Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Το αγροτικό καλάθι και η Τήνος

Του Μάνθου Βίλλα,
γεωπόνου, περιφερειακού συμβούλου Ν. Αιγαίου


Μετά την πρόσφατη παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ.Σκανδαλίδη του προγράμματος ενίσχυσης της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής με τίτλο: «το καλάθι του Νοτίου Αιγαίου», ο περιφερειακός σύμβουλος από την Τήνο, γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου, κ. Μ. Βίλλας απέστειλε στον κ. Υπουργό τις παρατηρήσεις - προτάσεις του. Τις ίδιες προτάσεις εισηγήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ξυνάρας μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής κ.Σ. Παμπάκα, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων των αγροτών του νησιού μας στις 26 Μαΐου. Σε περίληψη οι παρατηρήσεις - προτάσεις του
κ. Μ. Βίλλα έχουν ως εξής:



ΑΜΠΕΛΙ: α) Προώθηση των γηγενών ποικιλιών της Τήνου «ροζακί», «ποταμίσι» και «κουμαριανό». β) Διευκόλυνση της εμφιάλωσης τσίπουρου και νομιμοποίηση
της εμπορίας του, το οποίο παράγεται από ην οικιακή απόσταξη των «διήμερων παραγωγών».

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ - ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ: Προώθηση των υπαίθριων κηπευτικών, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, της αγκινάρας, της πατάτας και των λεμονιών.

ΕΛΙΑ: Στους στόχους για την ελιά πρέπει απαραίτητα να τεθεί η ίδρυση και λειτουργία ενός τουλάχιστον σύγχρονου ελαιοτριβείου σε κάθε νησί. Ειδικά για την Τήνο θα πρέπει άμεσα, το υπό κατασκευή δημοτικό ελαιοτριβείο, πάση θυσία να χρηματοδοτηθεί και να λειτουργήσει ήδη από την φετινή σεζόν. Είναι απαράδεκτο πάνω από δέκα χρόνια τώρα, οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας να πηγαίνουν για έκθλιψη των ελιών τους στην Άνδρο ή στην Σύρο!!!

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ – ΒΟΟΕΙΔΗ: Στους στόχους θα πρέπει να είναι και η ενίσχυση μικρών τυροκομείων στα πλαίσια της περιβόητης «νησιωτικότητας» (ιδιωτικών ή συνεταιριστικών):
α) με ελαχιστοποίηση των εξωφρενικών απαιτήσεων της νομοθεσίας (χωροταξία, απόβλητα, πρώτη ύλη, ποσοστώσεις, άδειες στάβλων κλπ) β) με οικονομική ενίσχυση του εκσυγχρονισμού τους κτιριακά και υλικοτεχνικά.

Στα σφαγεία, πάλι στα πλαίσια της περιβόητης «νησιωτικότητας», θα πρέπει να απλοποιηθούν οι αυστηροί όροι ελέγχου και να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης των υποπροϊόντων της σφαγής, που σήμερα όχι “ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ μόνο μένουν αναξιοποίητα, αλλά απορρίπτονται ως παντελώς άχρηστα υλικά. Στα νησιά μας με το μικρό μέγεθος της κτηνοτροφίας και επομένως με τον μικρό αριθμό σφαγών ανά σφαγείο, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν μονάδες αξιοποίησης των υποπροϊόντων σφαγής κατά τα πρότυπα της υφιστάμενης νομοθεσίας. Έτσι η μη αξιοποίηση των προϊόντων αυτών (δέρμα,έντερα, στομάχια, πόδια κλπ ) στερεί την νησιώτικη κτηνοτροφία από ένα παράπλευρο μα σημαντικό έσοδο, ενώ η απόρριψή τους επιβαρύνει τόσο το κόστος λειτουργίας των σφαγείων, όσο και το νησιώτικο περιβάλλον μας. Στα τυριά απαιτείται η προώθηση κάθε τοπικού τυριού κι όχι μόνο των τυριών ΠΟΠ. Ειδικά για την Τήνο που παράγει εδώ και 30 χρόνια την ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΗΝΟΥ που είναι ένα φημισμένο, ποιοτικό και με σημαντική παραγωγή τυρί, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα υπο προώθηση και ενίσχυση τοπικά τυριά.

Ακολουθούν επιγραμματικά τα προβλήματα της γεωργοκτηνοτροφίας - μελισσοκομίας στο νησί της Τήνου, τα οποία έχουν ως εξής:

1. Ο ανταγωνισμός γεωργοκτηνοτροφίας και εκτός σχεδίου δόμησης.
2. Το μεγάλο κόστος νομιμοποίησης -αδειοδότησης των στάβλων.
3. Ο ανταγωνισμός για νερό της γεωργίας και των άλλων χρήσεων και ιδιαίτερα με την συνεχή διάνοιξη γεωτρήσεων από φορείς και από μη αγρότες.
4. Η κρατική αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου της ντόπιας αγοράς. Το γεγονός αυτό προκαλεί δυσκολία πώλησης εντός της Τήνου των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στο νησί.
5. Ο υπεράριθμος πληθυσμός των αδέσποων- ημιάγριων αιγοπροβάτων.
6. Η υπερβόσκηση και το κάψιμο των μελισσοκομικών φυτών από τους κτηνοτρόφους (μειώνεται η μελισσοβοσκή). Απαιτείται αυστηρός έλεγχος των πυρκαγιών.
7. Η έλλειψη εγγειοβελτιωτικών - αποστραγγιστικών - αρδευτικών έργων στο «Λιβάδι» της Κώμης- Καλλονής Τήνου. Το «Λιβάδι» είναι το κυριότερο μέρος παραγωγής κηπευτικών όλου του νησιού.
8. Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών λυμάτων στα λαγκάδια δημιουργεί θέμα δυσφήμισης των προϊόντων.
9. Η μη επίλυση της συνεχούς υδροδότησης και της διάθεσης λυμάτων του συνεταιριστικού τυροκομείου.
10 Η χαμηλή επιδότηση μεταφοράς ζωοτροφών και η μη επιδότηση της μεταφοράς των λιπασμάτων και των προϊόντων που εξάγονται από το νησί πχ τυριά, αγκινάρες, λεμόνια, κρέας.
11. Η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού στις υπηρεσίες ανάλογα με τον όγκο εργασίας τους. (πχ ένας κτηνίατρος στην Τήνο και πολύ μεγάλος αριθμός ζώων.
12. Η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης - επιμόρφωσης των αγροτών


Πηγή: http://www.tinos.biz/kardiani_news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου