Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή του Κωνσταντίνου Μακρή προς τον Νίκο Συρμαλένιο και η οφειλόμενη απάντηση

Δημόσια επιστολή μέσω των «Μηλέικων Νέων» με αποδέκτη τον επικεφαλής του συνδυασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό», Νίκο Συρμαλένιο, απέστειλε ο ξενοδόχος και μέλος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Μήλου Κωνσταντίνος Μακρής με την οποία αναφέρει:
«Νίκο, υπάρχει μια παλιά ρήση που λέει ότι εάν δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλό τουλάχιστον μην κάνεις κακό… Σου υπενθυμίζω λοιπόν την προ διετίας δήλωση του πρώην Νομάρχη κ. Δ. Μπάιλα που έλεγε ότι η Μήλος είναι το πιο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ νησί των Κυκλάδων και προφανώς αντιλαμβάνεσαι ότι επ’ αυτού έχεις μερίδιο ευθύνης διότι υπήρξες νομαρχιακός σύμβουλος επί μακρόν. 

 
Και εν πάση περιπτώσει ενώ θα περίμενα ως περιφερειακός σύμβουλος πλέον αλλά και ως Μηλιός που αγαπάει τον τόπο του να ταυτιστεί με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να καταδικάσει τα όσα ανυπόστατα και αστήρικτα δημοσιεύματα περί δήθεν κινδύνου που διατρέχει η υγεία των κατοίκων της Μήλου, και τα οποία μας ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό ώστε συμβάλεις και εσύ να επουλωθούν σύντομα οι πληγές της εν όψει μάλιστα της νέας τουριστικής περιόδου και εν μέσω μιας απίστευτης οικονομικής κρίσης, αντ’ αυτού έρχεσαι και αναπαράγεις ακριβώς τα ίδια με τους άλλους και μάλιστα χωρίς κανένα νέο αποδεικτικό στοιχείο που να σε δικαιώνει. Παράλληλα δε με την στάση σου ακυρώνεις τους ιατρούς της Μήλου οι οποίοι ως οι πλέον αρμόδιοι έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα υγείας στη Μήλο. Επίσης σου υπενθυμίζω ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη δεσμευτεί να λύσει το όπιο πρόβλημα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Κ.Υ.Μ. και προσωπικά το εμπιστεύομαι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον φορέα.
Επομένως η όπια προσπάθεια γίνεται από οποιονδήποτε να διατήρηση το θέμα στην επικαιρότητα προσωπικά το θεωρώ επικίνδυνο και βλαπτικό για την Μήλο.

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Μακρής


Η οφειλόμενη απάντηση στον Κώστα Μακρή

Φίλε Κώστα,
καλοδεχούμενη η κριτική σου και ας έχουμε και διαφορετική άποψη. Άλλωστε η ουσία της δημοκρατίας επιβάλλει το διάλογο, ως πρώτο μέσο ανταλλαγής απόψεων και αντιμετώπισης των διαφορών. Ξεκινάς την επιστολή σου λέγοντας ότι αν δεν μπορείς να κάνεις καλό, τότε τουλάχιστον μην κάνεις κακό....
Προσωπικά δεν κατανοώ το κακό που έχουμε κάνει στη Μήλο, είτε ως παράταξη “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” (προφανώς αναφέρεσαι στο κείμενο για την S&B, που είναι της παράταξης και όχι προσωπικό μου), είτε βεβαίως ως άτομο, ασχολούμενος με τα θέματα του νησιού μας για πάνω από τριάντα χρόνια....Αν βεβαίως θεωρείς ότι το να μιλάς για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία ή στο περιβάλλον της Μήλου, είναι εκ προοιμίου κακό, τότε μάλλον έχουμε διαφορετική αντίληψη.
Διότι οι πάντες γνωρίζουν και δέχονται ότι, εκτός από τα σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, η επί δεκαετίες εξορυκτική- βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό, με την εξαίρεση των ελάχιστων περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων, έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις και αλλοιώσεις του φυσικού ανάγλυφου και του τοπίου του νησιού, ενώ σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων και για πολλές δεκαετίες είχαν εμφανιστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους (πνευμονοκονίαση), με αποτέλεσμα πολλές ζωές να έχουν χαθεί στο βωμό αυτής της ανάπτυξης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην S&B, αλλά στο σύνολο των εξορυκτικών εταιρειών μικρών και μεγάλων που λειτούργησαν ή λειτουργούν στο νησί. Μπορώ να σου πω μάλιστα ότι οι μικρές επιχειρήσεις, ενδεχομένως έκαναν μεγαλύτερη ζημιά, με την έννοια ότι δεν είχαν ούτε το χρήμα, ούτε τη δυνατότητα των μεγαλύτερων και ιδίως της S&B, να έχουν το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνογνωσία, έστω και για τις ελάχιστες αποκαταστάσεις.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει και το έχουμε τονίσει σε κάθε περίπτωση ότι, είμαστε υπέρ της απομάκρυνσης των βιομηχανικών-εξορυκτικών δραστηριοτήτων από το νησί, διότι θεωρούμε ξεκάθαρα ότι αυτές αποτελούν μαζί με τον τουρισμό, τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Μήλου, που έτυχε πέραν από την εξαιρετικού κάλλους φυσική της ομορφιά, να έχει στο υπέδαφος της τον επίσης εξαιρετικής ποιότητας ορυκτό πλούτο. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που καμιά εταιρεία δεν θα εγκαταλείψει το νησί, από τη στιγμή που υπάρχουν αποθέματα για πολλές δεκαετίες.
Από αυτό όμως το σημείο μέχρι του να σιωπούμε γιατί υπάρχουν κάποια κακώς κείμενα, αυτό δεν είναι υπεράσπιση της Μήλου, αλλά συνέχιση της συκοφάντησης της. Διότι τελικά η ιστορία με το Τσιγκράδο ή τα Βούδια, ενώ για την εταιρεία θα μπορούσε να λυθεί με κάποια πρόσθετη επένδυση που σε τελευταία ανάλυση μακροπρόθεσμα θα ήταν και προς όφελος της, για το νησί αποτελεί περιβαλλοντική υποβάθμιση που πρέπει να εξαλειφθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η S&B είναι ένας κολοσσός, μια τεράστια οικονομική δύναμη, που γι' αυτήν η επένδυση απομάκρυνσης των υπέρλεπτων στερεών αποβλήτων δεν στοιχίζει παρά ελάχιστα, σε σχέση με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, τόσο με τη νέκρωση του θαλάσσιου βυθού, όσο και με τον όποιο κίνδυνο ενέχουν τα διάχυτα αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον της Μήλου.
Όσο για τις ανακοινώσεις του δημοτικού συμβουλίου ή άλλων φορέων ή ατόμων που έσπευσαν να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως, τις σέβομαι, αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω, παραγνωρίζοντας ένα υπαρκτό πρόβλημα. Σε τελευταία ανάλυση δεν νομίζω ότι μια τέτοια στάση άκριτης υποστήριξης και μάλιστα λίγες μέρες πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη, βοηθάει να πάει η Μήλος μπροστά. Η Μήλος κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα πάει μπροστά, όταν η εκάστοτε δημοτική αρχή, οι κοινωνικοί φορείς του νησιού αλλά και όλοι οι απλοί πολίτες, χαράξουμε μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξης για το νησί, με γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και με αμοιβαίο και ισότιμο σεβασμό όλων των παραγόντων που διαμορφώνουν το μέλλον αυτού του τόπου. Και προ πάντων από θέσεις αμοιβαίας ευθύνης και ισοτιμίας και όχι από θέσεις φόβου ή υποταγής, στο όνομα των όποιων εκβιαστικών διλημμάτων.
Τώρα σε ότι αφορά τις ευθύνες μου για την κατάσταση της Μήλου, νομίζω ότι θα πρέπει πρωτίστως να απευθυνθείς σ' αυτούς που τόσα χρόνια είτε από τη θέση της κεντρικής εξουσίας, είτε από τη θέση τους στην τοπική αυτοδιοίκηση της Μήλου, έπαιρναν τις αποφάσεις και διαμόρφωναν την πορεία του νησιού μας από θέσεις εξουσίας. Προφανώς και δεν παραγνωρίζω τις όποιες δικές μου ευθύνες, έστω και από θέσεις αντιπολίτευσης, είτε στο χώρο της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, είτε στον πολιτικό χώρο που ανήκω. Αλλά Κώστα ενδεικτικά σου θυμίζω: μήπως θυμάσαι πόσες παρεμβάσεις έχουμε κάνει στο νομαρχιακό συμβούλιο και τώρα στο περιφερειακό, στην Βουλή και στην Ευρωβουλή για τα θέματα υγείας και του Κέντρου Υγείας, για το Χωροταξικό, για το Ακτοπλοϊκό, για τη λειτουργία της Πολεοδομίας, της ΔΟΥ, της Επιθεώρησης Εργασίας, για τη Δυτική Μήλο, για τη Γεωθερμία, για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα του νησιού, για την προστασία του Αίγαγρου της Αντιμήλου, για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, για....κλπ. Μήπως θυμάσαι τη θέση μας για το περίφημο μπάζωμα της παραλίας του Αδάμαντα, το οποίο είχε αναδειχθεί τότε ως το μείζον θέμα του νησιού και για το οποίο δεν νομίζω ότι σήμερα πολλοί αισθάνονται περήφανοι;
Κώστα, αυτά τα λίγα έχω να σου πω και νομίζω ότι δεν θα ωφελήσει η διαιώνιση αντεγκλήσεων. Το μόνο που θα ωφελήσει, επαναλαμβάνω, είναι μια σοβαρή ουσιαστική συζήτηση της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, όλων των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας, για το μέλλον του νησιού μας. Μια πρώτη ευκαιρία είναι το περίφημο ΣΧΟΟΑΠ, για το οποίο η δημοτική αρχή έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση. Αναμένουμε.....

1/12/2011
Νίκος Συρμαλένιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου