Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Συνθήκες γαλέρας για τους ξενοδοχοϋπάλληλους

Αρκετά προβλήματα στα ξενοδοχεία διαπίστωσε κατά τη διάρκεια ελέγχων το κλιμάκιο των ειδικών επιθεωρητών του ΣΕΠΕ που αφίχθη στη Ρόδο πριν από λίγες ημέρες.
Τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα ξενοδοχεία ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάκης Κούκος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
Όπως καταγγέλθηκε, αρκετοί ξενοδόχοι δεν έχουν πληρώσει τα χρήματα που αναλογούν σε άδειες, επιδόματα και δώρα της προηγούμενης σεζόν, στους εργαζόμενους που απασχολούν. Ωστόσο μπροστά στον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και τα 100.000 ευρώ κάποιοι ξενοδόχοι δήλωσαν στους επιθεωρητές ότι θα πληρώσουν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους. Αρκετά σοβαρές ήταν οι καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας για τους αλλοδαπούς μαθητές που απασχολούνται στα ξενοδοχεία χωρίς να διαθέτουν καν βιβλιάριο Υγείας ! 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ζήτησε μάλιστα την ανάκληση όλων των συμβάσεων, που έχουν υπογραφεί για την απασχόληση αλλοδαπών σπουδαστών προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά τους.
Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με την τοποθέτηση του πρόεδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη που έκανε λόγο για τρομοκρατία στα ξενοδοχεία σε βάρος των εργαζομένων. «Στη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώσαμε αρκετές παραβάσεις και επεβλήθησαν πρόστιμα στους ξενοδόχους. Αντιμετωπίσαμε κλίμα τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Σταμούλης.Ωστόσο όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος τον πληροφόρησε ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδος η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
«Το σωματείο μας είναι ισχυρό και θα συνεχίσει να φέρνει ειδικούς επιθεωρητές για να πραγματοποιούν ελέγχους. Θα σταματήσει την κάθε παρανομία», είπε ο κ. Σταμούλης, που αναφέρθηκε στην περίπτωση δύο ξενοδόχων που έκαναν το λάθος να ομολογήσουν, ότι θα προέβαιναν σε μείωση των ωρών απασχόλησης και των αποδοχών στους εργαζόμενους που απασχολούν και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
«Θα δώσουμε το παρών σε όλα τα ξενοδοχεία, με ελέγχους για την τήρηση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας» είπε ο κ. Σταμούλης, που εξήρε την παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββα Χατζησάββα στα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των ελέγχων. «Αυτό τον πρόεδρο θέλουμε να είναι κοντά μας. Τον στηρίζουμε και θα τον στηρίζουμε», τόνισε ο κ. Θανάσης Σταμούλης που αναφέρθηκε και στη δέσμευση του κ. Χατζησάβα, για την επίσκεψη και άλλων κλιμακίων - επιθεωρητών στη Ρόδο.
Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αναφέρθηκε στη συνέχεια το κ. Παναγιώτης Προύτζος. «Σε αυτή τη μνημονιακή συγκυρία η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Μια από τις ελάχιστες ελπίδες για την ανάσχεση της ύφεσης είναι ο τουρισμός. Αισιοδοξία δημιουργεί, η αύξηση των αφίξεων που θα επιδράσει θετικά στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Όμως το κράτος ενισχύει τους μεγαλοεργοδότες που και στο παρελθόν έχουν ωφεληθεί. Αυτό φάνηκε και στη συνέλευση του ΣΕΤΕ. Δεν θα ωφεληθούν όμως οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο κ. Παν. Προύτζος προσθέτοντας πως παρά τις επιδοτήσεις οι εργοδότες έχουν αποχαλινωθεί προβαίνοντας σε απολύσεις, σε μείωση των αποδοχών, σε εκ περιτροπής εργασία και τόσα άλλα.
«Αυτά όλα τα συναντήσαμε στους ελέγχους του κλιμακίου των επιθεωρητών που ήρθαν στη Ρόδο από την Αθήνα. Οι εργοδότες, με πρόσχημα την οικονομική κρίση επιδιώκουν την πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι μια βίαιη αναδιανομή, σε βάρος των εργαζομένων. Στον τομέα του τουρισμού υπάρχει η πιο άγρια μαύρη ελαστική μορφή εργασίας», επεσήμανε ο κ. Προύτζος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σε σύνολο 550.000 εργαζομένων στον τουρισμό μόνο οι 130.000 είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας ανέρχεται σε 60%.
«Η απασχόληση των αλλοδαπών μαθητών, έχει εξελιχθεί σε ένα ασύδοτο δουλεμπόριο και μια καλά συντονισμένη επιχείρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η πολιτεία οφείλει με όπλο την ΚΥΑ που έχει υπογραφεί να ελέγξει την ασυδοσία των εργοδοτών. Είναι ανάγκη η διενέργεια συνδυασμένων ελέγχων», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ - ΥΤΕ που αναφέρθηκε και στην αδυναμία των τοπικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με τον κ. Προύτζο οι ξενοδόχοι πέτυχαν την καταστρατήγηση της κλαδικής σύμβασης των νέων από 18 έως 24 ετών. «Φαίνεται ότι τα καραβάνια των απολυμένων και οι συνθήκες γαλέρας, δεν αρκούν για τους εργοδότες που θέλουν να μειώσουν και άλλο τους μισθούς . Θα απαλλαγούν από τους επαγγελματίες για να προσλάβουν νέους που θα αμείβονται με λιγότερα χρήματα» είπε ο κ. Προύτζος που επέκρινε την υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη για την πολιτική που εφαρμόζει.
Βίαιες χαρακτήρισε ο κ. Προύτζος τις πολιτικές που έχουν ως στόχο τη μείωση του επιδόματος ανεργίας κάτι που θα καταστρέψει τον κλάδο. «Σε ό,τι αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά η διοίκηση της Ομοσπονδίας, περιμένει την επεξεργασία της λίστας και επιφυλάσσεται για αντιδράσεις. Δεν θα μείνουμε απαθείς στην συντριβή του κλάδου. Θα προβούμε σε κινητοποιήσεις για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων», επεσήμανε ο κ. Προύτζος.
Ακολούθως πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας που θέλησε να απαντήσει σε όσους επικρίνουν την διοίκηση του ΕΚΡ κάνοντας λόγο για κομματική και παραταξιακή αριστοκρατία. «Επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς σε αυτούς, που τους κάνουν με στόχο να δημιουργήσουν διασπαστικές κινήσεις», είπε ο κ. Χατζησάββας που αναφέρθηκε εκτενώς στην απασχόληση αλλοδαπών σπουδαστών στα ξενοδοχεία. Κατήγγειλε συγκεκριμένα πως ο ένας και μοναδικός υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας αρκείται στο να σφραγίζει απλά τους φακέλους, των αλλοδαπών και να επικυρώνει τις συμβάσεις που υπογράφονται χωρίς να ελέγχει τις προϋποθέσεις.
«Δεν ελέγχουν καν αν οι σχολές στις οποίες φοιτούν αυτοί οι άνθρωποι είναι νόμιμες. Επίσης τα έγγραφα που προσκομίζονται, δεν έχουν την επίσημη επικυρωμένη μετάφραση. Δεν υπάρχουν υπερβάσεις στον αριθμό των αλλοδαπών σπουδαστών που απασχολεί κάθε ξενοδοχείο. Καμία όμως από τις συμβάσεις δεν είναι νόμιμη και δεν απηχεί την ΚΥΑ. Ζήτησα από το ΣΕΠΕ να ανακαλέσει όλες τις συμβάσεις των αλλοδαπών ώστε να ακυρωθούν οι μη νόμιμες», τόνισε ο κ. Σάββας Χατζησάββας που στην συνέχεια, ζήτησε την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών του Εισαγγελέα και της Περιφέρειας γιατί οι αλλοδαποί μαθητές απασχολούνται χωρίς να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΡ τα ξενοδοχεία στην περιοχή μας έχουν πληρότητα που φθάνει στο 100% και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πιάσει ακόμη δουλειά. «Πραγματοποιήσαμε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 20 ξενοδοχεία γιατί δεν μπορούμε να πάμε και στις 500 μονάδες. Αλλά όμως θα είμαστε παρόντες. Και η ΕΞΡ να αναλάβει τις ευθύνες της και να συστήσει στα μέλη της, να προσλαμβάνουν ντόπιους εργαζόμενους και να μην απολύουν ανθρώπους λίγο πριν την συνταξιοδότηση τους . Είμαστε ανήσυχοι και για τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά για να αντιδράσουμε αν υπάρξουν βασικές ειδικότητες που θα εξαιρεθούν», είπε ο κ. Χατζησάββας. Ερωτηθείς για τις επαναπροσλήψεις απάντησε πως υπάρχουν αρκετά άτομα που δεν έχουν πιάσει ακόμη δουλειά. «Ελπίζουμε μέχρι τις 10 Ιουνίου να έχουν πιάσει οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλειά», είπε ο κ. Χατζησάββας.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατική Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου