Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το Συμβούλιο της Ευρώπης - Η βράβευση της Ρόδου το 1961 με το Europa Prize

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου η εκδήλωση του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο με θέμα: «Η εφαρμογή της Σύμβασης Δικαίου θαλάσσης στις ελληνικές θάλασσες».
Αυτό το τόσο ενδιαφέρον όσο και επίκαιρο θέμα ανέπτυξε διεξοδικά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων κ. Εμμανουήλ Γούναρης, ο οποίος ανέλυσε όλες τις πτυχές της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), την αιγιαλίτιδα ζώνη και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες: Ιταλία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο και Αίγυπτο.

Ο ομιλητής, με το κύρος του ειδικού πρέσβη για τα παραπάνω θέματα, ξεδίπλωσε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Σύμβασης του Δικαίου της θάλασσας και καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο.
Η επόμενη εκδήλωση του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, στις 7 μ.μ., πάλι στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 8, στην Πλατεία Κύπρου, με θέμα: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η βράβευση της Ρόδου το 1961 με το Europa Prize».

Το 1961 το Συμβούλιο της Ευρώπης βράβευσε την πόλη της Ρόδου με το ειδικό αυτό βραβείο, το Europa Prize, το οποίο ο διεθνής αυτός οργανισμός απονέμει σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές για την ενεργή προαγωγή του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους μέσω διδυμοποιήσεων, εκδηλώσεων Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ανταλλαγής επισκέψεων κ.λ.π.
Η απόφαση για την απονομή της σπουδαίας αυτής διάκρισης, αντάξιας της ιστορίας της πόλης της Ρόδου, πάρθηκε από την Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ρόδος είναι η μία από τις δυο Ελληνικές πόλεις που έχουν τιμηθεί με αυτό το βραβείο (1961): η δεύτερη είναι η Ερμούπολη της Σύρου (1965).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που δεν πρέπει να συγχέεται με το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένας Πολιτικός Διεθνής Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1949 και θεωρείται ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αποτελείται από 47 ευρωπαϊκές χώρες μέλη και κύριος στόχος του είναι να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την βουλευτική δημοκρατία και την τήρηση των κανόνων δικαίου. Παράλληλα προάγει και προωθεί την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, την πολιτιστική της ταυτότητα, την διαφορετικότητα των λαών της και βοηθάει στην παγίωση της δημοκρατικής σταθερότητας της Ευρώπης.

Γι’ αυτά και πολλά περισσότερα θα μιλήσει ο κ. Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, που διδάσκει Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών και Θεσμών στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για δε την απονομή του βραβείου Europa Prize στη Ρόδο θα μιλήσει ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, νεοεκλεγείς βουλευτής Δωδεκανήσου και δικηγόρος με τη βοήθεια του αρχείου του παππού του, αείμνηστου Μιχαήλ Πετρίδη, δήμαρχου της Ρόδου, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο από τον σπουδαίο αυτόν ευρωπαϊκό οργανισμό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου