Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

H Νίσυρος με τη ματιά της επιστήμης

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών.
Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος Κ. Χαρτοφύλης αναφέρθηκε στην ίδρυση της Εταιρείας, αποτίοντας φόρο τιμής στα ιδρυτικά μέλη της. Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Παπανικολάου αναφέρθηκε στη μοναδικότητα ορισμένων γεωλογικών σχηματισμών της Νισύρου και των πέριξ αυτής νησίδων (Στρογγυλή, Περγούσα, Παχειά και Κανδελέουσα), τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξεως τουριστών. Χαρακτήρισε τη Νίσυρο ως ένα από τα ωραιότερα νησιά που υπάρχουν σήμερα και που ευτυχώς έχει μείνει αμόλυντο από την ανθρώπινη καταστροφική παρέμβαση.

Η ομιλία συνοδευόταν από προβολή εντυπωσιακών εικόνων και ο κ. καθηγητής με το πάθος για το γνωστικό του πεδίο και την μεταδοτικότητα που τον χαρακτηρίζουν, επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ακαδημαϊκής αυθεντίας όχι μόνο στους ελληνικούς αλλά και στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους, σε ότι αφορά στα γεωλογικά θέματα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, αφού ανέφερε πως, στην εκδήλωση παρευρίσκονται ως ομιλητές τρεις γενιές γεωλόγων, δήλωσε ότι οφείλουν την καταξίωσή τους στο διεθνή επιστημονικό χώρο εν πολλοίς και στη Νίσυρο, γιατί με την μοναδικότητά της ως προς την σύστασή της και το φυσικό της περιβάλλον, δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα έρευνας και μελέτης μοναδικών στοιχείων. Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας εικόνες και χάρτες, ανέλυσε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις κατολισθήσεις στον κρημνό της Παναγίας Σπηλιανής. Παρουσίασε τις λύσεις που προτείνει η μελέτη που υπό την εποπτεία του εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την αντιμετώπισή τους, με σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε το εκπληκτικό γεωλογικό τοπίο να παραμείνει αναλλοίωτο.

Η Λέκτωρ κα Παρασκευή Νομικού, (της οποίας η διδακτορική διατριβή αναφέρεται στο ηφαίστειο της Νισύρου και στα υποθαλάσσια ηφαίστεια γύρω από αυτήν), προέβαλε μικρά αποσπάσματα ταινιών από τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ (ROVs) του αμερικάνικου ωκεανογραφικού πλοίου E/V «Nautilus» (μέρος των ερευνών έχει παρουσιάσει ο «Σ»). Αμερικανοί και Έλληνες επιστήμονες, εξερεύνησαν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια στην περιοχή μεταξύ Νισύρου, Κω, Τήλου και Κανδηλιούσας (Καντελέουσας) το 2010, μελετώντας τον μοναδικό γεωλογικό-βιολογικό πλούτο τους. Η προβολή συνοδευόταν από αφήγηση-επεξήγηση της κας Νομικού, η οποία, παρά το νεαρό της ηλικίας της εντυπωσίασε με τις γνώσεις της και το πάθος της για την ωκεανογραφική έρευνα.

Το πυκνό ακροατήριο, εντυπωσιάστηκε στη συνέχεια από την προβολή ταινίας από τον εντοπισμό του πλοίου ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ, το οποίο ναυάγησε λόγω σφοδρής θύελλας στον Κάβο Κριό, στις 22 Μαρτίου του 1958 στο ταξίδι από Ρόδο προς Κω, με 26 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος και πλοιοκτήτης Ευάγγελος Ζερβός. Οι εικόνες του τραγικού πλοίου, έλαβαν άλλη διάσταση, όταν ο γιος του αείμνηστου Αντώνη Αγγελίδη, (ενός των διασωθέντων), που παρευρίσκετο στην εκδήλωση, αφηγήθηκε τις αναμνήσεις που του διηγείτο ο πατέρας του για την περιπέτειά του κατά τις στιγμές της βυθίσεως του πλοίου αλλά και μετά, όταν βρέθηκε στην ερημική και βραχώδη τουρκική ακτή.
Ακολούθησε η απονομή διπλωμάτων τιμής στο Δήμο Νισύρου και σε πρόσωπα τα οποία στήριξαν την Εταιρεία στην πενηντάχρονη πορεία της, ώστε να επιτύχει τους στόχους της.
Στο τέλος, οι παρευρισκόμενοι, γεύτηκαν Νισύρικα, πιττιά (ρεβιθοκεφτέδες), χαλβά και άλλα, με σουμάδα και κανελλάδα.
Πηγή: stathmosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου