Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Σύρος - Φθινόπωρο 2011, χρονικό εντοπισμού Λαθροθηρών

Στη Σύρα το Νοέμβριο μήνα εντοπίστηκαν από τους εντεταλμένους στο νησί θηροφύλακες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας πολλές Άρες (πολύπλοκες κατασκευές παγίδευσης άγριων πουλιών με δίχτυα, σχετ. δες φωτογραφίες και βίντεο) και δεκάδες «πουλοπιάστες» που ασχολούνται με την παράνομη παγίδευση πουλιών.
Στις επιτόπιες έρευνες, εκτός από τους θηροφύλακες της Δ΄ ΚΟΣΕ, συμμετείχαν και δασοφύλακες του Δασαρχείου Κυκλάδων.
Στις 4 Νοεμβρίου πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω στην περιοχή των Σαντορινιών τρία άτομα που ασχολούνταν με την παράνομη παγίδευση πουλιών και κατασχέθηκαν όλα τα σχετικά εργαλεία (δίχτυα, κλουβιά με πουλιά-κράχτες, βαριοπούλες, τσάπες, τανάλιες, κόφτες κλπ.), ενώ απελευθερώθηκαν οι εγκλωβισμένες θηλυκές καρδερίνες και τα φλώρια που χρησιμοποιούνταν ως κράχτες για να προσελκύουν τα αρσενικά πουλιά.
 
Στις 5 Νοεμβρίου έγινε νέα επιχείρηση στον Κάμπο της Απάνω Μεριάς όπου και ανιχνεύθηκαν 4 άρες και ακολούθησαν τα σχετικά: καταστροφή των παράνομων κατασκευών και κατάσχεση όλων των υλικών (δίχτυα, μπετόβεργες, σύρματα, πάσσαλοι, ποτίστρες, σπόροι, κλουβιά). Στις 6 Νοεμβρίου οι θηροφύλακες επιχείρησαν στην περιοχή Λαζαρέτα, όπου εντοπίστηκαν 2 άρες και κατασχέθηκαν όλα τα σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα.
Στις 8 Νοεμβρίου οι θηροφύλακες πήγαν και πάλι στην Απάνω Μεριά και κατέστρεψαν 4 άρες στην περιοχή του Ψύχα.
Στις 17 Νοεμβρίου οι δασοφύλακες εντόπισαν και νέα άρα στο Μέγα Γιαλό. Τέλος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες υποβλήθηκαν μηνύσεις προς τους παρανομούντες «πουλοπιάστες».
Τις τελευταίες ημέρες η θηροφυλακή επιδίδεται στην ανίχνευση και σύλληψη λαθροκυνηγών που κρύβουν σε θάμνους τα γνωστά «μηχανάκια» (μικρά μαγνητόφωνα) που εκπέμπουν, ανάλογα την εποχή, κελαϊδίσματα θηλυκών πουλιών για να προσελκύουν και να σκοτώνουν χωρίς κόπο τα αρσενικά που ψάχνουν το ταίρι τους.
Οι πληροφορίες του «ΧΡΟΝΙΚΟΥ», προέρχονται από την Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου