Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Οι ξεν/λοι της Ρόδου απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις


Έτοιμοι να σηκώσουν τα λάβαρα του αγώνα και να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του νησιού μας καθώς η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα δηλώνουν.
Η κατάληψη που πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στο «Grand Hotel» ήταν η αρχή, όπως τόνισαν χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Παναγιώτης Προύτζος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου.


Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στο «Grand Hotel», ξεσηκώθηκαν γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ουσιαστικά δηλαδή, από τότε που ξεκίνησε η θερινή σεζόν.
Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Σ Χατζησάββα, η διοίκηση του ξενοδοχείου δεσμεύθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο καταβολής των χρημάτων σε συνάντηση που θα γίνει την προσεχή Τρίτη, 26 Ιουνίου, στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ομιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Παναγιώτης Προύτζος τόνισε, πως η κατάσταση έχει απορρυθμιστεί πλήρως γιατί οι εργοδότες προσπαθούν να πιέσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, ενώ έχουν χρήματα.


«Παρόλα αυτά προχώρησαν στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας και τώρα πιέζουν για μειώσεις άνω του 50% στους μισθούς. Πρέπει να σας αναφέρω ότι ακόμη και στην Αθήνα υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι δέκα μήνες απλήρωτοι. Πιστεύω ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν, μια κατάσταση που θα τους ευνοήσει αφού στις 20 Ιουλίου λήγει η μετενέργεια. Θα εκβιάσουν την κατάσταση ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τον βασικό μισθό, δηλαδή 586 ευρώ. Ζητώ από τους εργαζόμενους, να μην υπογράψουν συμβάσεις που θα τους θέσουν εκτός εργασίας», δήλωσε ο κ. Προύτζος και πρόσθεσε πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο περιθώριο παρά να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις».


Εκτός από την 24ωρη απεργία της 27ης Ιουνίου έχει προγραμματιστεί και 48ωρη κινητοποίηση για τις 10 και 11 Ιουλίου.
«Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, όσο θα πλησιάζει η 19η Ιουλίου. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε. Η υπόθεση της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης έχει παραπεμφθεί στον ΟΜΕΔ. Μας ζήτησαν μειώσεις 18% στους μισθούς, κούρεμα της αποζημίωσης και των επιδομάτων», είπε ο κ. Προύτζος και πρόσθεσε πως έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στον ΟΜΕΔ, την Τρίτη, 26 Ιουνίου. Οι μειώσεις που θέλουν οι ξενοδόχοι είναι πολύ μακριά από μας. Έχουμε προτείνει πάγωμα των μισθών», τόνισε ο κ. Προύτζος και κάλεσε τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.


Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
«Το 95% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι απλήρωτοι. Καλούμε τους ξενοδόχους να ξεκινήσουν να εξοφλούν τις οφειλές τους γιατί θα μας βρουν μπροστά τους. Θα γίνουν καταλήψεις στα ξενοδοχεία. Οι μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο απειλούν, ότι αν δεν δεχθούμε μειώσεις μισθών δεν θα πληρώσουν τους εργαζόμενους», δήλωσε ο κ. Σταμούλης και έκανε γνωστό πως η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει ζητήσει να γίνουν μειώσεις 22% στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
«Η μείωση αυτή σημαίνει πως κάθε εργαζόμενος θα λαμβάνει 430 ευρώ λιγότερα το μήνα», εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.


Ο κ. Σταμούλης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση, που έγινε χθες στο «Grand Hotel» για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
«Έχει προγραμματιστεί συνάντηση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας την προσεχή Τρίτη, 26 Ιουνίου. Θα ζητήσω από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Στάθη να προχωρήσει και στην επιβολή προστίμου στην εταιρεία», δήλωσε ο κ. Σταμούλης.
Στον αναβρασμό που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις τάξεις των εργαζομένων, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.


«Με την καταγγελία της τοπικής σύμβασης ουσιαστικά χειροδίκησαν εναντίον μας. Η όποια αρνητική εξέλιξη στον τουρισμό θα βαρύνει τους ξενοδόχους. Εμείς ζητήσαμε από τη διοίκηση της ΕΞΡ, να βάλει νερό στο κρασί της, να προχωρήσει σε μια συμφωνία που δεν θα εξευτελίζει τους εργαζόμενους. Εμείς δεν θέλουμε να κλείνουν ξενοδοχεία. Την άσχημη εικόνα την δημιουργούν οι ίδιοι οι εργοδότες», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας που αναφέρθηκε και στην μαύρη εργασία που βρήκε πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει.
«Οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που δημιούργησαν τα προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου