Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Στις Κυκλάδες το πλοίο της Greenpeace «Arctic Sunrise»

Επίσκεψη σε τέσσερα κυκλαδονήσια προγραμματίζει το πλοίο της Greenpeace «Arctic Sunrise». Το πλοίο έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται στις 28 Μαρτίου στην Άνδρο, στη Πάρο στις 30 Μαρτίου, τη Τήνο στις 3 Απριλίου και την Σύρο στις 4 Απριλίου. Το πλοίο θα ξεκινήσει από τη Ρουμανία και θα πλεύσει στη Μεσόγειο και θα καταλήξει μέσω Γιβραλτάρ στις Βρυξέλλες. Η παρουσία του «Arctic Sunrise» στις Βρυξέλλες έχει συμβολική σημασία αφού εκεί θα διεξαχθεί το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών αλιείας. Σημειώνεται ότι το συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο διάστημα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού θα υπάρξουν αλλαγές στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρώπης, μετά από 10 χρόνια.

Στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ψαράδες και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολο τους.

Η Greenpeace πρόσφατα ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη στα ακόλουθα θέματα:

1. Να στηρίξει με την ψήφο του τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία προστατεύει το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων αλιέων και των ευρωπαϊκών θαλασσών.

2. Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.

Πηγή: http://www.mileikanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου