειται τόσο στην απόφαση της επιτροπής των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτισμάτων όσο και στις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ως προς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας».
Ο κ. Κυπριάδης από την άλλη εμμένει στις θέσεις του, θεωρεί ότι η ανταλλαγή επιστολών και η έκδοση εγγράφων χωρίς σαφές περιεχόμενο αποτελεί μέρος μιας παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί η διοίκηση που αποσκοπεί και οδηγεί τελικά στην οικονομική του εξόντωση και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα έχει συνέχεια και στα ποινικά δικαστήρια.
Πηγή: εφημ. “Δημοκρατική” Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου