Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για το σχεδιαζόμενο "Καλλικράτη" στα Α.Ε.Ι. και τις εκλογές για τα "Συμβούλια Διοίκησης"

Ρόδος 24 Νοεμβρίου 2011

Η νέα κυβέρνηση του Μνημονιακού Μετώπου (ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ.) και της Τρόϊκας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) συνεχίζει το απάνθρωπο έγκλημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και φορτώνει με νέα βάρη την ελληνική οικογένεια. Τα χαράτσια αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί ουσιαστικά την κερκόπορτα για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων από το Δημόσιο.
Η νέα κυβέρνηση, χωρίς καμιά πολιτική, ηθική και συνταγματική νομιμοποίηση, προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις και προσπαθεί να υποθηκεύσει, διαλύσει και ξεπουλήσει ό,τι δεν πρόλαβε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Αφού πήρε τη σκυτάλη από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (η οποία «διόρισε» τον εαυτό της διοργανωτή των εκλογών για την ανάδειξη των λεγόμενων «Συμβουλίων Διοίκησης» των Πανεπιστημίων), προχωρά στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού εκτρώματος, του νόμου 4009/2011 για τα ΑΕΙ. Κάποιοι/ες καθηγητές/τριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διορισμένα μέλη της «εφορευτικής επιτροπής», συμμετέχοντας πρόθυμα στο παιχνίδι της εξουσίας, προκήρυξαν «εκλογές» στις 19 Δεκέμβρη επιχειρώντας να ενεργοποιήσουν το νόμο που αποτελεί ταφόπλακα του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, και τον οποίο σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα (Σύγκλητοι, σύλλογοι διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων) έχει, κατ’ επανάληψη, απορρίψει! Μάλιστα, αυτό γίνεται με έναν εντελώς ανήθικο και παράτυπο τρόπο, και σε δυσαρμονία ακόμα και με τις προθεσμίες που προβλέπονται, τόσο από τον ίδιο το νόμο, όσο και από τη σχετική υπουργική απόφαση.
 
Ταυτόχρονα, και παρακάμπτοντας ακόμα και τα ψηφισθέντα στη Βουλή (βλ. νόμο 4009/2011, άρ. 7, παρ. 6) περί διαβούλευσης και γνώμης των ιδρυμάτων και της κυβερνητικής υπηρεσίας που ονομάζεται «Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας» (ΑΔΙΠ), η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασίες «fast-track» διάλυσης των ΑΕΙ της χώρας, αφού πρόσφατα η υπουργός (χάριν) Παιδείας ζήτησε από τα ιδρύματα να εξετάσουν, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια (αρχές Δεκέμβρη), τις δυνατότητες «εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων», δηλαδή την εφαρμογή ενός νέου «Καλλικράτη» στα ΑΕΙ.
Καλούμε τις δημοκρατικά εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να κάνουν πράξη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και να αποφασίσουν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.
Ζητούμε, για μια ακόμη φορά, από τους/τις πανεπιστημιακούς να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε κάθε φάση προετοιμασίας και διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων, και όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην επιτρέψουν τη συγκρότηση των Συμβουλίων, και να μη νομιμοποιήσουν την θεσμική εκτροπή που προκλητικά η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει.
Καλούμε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες στα ΑΕΙ και τους/τις φοιτητές/τριες να συνεχίσουν τον αγώνα για τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, αλλά και να αντισταθούν –από όποιο μετερίζι μπορούν— στον εργασιακό και ασφαλιστικό Μεσαίωνα που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί με τον «πολυνόμο» για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Καλούμε το Ροδιακό Λαό να στηρίξει, με οποιοδήποτε μέσο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην προσπάθειά του να περισώσει ο,τιδήποτε μπορεί από την ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων του Κεφαλαίου στη Δημόσια, Δωρεάν και Ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, και να συνδέσει τους αγώνες αυτούς με τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες για την ανατροπή της πιο σκληρής αντικοινωνικής, αντιλαϊκής πολιτικής που, με την καθοδήγηση της Τρόϊκας, έχει εφαρμοστεί στη χώρα μεταπολιτευτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου