Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η δική μας θάλασσα

O Δήμος Ρόδου - Γραφείο Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων και Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, οργανώνουν Εσπερίδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Mare Nostrum, την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012, στις 7.00 μ.μ. στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, Ενυδρείο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια μικρή ξενάγηση στις υπέροχες κτιστές δεξαμενές του Ενυδρείου, για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον ενάλιο κόσμο της Μεσογείου και στη συνέχεια στο Αμφιθέατρο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, όσοι συμμετάσχουν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους υδροβιολόγους του Κέντρου.


Η κα Μαρία Κορσίνι - Φωκά θα μιλήσει με θέμα:

«Μια ματιά στη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και στις κυριότερες απειλές της» και ο Δρ Στέφανος Καλογήρου θα μιλήσει με θέμα:

«Ψάρια - εισβολείς στη Μεσόγειο και η επίδραση αλιευτικών εργαλείων στα παράκτια οικοσυστήματα»

Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν με πλούσιο οπτικό και οπτικοακουστικό υλικό, από τις θάλασσές μας, καθώς και ενημέρωση για το νέο απόκτημα του ΕΛΚΕΘΕ της Ρόδου - Το πολύ-ερευνητικό σκάφος «ΑΛΚΥΩΝ». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


Στις πόλεις-λιμάνια που συμμετέχουν στο Mare Nostrum, το ψάρεμα υπήρξε πάντοτε, δια μέσου των αιώνων, μια από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων τους. Σήμερα, τα θαλασσινά στη γαστρονομία, η ιστορία, οι μύθοι και οι θαλασσινές αφηγήσεις αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Παρ’ όλα αυτά, η αλιεία σήμερα μοιάζει να μην κατέχει πια προέχουσα θέση στην τοπική οικονομία και η βιοποικιλότητα της Μεσογείου φαίνεται να κινδυνεύει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε την οικονομία της αλιείας και να ενισχύσουμε την τουριστική αγορά;


Το Mare Nostrum εστιάζει σ’ αυτά τα προβλήματα στη Ρόδο και με αυτήν την Εσπερίδα προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας και την σημασία της στην τοπική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου