Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο εκφασισμός της κοινωνίας θα σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή για όλους

Η κρίση που ζούμε είναι πρωτ΄απ΄όλα κρίση αξιών, κρίση θεσμών, κρίση πολιτισμική, κρίση ανθρωπιστική, γιαυτό έχει σημασία να αναρωτηθούμε: ποιός αλήθεια είναι ο πραγματικός εχθρός σ΄αυτήν την κρίση; 
Στην πατρίδα μας όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι οι μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλει ο νεοφιλευθερισμός και το κεφάλαιο. Με αφορμή την συγκέντρωση που διοργάνωσε η προσωρινή συντονιστική επιτροπή της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου στην πλατεία Δημαρχείου το απόγευμα της Κυριακής κατά της ενδεχόμενης δημιουργίας στη Ρόδο κέντρου κράτησης μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην χώρα, επισημαίνουμε ότι πρόκειται για προσσπάθεια εντυπωσιασμού η οποία στηρίζεται στην άγνοια, στο φόβο, στο θυμικό και στην παραπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας.

Στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής είναι οι πόλεμοι. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο διπλανός μας. Ο εχθρός ΔΕΝ είναι τα θύματα των πολέμων. Δεν είναι οι άνεργοι. Δεν είναι οι άνθρωποι που τα χάνουν όλα. Δεν είναι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Δεν είναι οι πρόσφυγες.

Θέση μας είναι ότι τα κέντρα πρώτης υποδοχής για τους μετανάστες, που σχεδιάζει η κυβέρνηση όχι μόνον για την Ρόδο αλλά για όλη τη χώρα, δεν είναι λύση όχι γιατί θα χαλάσει η βιτρίνα του τόπου, ούτε γιατί «οι άνθρωποι που έρχονται είναι σκουπίδια» όπως λένε διάφοροι μικρονοϊκοί. Τα κέντρα πρώτης υποδοχής δεν είναι λύση γιατί θα χρησιμοποιηθούν σαν στρατόπεδα κράτησης, σαν αποθήκες ψυχών, στην λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια Ελλάδα – Φρούριο, επειδή δεν υπάρχει πολιτική για το μεταναστευτικό, επειδή άφησαν και γιγαντώθηκε το μεταναστευτικό υποδαυλίζοντας έτσι τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην ελληνική κοινωνία.

Η χώρα μας, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, έχει διεθνή υποχρέωση προστασίας των προσφύγων. Κατά την είσοδο όμως είναι αδύνατη η άμεση διαπίστωση από τις αρχές η ιδιότητα του πρόσφυγα, 

Αν ζητήσει άσυλο ο εισερχόμενος, η χώρα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημά του. Δεν έχει δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο να τον αποτρέψει. Γι αυτό:
Μετά από την παροχή της πρώτης φροντίδας και περίθαλψης:
1) Οι πρόσφυγες πρέπει να πάρουν όσοι δικαιούνται άμεσα άσυλο, γι’αυτό πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους η υπηρεσία ασύλου, δίνοντας συγχρόνως τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν και ξεπερνώντας το ενδεχόμενο επιστροφής λόγω ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ 2.
2) Οι πρόσφυγες πολέμου τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, πρέπει επομένως να τους δοθεί άσυλο ή επικουρικό καθεστώς προστασίας, και να φιλοξενηθούν σε κέντρα που θα εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες τους.
3) Όσοι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης να καταγραφεί σε ποιές χώρες θέλουν να πάνε ώστε να έλθει η χώρα μας σε διμερείς διακρατικές επαφές, στο πλαίσιο της αναλογικής κατανομής των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γενίκευση του προγράμματος άμεσου εθελούσιου επαναπατρισμού, για αξιοπρεπή αποχώρηση από τη χώρα, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και με τις εγγυήσεις των διεθνών συμβάσεων.
Ορισμένες από τις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή σε νόμιμη άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με το εσωτερικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Δωδεκανήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου