Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Καΐσερλης: "Σκοπιμότητες βάζουν φρένο στις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας"

Ο δήμαρχος Κω Κώστας Καΐσερλης, προκειμένου να ενημερώσει μέσω των τοπικών δημοσιογράφων την κοινή γνώμη για τις αλλαγές στο πρόγραμμα έργων και δράσεων του δήμου για το 2012 (και όχι μόνο) λόγω της μείωσης των εσόδων του με απόφαση υπουργών ελέω… μνημονίου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου.
Στην εισήγησή του (δείτε την στο τέλος), σημειώνει ότι, λόγω της κατάστασης, ο δήμος υποχρεούται να ενεργοποιήσει το Υπομέτρο 1.2.8. τους τριετούς προγράμματος ανάπτυξης “Ετοιμότητα διαφοροποίησης του προγράμματος λόγω άλλων αναγκών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης”, γεγονός που σημαίνει πως, «κάποια έργα δεν θα γίνουν». Παρουσιάζει τους βασικούς στόχους αλλά και το δίκτυο των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας (27 συνολικά) για το 2012, ενώ σημειώνει τις μελέτες που θα γίνουν έτσι ώστε, το 2013 να υλοποιηθούν μία σειρά έργων.
Δεν θα ορρωδήσουμε έναντι ουδενός….
 
«Τα λόγια είναι περιττά. Μοναδική λύση είναι οι συνεργατικές. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο και εμείς δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά σε εμπόδια και σε λογικές που θα ήθελαν να μας πάνε στο παρελθόν. Δεν θα ορρωδήσουμε έναντι ουδενός και μιλάω κυρίως για τις αρχές και τις εξουσίες που βρίσκονται μακριά απ’ αυτόν τον τόπο και οι οποίες καθυστερούν ή δεν αντιλαμβάνονται ότι, οι αποφάσεις που παίρνονται σε τοπικό επίπεδο πρέπει να υλοποιούνται άμεσα αν θέλουμε να δούμε την κατάσταση, τουλάχιστον να αντιστέκεται σ’ αυτά που επέρχονται Και γι’ αυτό το λόγο, η δημοτική αρχή συγκροτείται, συσπειρώνεται και θ’ αντισταθεί σε όλους εκείνους οι οποίοι θα ‘θελαν να καθυστερήσουν μία τέτοια εξέλιξη» δήλωσε ο Κώστας Καΐσερλης, συμπληρώνοντας πως, εδώ και τόσους μήνες (από τον Απρίλιο που κατατέθηκε…), δεν προχωρά το υπουργείο Εργασίας στην κατάρτιση του μητρώου, παρά το γεγονός πως, η γραμματέας του υπουργείου υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση και είπε ότι, θα επισπεύσει τις διαδικασίες. «Από δω και πέρα, δεν θα δεχτούμε καμία καθυστέρηση», τόνισε, δηλώνοντας πως, «αυτή η καθυστέρηση βλάπτει τα συμφέρονται του τόπου μας». Διευκρίνισε δε πως, «υπάρχουν σκοπιμότητες, γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα», δίνοντας ως παράδειγμα, τα συμφέροντα των μελετητικών γραφείων που θα θιγούν από την επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας πολεοδομικών μελετών, η οποία θα απασχολεί 15-17 Κώους επιστήμονες.

Στο εύλογο ερώτημα, εάν είναι ο υπουργός αυτός που δεν βάζει την υπογραφή του, απάντησε: «Οι υπουργοί δεν ασχολούνται με την καθημερινότητα, αλλά ψάχνουν να βρουν λεφτά… Δεν καταλαβαίνουμε ποια είναι αυτή η κυβέρνηση; Ψάχνουν να βρουν πώς θα μας πάρουν τα λεφτά μας…». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο περίμεναν να εγκριθεί ο κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας, στην οποίο είχαν εντάξει και τη δημιουργία Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης, αντ’ αυτού, ήρθε εγκύκλιος που τους ζητά να διαγράψουν από τον παλιό οργανισμό τις θέσεις που είναι κενές. Τουτέστιν; Πάει στις καλένδες η στελέχωση του γραφείου γεωργικής ανάπτυξης…

Ζητώντας του να ξεκαθαρίσει το «μήνυμα» και να πει σε ποιους ακριβώς απευθύνεται η προειδοποίησή του και κυρίως, τι χρονικά περιθώρια δίνει στους κυβερνώντες, δεν απάντησε ευθέως, αλλά είπε ότι, χθες το μεσημέρι, ο Ν. Ζωΐδης θα είχε συνάντηση με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να πάρει μία ξεκάθαρη απάντηση.
Δανεισμός, συνεργασίες και τέλη
Όσον αφορά στο εάν θα προχωρήσει ο δήμος σε δανεισμό από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ο κ. Καΐσερλης έκανε λόγο για «ρευστότητα στα κεντρικά πολιτικά συστήματα», οπότε, «πρέπει να ηρεμήσει το σύστημα» όπως είπε, δηλώνοντας πως, σε ένα εξάμηνο θα είναι έτοιμες οι προμελέτες και είναι σε επαφή με στελέχη της ευρωπαϊκής τράπεζας. Όμως, «το τοπίο είναι θολό στην δανειοδότηση τέτοιων δράσεων που κυρίως προέρχονται από τον δήμο» όπως σημείωσε, γεγονός που σημαίνει πως, όλα είναι ρευστά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να συνεργαστεί ο δήμος Κω με δήμους της Γερμανίας σε επίπεδο τεχνογνωσίας, μιας και τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πιο προχωρημένα. Άλλωστε, όπως είπε, επειδή τα χωροταξικά και πολεοδομικά της ευρύτερης περιοχής του Βερολίνου τα διαχειρίζονται επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, ήδη ένας νέος που γνωρίζει την γερμανική, βρίσκεται σε επικοινωνία. Ξεκαθάρισε όμως, πως, δεν θα προωθήσει δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και αφορούν την δέσμευση γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων για συστήματα φωτοβολταϊκά γερμανικών συμφερόντων.

Σε ερώτημα, εάν ο δήμος θα μειώσει τα δημοτικά τέλη ως μέτρο ενίσχυσης των Μ.Μ. επιχειρήσεων, απάντησε ότι, αυτό είναι «προστατευτισμός», ανέφερε ότι, έχουν κατατεθεί επτά καταστατικά για επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και πως, μέσω αυτών, αλλά και της ΒΙΜΕΛ, και των ψαράδων και των κτηνοτρόφων, κ.λ.π. θα ωφεληθούν πάνω από 500 ατομικές – οικογενειακές επιχειρήσεις.
Σε ερώτηση εάν θα γίνουν παρεμβάσεις στις βόρειες ακτές του νησιού, είπε πως, δεν προβλέπεται για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια, ενημέρωσε ότι, το ΧΑΝΙ θα γίνει Κέντρο Ιταλικής Αποικιοκρατικής Τέχνης, ενώ για το άγαλμα του καθολικού επισκόπου, θα υπάρξει συνεννόηση με τον μητροπολίτη Ναθαναήλ.
Κατέληξε λέγοντας: «Αυτός ο δήμος δεν λειτουργεί διαχειριστικά. Θέλει να αλλάξει την κοινωνία, ν’ αλλάξει τη νοοτροπία της και παράλληλα, να δώσει άλλη λογική στην αποστολή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου