Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

H S&B φοβάται τη δημοσιότητα

H S&B φοβάται τη δημοσιότητα και το Δ.Σ. διώχνει την κάμερα.


Όταν η S&B φοβάται τη δημοσιότητα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μήλου της 27ης Ιουλίου 2011, οι Ενεργοί Πολίτες για τη Μήλο κάναμε προσπάθεια να ξεκινήσουμε τη βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων και τη δημόσια παρουσίασή τους μέσω του site της δημοτικής μας κίνησης.

Η παρουσία της κάμερας βιντεοσκόπησης ενόχλησε τον εκπρόσωπο της S&B, που ζήτησε να απαγορευτεί η αναπαραγωγή με εικόνα της συνεδρίασης. Δυστυχώς στην επιθυμία του εκπροσώπου της S&B προσέτρεξαν ο Δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι με προθυμία είναι η αλήθεια, αλλά πιεζόμενοι από Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, που με υπερβάλλοντα ζήλο έτρεξαν να υπερασπιστούν την επιθυμία του εκπροσώπου της S&B. Δύσκολη υπόθεση η Δημοκρατία.

Για του λόγου το αληθές δείτε Video με την σχετική αντιπαράθεση στη σελίδα μας στη διεύθυνση www.gia-tin-milo.net




Η παρουσία της κάμερας βιντεοσκόπησης υπήρξε από την αρχή της συνεδρίασης κατά τη συζήτηση των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων, χωρίς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον εκπρόσωπο της S&B όταν άρχισε να συζητείται το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. που αφορά επέκταση υφισταμένου ορυχείου μπετονίτη και την δημιουργία δύο εξωτερικών χώρων μόνιμης απόθεσης στείρων υλικών στη θέση «ΑΓΓΕΡΙΑ- ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Δήμου Μήλου της εταιρείας «S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.».

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι:

· Γιατί φοβάται τη δημοσιότητα η S&B;

· Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων επιβάλλει την δημόσια συζήτηση και δημοσιότητα της συνεδρίασης του Δ.Σ. και η όλη διαδικασία της 22-7-2011 (πέραν των ζητημάτων εγκυρότητας που εγείρει και για τα οποία επιφυλασσόμαστε) μας φέρνει στο νου το παλιό «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

S&B: Αν δεν υπερψηφίσετε θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας

Στην ομιλία του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος της S&B έθεσε στην αρχή το εκβιαστικό δίλημμα, ότι αν δεν πάρει άδεια για το νέο ορυχείο θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας. Δηλαδή ή υπερψηφίζετε ή απολύσεις, θυμίζοντας το προσφάτως ρηθέν «τανκς ή μεσοπρόθεσμο». Επίσης επιτέθηκε κατά των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και κατά θεσμικών κρατικών οργάνων (επιθεωρητές περιβάλλοντος, αρχαιολογική υπηρεσία) που επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους προστατεύοντας το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά, το φυσικό και κοινωνικό συλλογικό κεφάλαιο, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Ίσως αυτά να εξηγούν και την επιμονή του εκπροσώπου της S&B να μην γίνει βιντεοσκόπηση της συνεδρίασης.

Στην ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ενεργοί Πολίτες για τη Μήλο», Αντώνης Καβαλιέρος τόνισε:

· Από το Σεπτέμβριο 2009 έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο η οδηγία της Ε.Ε., που επιβάλει ανακύκλωση των αποβλήτων της βιομηχανίας της εξόρυξης και όχι απόρριψή τους στο φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στη θάλασσα (εκκρεμεί σχετικό δικαστήριο το Σεπτέμβρη 2011, του ελληνικού δημοσίου ενάντια στην S&B στο οποίο παρεμβαίνουν κάτοικοι του νησιού υπέρ του δημοσίου).

· Για τις υπάρχουσες εξορύξεις που ήδη λειτουργούν, η S&B έχει αναλάβει την υποχρέωση σε τριάμισι χρόνια από σήμερα να έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα ανακύκλωσης. Ο εκπρόσωπος της S&B αν και προκλήθηκε (αναφέρθηκαν σχετικά έγγραφα) δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο, καμιά πρόοδο στον τομέα αυτό.

· Κάθε νέα επέκταση εξορυκτικών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να κριθεί ανεξάρτητα από την πρόοδο στις παραπάνω δεσμεύσεις της S&B απέναντι στο νόμο και στην κοινωνία. Με αυτό το κριτήριο το Δ.Σ. έπρεπε να εξετάσει τη Μ.Π.Ε. για την οποία τελικά δεν έγινε καθόλου συζήτηση.

· Θέλουμε να παραμείνει η S&B ενεργή αλλά να λειτουργεί στα πλαίσια της νομοθεσίας, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας που προβλέπονται και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τελικά στο εκβιαστικό δίλημμα υπέκυψαν ο Δήμαρχος, που ζήτησε την υπερψήφιση και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Σοφία Βαμβακάρη, Στέλιος Τσιριγωτάκης, Μανώλης Κάτρης, Πέτρος Βαμβακάρης, Δημήτρης Μουρούλης, Γιώργος Μακρινός, Σεβαστή Κυράνη, Παρασκευή Καμπούρη, Σοφία Ξυδού, Μαργαρίτα Πουλάκη, Αντώνης Νίνος, Νίκος Τραπατσέλης, Μανώλης Μικέλης, Αβέρκης Γαιτανής, και Νίκος Μάλλης.

Καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών για τη Μήλο, Αντώνης Καβαλιέρος.

Στη μάχη της ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής χωρίς όπλο

Κατά τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το έργο του ΣΧΟΑΠ, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, σταμάτησε.

Το σχέδιο χωρικής και οικιστικής ανάπτυξης είναι βασικό εργαλείο της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι στις πιέσεις των μεγάλων και μικρών οικονομικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή βρίσκονται αντιμέτωπες με το αδιέξοδο της πολιτικής τους.

Το νησί χρειάζεται το νέο παραγωγικό μοντέλο για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και προστασία του περιβάλλοντος, που οι Ενεργοί Πολίτες Μήλου έχουν προτείνει με το πρόγραμμά τους.

27 Ιουλίου 2011  
Η γραμματεία των Ενεργών Πολιτών για τη Μήλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου