Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στη Ρόδο

Πραγματοποιήθηκε η ʽΈκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην οποία συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου με επικεφαλής τον Πρόεδρό του. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ενωτικό και αγωνιστικό, όλες οι παρατάξεις διαπίστωσαν την μεγάλη κρίση και τα μεγάλα προβλήματα του χώρου της Υγείας που συνεχώς διογκώνονται.
Στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος κ. Χρήστος Μαντάς και ο κ. Κώστας Κουτσόπουλος κατέθεσαν με έμφαση στη Γενική Συνέλευση ότι το ιατρικό σώμα στη Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο και Καστελόριζο εργάζεται κάτω από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες αφού τα μέλη του Ι.Σ.Ρ τόσο ως ΄Ελληνες πολίτες όσο και ως γιατροί περνάμε δύσκολες ώρες, γιατί τα γεγονότα και οι ραγδαίες συνεχείς πολιτικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την παροχή της ΠΦΥ & ΔΦΥ και την επαγγελματική τους υπόσταση.
Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση και πολλά ερωτηματικά στους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και στο ιατρικό σώμα αφού υπάρχει διαφορετικότητα απόψεων και δράσεων που οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα του αγώνα που συμμετέχει η πλειοψηφία των ιατρών.
Ο ΙΣΡ από τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2011 ακολούθησε πιστά τις αποφάσεις του ΠΙΣ με συντριπτική συμμετοχή της πλειοψηφίας των μελών του:
• Στις απεργίες
• Στις παραστάσεις προς πολιτικά πρόσωπα του νομού μας και της κυβέρνησης (Υπουργείο Υγείας, Εργασίας, Οικονομικών, Βουλευτές, Διοικητές Ασφαλιστικών ταμείων).
• Με τα συνεχή ηλεκτρονικά Ενημερωτικά Δελτία και την ιστοσελίδα του ΙΣΡ προς όλα τα μέλη του ενημέρωνε διεξοδικά όλα τα τεκταινόμενα για των αγώνα των γιατρών και την ενεργό συμμετοχή τους σ'αυτόν.
• Με συνεχή Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις Τύπου σε όλα τα ΜΜΕ και στα γραφεία του ΙΣΡ για την ενημέρωση και του κοινού, αφού αυτοί είναι ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών Υγείας .
• Μέχρι στιγμής όμως θετικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν.
 

Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου είναι:

• Συλλογική Σύμβαση των ιατρών μέσω του ΠΙΣ με τον ΕΟΠΥΥ.
• Ελεύθερη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία από όλους τους μη συμβεβλημένους ιατρούς, με την προϋπόθεση ταυτοποίησης και ένταξης στον ηλεκτρονικό έλεγχο και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ταμείου που θα ισχύουν και για τους συμβεβλημένους ιατρούς.
• Σημαντική ποσόστωση "a priori" συμβάσεων προς τους νέους ιατρούς σε περίπτωση περιορισμένου και όχι του συνολικού αριθμού τους με σύμβαση όλων των γιατρών, αφού διαπιστώνεται ότι η πολιτική που ασκείται είναι αυτή που δίνει "βορά" τους νέους γιατρούς στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα, που εξαιρούνται μέχρι στιγμής από κάθε νέο πλαίσιο στις παροχές του αγαθού της Υγείας.
• Αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση σε όλες τις ειδικότητες έστω και με νέο διάλογο καθώς και την διαπραγμάτευση ορισμού πλαφόν σε φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά πρόσωπα για αριθμό επισκέψεων με πλαφόν ή οροφής οικονομικών ορίων ή ακόμη και με πλαφόν με προϋποθέσεις στους ασφαλισμένους ενάντια στην ήδη παρουσιασθείσα επιλεκτική σύμβαση ορισμένου μόνο αριθμού ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών σε αντίθεση με όλες τις ιατρικές αλλά και μη ιατρικές εταιρείες, με μονομερείς αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ χωρίς θεσμοθετημένα και ελεγχόμενα από τα ιατρικά συλλογικά όργανα κριτήρια επιλογής των ιατρών.
• Ο ΙΣΡ είναι αντίθετος με την απελευθέρωση και την θέσπιση της πλανοδιακής ιατρικής ιδιαίτερα χωρίς καμία ενημέρωση των Ι.Σ. της Περιφέρειας αφού θίγει τους γιατρούς που επέλεξαν την επαγγελματική αποκέντρωση και τα παραμεθόρια νησιά προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σύμφωνα με τα κίνητρα και την πολιτική Υγείας όλων των κυβερνήσεων. Είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την συμμαχία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και του Υπουργείου Υγείας της μνημονιακής κυβέρνησης, αφού μαζί επιδιώκουν πλέον την εξαφάνιση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και ιδιαίτερα των εργαστηριακών, με τη βίαιη υπαλληλοποίηση των νέων, αλλά και των παλαιότερων γιατρών με εξευτελιστικές αμοιβές καθώς και την πλήρη παράδοση του τομέα της ΠΦΥ στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο στρατηγικός τους κρυφός στόχος είναι η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και η αφαίμαξη των πόρων των ασφαλιστικών οργανισμών και των ταμείων.
• Ο ΙΣΡ είναι αντίθετος με τον ακούσιο και έμμεσο τρόπο ένταξης των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ μέσω του ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ-ΙΚΑ με την παραλαβή συνταγολογίων και εκτέλεση ιατρικών πράξεων από ένα ταμείο που δεν έχει κάνει ακόμη καμία σύμβαση, δεν έχει εκδώσει ακόμη κανονισμό λειτουργίας με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γιατρών και δεν έχει ακόμα την δικιά του σφραγίδα, προσπαθώντας να ξεγελάσει τους γιατρούς και να τους διαιρέσει επιτυγχάνοντας έτσι τα σατανικά σχέδια του Υπουργείου Υγείας που δρα συνεχώς χωρίς πλαίσια και σαφείς νόμους προτιμώντας τις τηλεφωνικές οδηγίες και τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των γιατρών!
• Το ΕΤΑΑ (τομέας ΤΣΑΥ) εδώ και ένα χρόνο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις στη φαρμακευτική και την υγειονομική περίθαλψη των γιατρών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους.
ʽΈτσι ο Ι.Σ.Ρ θα δώσει οδηγία για μη πληρωμή των εισφορών του Β΄εξαμήνου από τα μέλη του με την κατάθεσή τους στον Ι.Σ.Ρ ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι την εκ νέου χορήγηση των φαρμάκων σε ιατρούς και συνταξιούχους από το ασφαλιστικό τους Ταμείο. Προτείνει επίσης μετά το μεγαλύτερο "κούρεμα" των 5,2 δις των ομολόγων, την αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που δεν υπόκειται σε διαδικασίες "κουρέματος" που ουσιαστικά οδηγεί στην απώλεια του κάματου των ιατρών εδώ και δεκαετίες, αφού είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε δυο χρόνια το ταμείο, δεν θα μπορεί να δώσει τις συντάξεις σε παλιούς και νέους συνταξιούχους ιατρούς.
• Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το Σύνταγμα της χώρας που η ίδια άλλαξε για τις νησιωτικές περιοχές, χωρίς να θεσμοθετεί πλαίσια κινήτρων για μόνιμη εγκατάσταση ιατρών ιδιωτών και ΕΣΥ για να θωρακίσει τα παραμεθόρια νησιά μας με την παροχή ΠΦΥ & ΔΥΦ προσφέροντας ασφάλεια στο αγαθό της Υγείας στους ακρίτες νησιώτες φορολογούμενους πολίτες.
• Ο ΙΣΡ καταγγέλλει τις μεθοδευόμενες εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινών, τμημάτων και νοσοκομείων, οι οποίες επιχειρούνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της Υγείας του πληθυσμού και οι τεκμηριωμένες θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας ιδιαίτερα των νησιών.
• Ο ΙΣΡ απαιτεί την άμεση καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ και των λοιπών Ταμείων στους δικαιούχους ιατρούς και να αποφασιστεί από την Γενική Συνέλευση η ενεργοποίηση κάθε ένδικου μέσου για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων των ιατρών. Ειδικότερα, ζητάμε να υποστηριχθούν από τον Π.Ι.Σ. οι καταθέσεις αγωγών και οι κινητοποιήσεις των Ιατρικών Συλλόγων προς αυτήν την κατεύθυνση.
• Αναγνωρίζουμε τον Π.Ι.Σ ως το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των Ιατρικών Συλλόγων γνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει ο συντονισμός των 60 (εξήντα) Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των αποφάσεών του στις οποίες εμείς θα σταθούμε πιστοί αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις.
• Επειδή πιστεύουμε ότι οι Γενικές Συνελεύσεις τακτικές και έκτακτες του ΠΙΣ καθώς και η επικοινωνία μαζί του για την προώθηση των προβλημάτων μας πρέπει να γίνεται μέσα από το ΔΣ του ΠΙΣ οι γιατροί της Περιφέρειας και της Επαρχίας όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου πρέπει να έχουμε σημαντική παρουσία στις επόμενες Εκλογές του Φεβρουαρίου 2012 με τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους του κέντρου για να δώσουμε μαζί την μάχη μας και για τους 5.000.000 ασφαλισμένους πολίτες αλλά και για την επαγγελματική υπόσταση των 45.000 γιατρών που βρίσκονται στη Περιφέρεια.

Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος
Χρήστος Απ. Μαντάς Ιωάννης

Ο Γενικός Γραμματέας
 Στ. Μυροφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου