Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σύσταση γερμανικών γραφείων δημάρχων από τον Μάιο - Γερμανικό μοντέλο στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση

Η υιοθέτηση του αποκεντρωτικού γερμανικού μοντέλου στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ο προβληματισμός για το έντονο αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα συζητήθηκαν στη συνάντηση εργασίας μεταξύ του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και γερμανών αιρετών στα γραφεία της Ένωσης την Τετάρτη.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν oi σημαντικές αποκλίσεις στον τρόπο λειτουργίας των μοντέλων τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Η γερμανική αυτοδιοίκηση είναι ισχυρή με παρεμβατικό χαρακτήρα, και έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται στενά και με άλλα επίπεδα διακυβέρνησης. Αντιθέτως, η ελληνική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε πλαίσιο κρατικού συγκεντρωτισμού, που δεν της επιτρέπει αυτονομία στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές στη χρηματοδότησή της.

Να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης σε επίπεδο δήμων συνέστησε στην ΚΕΔΕ η γερμανική αντιπροσωπεία, που απαρτιζόταν από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βάδης-Βυτεμβέργης, Γκουίντο Βολφ, τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυτεμβέργης, Ρότζερ Κέελ και τον συντονιστή σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε δημοτικό επίπεδο, Ρολφ Γκάϊντερ.

Οι γερμανοί αιρετοί συνέστησαν στην ΚΕΔΕ εχεμύθεια. «Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα πετύχει εάν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί, δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια» τόνισε ο Γκ. Βολφ και πρόσθεσε: «Είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μη γίνουν ευρέως γνωστές».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ελλάδας πρέπει να φροντίσουν να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δυο χωρών. «Πρέπει να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Βολφ και κατέληξε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΕΔΕ: «Η επιτυχία θα κριθεί και από την ικανότητά σας να πείσετε τους συναδέλφους σας να μπουν στο διάλογο».


Γερμανικά γραφεία δημάρχων

Συγκροτούνται γερμανικά γραφεία δημάρχων από τον Μάιο, τα οποία για τρεις μήνες θα διαβουλεύονται με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι έως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο να έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Γκάιντερ διευκρίνισε ότι τα γερμανικά γραφεία δημάρχων θα αναπτυχθούν σε 4 σημεία και ότι κάθε μήνα του καλοκαιριού θα βρίσκονται στη χώρα 16 ειδικοί από τη Γερμανία. «Οι τρεις μήνες θα είναι πιλοτική περίοδος, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και τι θα σχεδιάσουμε» ανέφερε ο Ρολφ Γκάϊντερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από 2 Έλληνες και 2 Γερμανούς.
 
Επισημάνσεις της ΚΕΔΕ για το αντιγερμανικό κλίμα

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, παρουσίασε τις αλλαγές στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση από το 1997 έως σήμερα. Υπογράμμισε ότι οι δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις δομών και λειτουργικού κόστους.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση αφετηρία συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Ωστόσο, επισήμανε ότι το κλίμα στο λαό δεν είναι ιδιαίτερα καλό μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στις μεγάλες διαφορές των μοντέλων τοπικής αυτοδιοίκησης Γερμανίας και Ελλάδας, όπου το σύστημα είναι συγκεντρωτικό.

Στο αντιγερμανικό κλίμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης.

«Αγαπώ τους Γερμανούς και πιστεύω ότι μόνο μέσω συνεργασίας δήμων μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη λαών και πολιτική ένωση που δεν υπάρχει σήμερα. Όμως, αν οποιαδήποτε προσπάθεια για να αλλάξουμε το κλίμα ξεκινά από πάνω, το κλίμα αλληλεγγύης δεν μπορεί να καρποφορήσει. Εάν έχουμε επιβολή αποφάσεων και νόμων, φοβάμαι ότι το αντιγερμανικό κλίμα δεν θα υποχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Σύγκρουση γαλλικού και γερμανικού μοντέλου

Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε την σύγκρουση μεταξύ γαλλικού και γερμανικού συστήματος στην οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, η Γερμανία έχει αναλάβει τη διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η Γαλλία έχει αναλάβει τη διοικητική μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης.

Για το Δήμο Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως πρώτος πιλοτικός δήμος για τη μεταρρύθμιση, έχει ορισθεί γάλλος επιβλέπων. «Υπάρχει μπλέξιμο. Θα πρέπει, λοιπόν, η κεντρική κυβέρνηση να αποφασίσει ποιο σύστημα θα ακολουθηθεί τελικά» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Μπουτάρης, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι, θεωρεί ότι το γερμανικό σύστημα είναι προτιμότερο από το γαλλικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή βασίζεται στην αποκέντρωση. «Όμως, το γερμανικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να τα λύσουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι επιμένει στη συνεργασία των δήμων με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.
Την αντίφαση μεταξύ γερμανικού συστήματος και ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης.
«Έχουμε μεγάλη ανάγκη τη γερμανική τεχνογνωσία. Αλλά η τρόικα έχει εφαρμόσει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που περιορίζει το βαθμό ελευθερίας σε αποφάσεις και την εφαρμογή τους», ανέφερε ο ίδιος. Έφερε ως παράδειγμα την απουσία επιστημονικού προσωπικού πλέον από δήμους μεσαίου και μικρού μεγέθους, ενώ οι δήμοι έχουν ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό.

Πηγή: http://www.enet.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου