Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Θύμα της κρίσης και το Αγαθονήσι

Xωρίς πόρους ο Δήμος

Με έναν μόνο διοικητικό υπάλληλο ο δήμαρχος προσπαθεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα και στις ανάγκες των κατοίκων του ακριτικού νησιού
Θύμα της κρίσης και το Αγαθονήσι
Φωνή αγωνίας υψώνει ο δήμαρχος Αγαθονησίου, Βαγγέλης Κόττορος, που έχει μείνει μόνος του με έναν μόνο διοικητικό υπάλληλο να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις ενός ολόκληρου καλλικρατικού δήμου. Το ακριτικό νησί των 150 κατοίκων και των 9 μαθητών, που ζει κυριολεκτικά στη σκιά της Τουρκίας, ήταν κοινότητα κι έγινε δήμος με την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση.
Οι κάτοικοί του, ωστόσο, έχουν τα δικά τους προβλήματα. Από τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, όταν συνταξιοδοτήθηκε ο γραμματέας του δήμου, ο δήμαρχος έχει απομείνει μόνος του με έναν διοικητικό υπάλληλο, που κι αυτός απουσιάζει συχνά για λόγους υγείας.
"Ο δήμος υπολειτουργεί. Ντρέπομαι τον κόσμο, αλλιώς θα τον έκλεινα. Έχουμε 150 μόνιμους κατοίκους, μαγαζιά, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφενεία, παντοπωλεία και το καλοκαίρι ο πληθυσμός ξεπερνά τα 500 άτομα. Τρέχω 15 ώρες την ημέρα από το ένα γραφείο στο άλλο, για να διεκπεραιώσω υποθέσεις και να εξυπηρετήσω τους δημότες. Έργα οδοποιίας, πλακοστρώσεις κ.ά. έχουν παγώσει. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια και τις ανθρώπινες αντοχές μας", δηλώνει ο κ. Κόττορος, που διανύει τη δεύτερη θητεία του.

Ο ίδιος λέει πως έχει επανειλημμένα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τη στελέχωση του δήμου. "Το αίτημα κολλάει στον κανόνα ?πέντε προς ένα? και τις απαιτήσεις της τρόικας για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο", επισημαίνει ο δήμαρχος. Χαρακτηριστικό είναι πως το Αγαθονήσι δεν διαθέτει ταμειακή υπηρεσία, αν και αποτελεί πλέον ανεξάρτητο δήμο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να πρέπει να μεταβούν στη Λέρο για να πληρώσουν δημοτικά τέλη, εισφορές, τέλη ύδρευσης κ.ά.
«Ο δήμος υπολειτουργεί. Εχουμε ξεπεράσει τα όρια και τις ανθρώπινες αντοχές μας», τονίζει ο δήμαρχος Αγαθονησίου Β. Κόττορος
«Ο δήμος υπολειτουργεί. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια και τις ανθρώπινες αντοχές μας», τονίζει ο δήμαρχος Αγαθονησίου Β. Κόττορος
"Για να διεκπεραιώσουμε μια απλή γραφειοκρατική υπόθεση πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι τη Λέρο και να μείνουμε εκεί 2-4 μέρες", μας λέει ο 58χρονος Γιάννης Κατσουλιέρης, μόνιμος κάτοικος Αγαθονησίου. "Πηγαίνεις στον δήμο και δεν μπορείς να εξυπηρετηθείς.
 Όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν. Δεν υπάρχει προσωπικό. Ο δήμαρχος κάθεται στο ταμείο και συμπληρώνει έντυπα. Είμαστε ακριτικό νησί και μας έχουν στη χειρότερη μοίρα", προσθέτει ο ίδιος.
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
 

Θεσμικό το πρόβλημα
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, επισημαίνει: "Το σημερινό πρόβλημα στο Αγαθονήσι και σε όσα άλλα μικρά νησιά ακολουθήσουν δεν είναι πρόβλημα ενός ή δύο υπαλλήλων. Είναι θεσμικό και απαιτεί πολιτική βούληση σήμερα.
Η παρουσία της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών της στα μικρά νησιά είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της ζωής και της ανάπτυξης στα νησιά μας.
Λύσεις υπάρχουν, αρκεί η Πολιτεία, η Περιφέρεια, τα συναρμόδια υπουργεία να δουν τα νησιά μας ως κοιτίδες ανάπτυξης και ζωής και όχι σαν ένα λογιστικό ταμείο εσόδων-εξόδων. Δεν είναι δυνατόν να αγανακτεί ο δήμαρχος ενός ακριτικού νησιού για να πείσει τον αρμόδιο υπουργό να καταλάβει τι σημαίνει ζωή στο Αγαθονήσι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου