Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Μαθήματα διαχείρισης αποβλήτων από τους Σπαρτιάτες...στη Μύκονο

 Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Μύκονο την περασμένη Κυριακή 13 Μάιου ανοικτή προς όλους τους πολίτες συγκέντρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Μυκόνου.
Η μέθοδος «τα καίμε όλα, όποτε θέλουμε και όπου θέλουμε» βασιλεύει δυστυχώς ακόμη και εκεί.

Η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Πάνω από 200 άτομα παρευρέθησαν μεταξύ άλλων και μια μικρή αντιπροσωπεία της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. και παρακολούθησαν την 2-ωρη παρουσίαση με κύριο ομιλητή τον εκπρόσωπο της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. κ. Σταύρο Αργυρόπουλο.
Θέμα της συνάντησης ήταν «Σκουπίδια μπορούμε αλλιώς: Πρόταση και διάλογος για ίδρυση εταιρείας Κοινωνικής Βάσης με σκοπό τη διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή».
Στην εκτενή παρουσίαση αναλύθηκε το μοντέλο κοινωνικοποίησης των απορριμμάτων -προϊόντων που παράγουν οι πολίτες σε καθημερινή βάση και την ανάγκη ίδρυσης μιας κοινωνικής εταιρείας για τη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τη «Λακωνική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων».
Αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν τα μέχρι σήμερα βήματα της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. στη Σπάρτη.
Αίσθηση έκαναν οι φωτογραφίες από την προσέλευση του κόσμου στη Σπάρτη, οι οποίοι παραδίδουν διαχωρισμένα απορρίμματα τα οποία ζυγίζονται, καταγράφονται και πληρώνονται.


"Από τις πιο φημισμένες περιοχές του πλανήτη όπως η Σπάρτη ή η Μύκονος, δεν γίνεται πλέον να αυτοκαταστρέφονται τουριστικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και κοινωνικά με την απλή μέθοδο του κάποιος άλλος φταίει και ποτέ εμείς", τονίζει ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, εκπρόσωπος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε.
Το πιο ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι οι πολίτες της Μυκόνου συμμετείχαν με πολλές ερωτήσεις, έγινε ένας γόνιμος διάλογος και ήδη προεγράφησαν 40 άτομα για ίδρυση εταιρείας κοινωνικής Λαϊκής Βάσης.
Καταδείχθηκε ότι η προτεινόμενη «Λακωνική Μέθοδος Διαχείρισης των Απορριμμάτων» μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα Τουριστικό προϊόν και φυσικά ένα ισχυρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, ικανό να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες ξένους και Έλληνες για αναγνώριση, εκμάθηση και μύηση στην εν λόγω διαδικασία. Άλλωστε είναι πολύ διαδεδομένο στην υπόλοιπη Ευρώπη επισκέψεις πολιτών σε περιοχές με Κοινωνική Δραστηριότητα και ειδικά σε εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως πλέον μπορούν να χαρακτηριστούν και τα προδιαλεγμένα στη Πηγή, Αστικά Στερεά Απόβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου