Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Αντινησιώτης ο Όλι…

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου" της 9-03-13

Ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δέχεται ακόμα την μη κατάργηση των ΔΟΥ . Όταν το θέµα της κατάργησης των ΔΟΥ στην Πάρο βρισκόταν ακόµη σε εξέλιξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής είχε καταθέσει ερώτηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονοµικών κ. Όλι Ρεν σχετικά µε την ανάγκη µη κατάργησης των ΔΟΥ σε τουριστικές – νησιωτικές περιοχές. Η απάντηση του Επιτρόπου, ο οποίος… σχετίζεται στενά µε τα µνηµόνια που έχουν επιβληθεί στη χώρα µας, δηµοσιοποιήθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου και δόθηκε στη δηµοσιότητα µόλις την προηγούµενη εβδοµάδα.

Προκαλεί αρνητική έκπληξη ότι «σφυρίζει αδιάφορα» ο Όλι Ρεν επιµένοντας στην κατάργηση των εφοριών. Σαν να µην άκουσε τις εξαιρέσεις της κυβέρνησης Σαµαρά επιχειρηµατολογεί επί του παραδείγµατος της Μυκόνου (που είχε χρησιµοποιήσει στην ερώτηση του ο Ν. Χουντής (σ.σ: Η Μύκονος κράτησε τη ΔΟΥ της, µε επιχειρήµατα όπως αυτά που χρησιµοποιήθηκαν και για την εφορία Πάρου). Ευαγγελίζεται φορολογικά ΚΕΠ και «ειδικευµένες οµάδες ελέγχου και είσπραξης», δηλαδή ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες.

Η απάντηση αυτή δεν µας καθησυχάζει για το πόσο µόνιµες είναι οι αποφάσεις για τη διατήρηση των ΔΟΥ που εξαιρέθηκαν και παρέµειναν ανοικτές. Ακολουθεί η απάντηση Ρεν στον Ν. Χουντή:

Απάντηση του κ. Ρεν εξ ονόματος της Επιτροπής (21.2.2013)

«Η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, που άρχισε στις αρχές του 2011, έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας και την καταπολέµηση της διαφθοράς. Η αναδιοργάνωση αυτή αποβλέπει στη συγκέντρωση και τη συγχώνευση των τοπικών φορολογικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας περίπου σε 120 τον συνολικό αριθµό των εφοριών (ΔΟΥ) που θα παραµείνουν σε λειτουργία (Ο Επίτροπος σε αυτό το σηµείο προτρέπει τον ερωτώντα ευρωβουλευτή να ανατρέξει στο µνηµόνιο συµφωνίας που περιέχεται στην πρώτη επανεξέταση του δεύτερου προγράµµατος), χωρίς ασφαλώς να υπάρχει πρόθεση δηµιουργίας ανισότητας πρόσβασης στις δηµόσιες υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών. Έχει ήδη δροµολογηθεί µεγάλη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και η δηµιουργία τοπικών σηµείων επαφής για την παροχή συνδροµής στους φορολογούµενους (κυρίως για τη συµπλήρωση της δήλωσης). Επιπλέον, η απλούστευση της φορολογικής νοµοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πιθανό να µειώσει την ανάγκη για επαφές µε τη φορολογική διοίκηση.

Όσον αφορά την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, οι ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συνηγορούν υπέρ ενός βελτιωµένου δικτύου τοπικών εφοριών, µε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τηλεφωνικά κέντρα για τη διευκόλυνση των επαφών µε τους φορολογούµενους, και ένα καλό σύστηµα αξιολόγησης κινδύνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ειδικευµένες οµάδες ελέγχου και είσπραξης να αναζητούν τους φορολογούµενους που δεν συµµορφώνονται µε τις υποχρεώσεις τους. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά µε τις ελληνικές αρχές, µεταξύ άλλων διαµέσου της οµάδας δράσης για την Ελλάδα, για να στηρίξει τη χώρα στη διαδικασία εκσυγχρονισµού του φορολογικού συστήµατος και της φορολογικής διοίκησης, καθώς και για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Πηγή: http://parosnewsblog.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου