Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δ. Γάκης: ''Συμπεριφέρεστε σαν τον πρώτο ηγέτη της μετασοβιετικής Ρωσίας, το Γέλτσιν, που πουλούσε εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα στην τιμή του ενός ρουβλιού''

Η Τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Γάκη, σχετικά με την αξιοποίηση του «γκόλφ Αφάντου» στην Ρόδο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του «Σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 «Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (Α’ 152), όπως ισχύει»,  (Α’ 174) της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α’ 6)», (Α’ 175) και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», στην απογευματινή συνεδρίαση της 24.10.12.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πρώτη συνάντηση των νέων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μανώλης Γλέζος μας έδωσε δύο συμβουλές. Η πρώτη ήταν η εξής: «Να ψάχνετε να βρείτε τι κρύβετε μέσα στο κείμενο ενός νομοσχεδίου, τι κρύβεται κάτω από τις γραμμές κάθε άρθρου». 
Τι κρύβεται λοιπόν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που για μία ακόμα φορά, με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή κι έχει αυτόν το μακροσκελή τίτλο: «Κύρωση της από 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου… κ.λπ.». Ένας τίτλος: «Κύρωση πωλητηρίου της χώρας», θα αντιπροσώπευε περισσότερο το περιεχόμενο του νομοθετήματος. 
Είναι ένα νομοθέτημα που φωτογραφίζει σε πολλά άρθρα του, και γεωγραφικές περιοχές αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα, που ενδιαφέρονται για τη δήθεν αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Ουσιαστικά δηλαδή τροποποιεί προς το χειρότερο τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου, τον 3986/2011.


Η γεωγραφική περιοχή που έχει επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας ξεπουλήματος της χώρας είναι η Ρόδος και το πειραματόζωο του προγράμματος είναι το Γκολφ Αφάντου. Θέλω να γίνω περισσότερο ακριβής, εξάλλου «σοφόν το σαφές», όπως έλεγε ο Ευριπίδης. 
Θα ξεκινήσω, με μία σύντομη αναφορά στην ιστορία των ακινήτων στη Ρόδο. Θέλω να σας ενημερώσω ότι τα 4/5 περίπου της έκτασης του νησιού της Ρόδου περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο, στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και στην εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, μετά την εκδίωξη των Ιταλών κατακτητών, οι οποίοι όμως, τα είχαν δημεύσει από τους Ρόδιους κατοίκους. Είναι ουσιαστικά δηλαδή ιδιωτικές περιουσίες που τις είχαν δημεύσει οι Ιταλοί κατακτητές και μετά την απελευθέρωση περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο. 
Για να σας δείξω το μέγεθος της δημόσιας περιουσίας της Ρόδου, που οδηγείται σε αξιοποίηση-ξεπούλημα, σας δείχνω ένα χάρτη του νησιού της Ρόδου, όπου θα δείτε ότι με κόκκινα γράμματα είναι οι περιοχές οι οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί και έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι το αεροδρόμιο, το Λιμάνι στην Πόλη της Ρόδου, το Μανδράκι, η Μαρίνα, το Γκολφ Αφάντου, η Παραλία της Τσαμπίκας, το Λιμανάκι της Λάρδου και το Πρασονήσι. 
Με κίτρινα γράμματα είναι τα κυριότερα απ’ αυτά, που σε δεύτερη φάση θα περιέλθουν επίσης για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι ο Προφήτης Ηλίας -είναι γνωστά αυτά γι’ αυτό τα αναφέρω- οι Πεταλούδες, ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης, οι Πηγές Καλλιθέας και άλλα. (Ο Βουλευτής Δημήτριος Γάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα χάρτη).

Καταλαβαίνετε ότι όλες αυτές οι παραλίες, όλα τα μνημεία της Ρόδου βρίσκονται υπό ομηρία. Βάζουμε σήμερα στο νησί της Ρόδου την ταμπέλα «πωλείται», «for sale» στα αγγλικά ή «zu Verkaufen» στα γερμανικά, για να επαληθευτούν έτσι οι γραφές του «Spiegel», που έγραφαν, ότι αν θέλουμε να ξεχρεώσουμε, να πουλήσουμε την Κέρκυρα ή τη Ρόδο. 

Γιατί ισχυριζόμαστε ότι το πειραματόζωο του προγράμματος ξεπουλήματος είναι το Γκολφ Αφάντου; Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, που σήμερα συζητάμε, αίρει όλες εκείνες τις νομοθετικές διατάξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια σ’ αυτήν την αξιοποίηση, στο ξεπούλημά του. 

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων και όχι επί του συνόλου της έκτασης ορίζεται στο 0,4. Η πολεοδόμηση θα εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Οικονομικών αντί των Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως είναι η συνήθης διοικητική πρακτική, η οποία προϋπέθετε έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προβλέπει την κατασκευή παραθεριστικών τουριστικών χωριών, όταν στην Ισπανία αυτά κατεδαφίζονται μαζικά, επειδή έμειναν απούλητα και επιπλέον υποβαθμίζουν και το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τον τουρισμό της περιοχής. 

Άλλη διάταξη του σχεδίου νόμου θέλει τα Ειδικά Σχέδια Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) να μπορούν να καταπατούν την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, καθώς ορίζει ότι δεν υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στα όρια του οποίου βρίσκονται, «αν αυτό δεν συνάδει με τον προορισμό του ακινήτου». 

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Γκολφ Αφάντου, η οποία να σημειωθεί ότι έχει κατατεθεί επτά μήνες πριν από τη συζήτηση του σημερινού σχεδίου νόμου και η οποία λέει: «ο επιλεγείς επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει το ακίνητο με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια». 

Προστίθεται στις διατάξεις η δυνατότητα παραχώρησης σε επενδυτές και όχθης και παρόχθιας ζώνης σε λίμνες και ποτάμια, εφ’ όσον αυτό εξυπηρετεί την επένδυση. Το Γκολφ Αφάντου διασχίζεται από δύο ξεροπόταμους, που προφανώς διαθέτουν φυσικές όχθες. 

Επεκτείνεται το δικαίωμα παρέμβασης στον αιγιαλό και την παραλία, καθώς ο επενδυτής μπορεί να κατασκευάζει δικές τους μαρίνες για την εξυπηρέτηση των παραθεριστικών τουριστικών χωριών. 

Η αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας πρέπει, λέει, να μην εμποδίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των λουομένων στην παραλία και στον αιγιαλό, εφ’ όσον όμως προβλέπεται στην οικεία παραχώρηση. 

Πώς, όμως, αυτό διασφαλίζεται; Αντίθετα, κύριε Υπουργέ,  ακολουθείτε σαν Κυβέρνηση διαφορετική πορεία. Εκτός από Μερκελιστές, είστε και αλχημιστές, αφού σύμφωνα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παραχωρείτε στο μελλοντικό επενδυτή όλο το μέτωπο της παραλίας Αφάντου μήκους επτά χιλιομέτρων, ενώ το μήκος της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από το ακίνητο του Γκολφ είναι δύο χιλιόμετρα. Σβήνετε από το χάρτη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» που σας δείχνω, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην παραλία, και τον παράλληλο δρόμο. (Ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Γάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο). Έτσι αφ’ ενός αποκλείετε την πρόσβαση και αφ’ ετέρου ενοποιείτε το ακίνητο με την παραλία και τον αιγιαλό. 

Εμείς θέλουμε να κάνουμε μία πρόταση. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου. Εμείς θέλουμε την αξιοποίηση του Γκολφ, αλλά όχι με όρους αποικιοκρατίας, αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος. 

Όχι με όρους περιβαλλοντολογικής βαρβαρότητας, αλλά με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και ήπιων μορφών επέμβασης με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής. 

Όχι με τσιμεντοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος με την κατασκευή παραθεριστικών τουριστικών χωριών τα οποία θεωρούνται αντιαναπτυξιακός θεσμός, αλλά με αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και την επέκτασή τους στην κατεύθυνση του αθλητικού και προπονητικού τουρισμού. 

Κύριε Υπουργέ, ήταν καλό το παράδειγμά σας με τη διαχείριση του χρέους από το Λένιν στη Σοβιετική Ένωση. Δεν τον μιμείστε όμως. Αντίθετα, εσείς συμπεριφέρεστε σαν τον πρώτο ηγέτη της μετασοβιετικής Ρωσίας, το Γέλτσιν, που πουλούσε εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα στην τιμή του ενός ρουβλιού.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου