Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πανηγύρια στο Αιγαίο

 
Παρουσίαση βιβλίου, 1η Ιουνίου 2012
Έκθεση φωτογραφίας, 1 έως 4 Ιουνίου 2012

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου παρουσιάζει το βιβλίο του Γιώργου Πίττα « Πανηγύρια στο Αιγαίο», την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ, στις 20.30.



Ομιλητές:
Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, Ανθολόγιο κριτικών για το βιβλίο «Πανηγύρια στο Αιγαίο».
Γιώργος Πίττας, Πανηγύρια στο Αιγαίο.
Δημήτρης Ρουσουνέλος, Η γαστρονομία του μυκονιάτικου Πανηγυριού.
Η κα Κατερίνα Ζουγανέλη θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στην Δημοτική Πινακοθήκη.
Η έκθεση που βασίζεται στο υλικό του βιβλίου και έχει ήδη περιοδεύσει στα νησιά του Αιγαίου, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες και πριν λίγες μέρες στο Παρίσι αποκομίζοντας πολύ θερμές κριτικές.
Διάρκεια έκθεσης 1 έως 4 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. -2 μ.μ. & 7 μ.μ. – 11 μ.μ.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες: Μιχάλης Κουνάνης (Μπαμπέλης) τσαμπούνα και Λευτέρης Σικινιώτης (Καντενάσος), τουμπάκι.

Για το έργο του ο Γ. Πίττας δηλώνει:
«Παρ’ όλες τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έχουν γίνει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου τα τελευταία πενήντα χρόνια, αλλαγές που ανέτρεψαν αιώνων ήθη και έθιμα και πρωταρχικά την ουσία της παραδοσιακής κοινότητας, τα πανηγύρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα κοινό μέσο έκφρασης για τους περισσότερους πανηγυριστές. Συμμετέχοντας στα πανηγύρια αντιστέκονται στην αποξένωση από την παραδοσιακή τους κουλτούρα που είχε σαν κεντρική ουσία την συνοχή της κοινότητας.
Παράλληλα με το καθαρά θρησκευτικό μέρος, το κοινό φαγοπότι με τις πολλές ώρες αυθόρμητης εθελοντικής εργασίας, το γλέντι και ο χορός όλων των γλεντιστών, η μοναδική αίσθηση του ανήκειν κάπου, όλες αυτές οι καταστάσεις, δημιουργούν αισιοδοξία και ελπίδες. Γιατί σ’ αυτά τα υπολείμματα κοινοτικής ζωής διαβλέπουμε ίσως την απάντηση στον ενιαίο και ολοκληρωτικό Παγκόσμιο πολιτισμό που απειλεί να μας ισοπεδώσει…
Στην υποκρισία των σύγχρονων κοινωνικών συναναστροφών και στη φυγή των «εικονικών» ταξιδιών, τα πανηγύρια έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι υπάρχει και η ζωή.
Η ζωή μαζί με τους άλλους».

Στην προσπάθειά του ο Γ. Πίττας να καταγράψει τα σπουδαιότερα πανηγύρια του Αιγαίου, επισκέφθηκε τριάντα νησιά του Αρχιπελάγους και μετά από συστηματική έρευνα 10 ετών, σε αρχεία αλλά και σε έρευνα πεδίου (έρευνα επιτόπια) συγκέντρωσε ένα μοναδικά πολύτιμο υλικό από δεκάδες πανηγύρια.

Η έκδοση περιλαμβάνει 280 σελίδες με 400 φωτογραφίες του συγγραφέως, άλλων φωτογράφων, και ένα σημαντικό αριθμό φωτογραφιών από ιστορικά αρχεία των εν λόγω περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου