Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αναβρασμός στις τάξεις των εργαζομένων της Ρόδου

Σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν τα μέτρα που θα επιβληθούν για μια φορά ακόμη σε βάρος των εργαζομένων είναι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου προχθές το βράδυ στη Βουλή που δεν δημιούργησαν αισιοδοξία αφού όλα τα μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, θα εφαρμοσθούν κανονικά.
«Στην ουσία οι προγραμματικές δηλώσεις, ήταν μια επανάληψη όσων ήδη ξέρουμε. Θα εφαρμοσθεί η πολιτική, που έχει καθοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς παρεκκλίσεις και ενδεχομένως να είναι πιο σκληρή για τους εργαζόμενους καθώς ο κ. Παπαδήμος δεν έχει το πολιτικό άγχος, για να κάνει πίσω σε κάποια πράγματα. Η εργασιακή εφεδρεία εφαρμόζεται ήδη, ενώ δρομολογήθηκαν και οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας, προσθέτοντας, πως δεν ακυρώθηκαν και οι αποφάσεις για τις εργασιακές συμβάσεις.

«Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στην πολιτική και δεν μας έδωσε ο πρωθυπουργός και κανένα περιθώριο για να έχουμε αισιοδοξία»,  είπε ο κ. Χατζησάββας.
Αχτίδα φωτός ήταν μόνο οι ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την χρηματοδότηση πολιτικών για την απασχόληση των ανέργων.
«Όμως από τη μια οι πολιτικές αυτές δημιουργούν ανέργους και από την άλλη, τους δίνουν φιλοδώρημα. Εμείς όμως θέλουμε, κανονική απασχόληση με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
«Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα συνεχίσει τον ίδιο αγωνιστικό δρόμο που είχε ακολουθήσει και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα συνεδριάσει και η ΓΣΕΕ τις επόμενες ημέρες για να πάρει αποφάσεις, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Θα δώσουμε μέσα από τους δρόμους την απάντησή μας, σε όλα αυτά που πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Ο κ. Σάββας Χατζησάββας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν λάβει τις αποδοχές τους παρότι απολύθηκαν.
«Έχουμε καταγράψει πάνω από τριάντα ξενοδοχεία που δεν έχουν καταβάλει τις αποδοχές στους εργαζόμενους, που απασχόλησαν το καλοκαίρι. Σημείο αιχμής ήταν το ξενοδοχείο «Capsis» που είχε σφραγιστεί από τράπεζα η οποία, είχε δανειοδοτήσει την ιδιοκτησία του. Εμάς δεν μας αφορά αυτό. Οι 180 εργαζόμενοι της μονάδας είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, δεν πήραν τις αποζημιώσεις που ορίζει ο νόμος μετά τις απολύσεις τους ενώ περιμένουν και το δώρο των Χριστουγέννων», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Capsis συγκεντρώθηκαν και πάλι στο Εργατικό Κέντρο και ενημερώθηκαν από το νομικό σύμβουλό του για τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν.
«Ζητήσαμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Θα κάνουμε όμως και κινητοποιήσεις αν τελικά δεν βρεθεί άκρη», τόνισε ο κ. Χατζησάββας, προσθέτοντας πως ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης που πέρσι έκανε παρέμβαση για να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, θα πρέπει να ζητήσει από την ιδιοκτησία του Capsis, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
«Ζητούμε και από την ΕΞΡ να παρέμβει σε όλα τα μέλη της για να εξοφλήσουν τα χρήματα που οφείλουν στους εργαζόμενους που απασχολούν», είπε ο κ. Χατζησάββας.
Στο θέμα των οφειλών στους εργαζόμενους, του ξενοδοχείου Capsis, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
«Ενημερωθήκαμε πως η κ. Καψή κέρδισε την πρώτη υπόθεση στα δικαστήρια που αφορούσε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει. Έτσι έχει πάλι την ευθύνη του ξενοδοχείου. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί λύση και ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που πρέπει να πάρουν δύο μισθούς και τα επιδόματα που δικαιούνται», είπε ο κ. Σταμούλης.
Η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα πάρει πάντως τα μέτρα της προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στα άλλα ξενοδοχεία ο κ. Σταμούλης απάντησε πως είναι απελπιστική.
«Υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία που δεν έχουν καταβάλει τα χρήματα που οφείλονται. Ήδη έχουμε ξεχωρίσει την περίπτωση ενός ιδιοκτήτη μονάδας στα Κολύμπια, που οφείλει τρεις μισθούς στους εργαζόμενους και δεν ανταποκρίθηκε ούτε και στο κάλεσμα του εισαγγελέα. Αυτό που μας μένει είναι να προχωρήσουμε μέσω της διαδικασίας του αυτοφώρου εναντίον του», τόνισε ο κ. Σταμούλης.
Πηγή: www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου