Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή, για την προστασία του παραδοσιακού οικισμού Ασφενδιού της Κω

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, γραπτήερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς: Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών, με θέμα: «Άμεσα μέτρα για την προστασία του ορεινού οικισμού Ασφενδιού της Κω, από την πολεοδομική αυθαιρεσία και την αλλοίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της νήσου».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

3387 / 24.10.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

24.10.12

Προς: τους κ.κ. Υπουργούς

Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών

Θέμα: «Άμεσα μέτρα για την προστασία του ορεινού οικισμούΑσφενδιού της Κω, από την πολεοδομική αυθαιρεσία και την αλλοίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της νήσου».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ της Κω, η ανέγερση (διωρόφου με επιπλέον εμφανές υπόγειο) συγκροτήματος κατοικιών, με κολυμβητικές δεξαμενές στον οικισμό Ασφενδιού του νησιού, έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων και των πολιτών, γιατί παραβιάζει τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες δόμησης και προστασίας, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία του τόπου με δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην ορεινή περιοχή του νησιού.

Το συγκρότημα, είναι χωροθετημένο σε πλαγιά, με έντονη υψομετρική κλίση και εμφανίζει τρείς ορόφους στο σημείο όπου το φυσικό έδαφος υποχωρεί. Η τοποθέτηση των κτηρίων, στο υψηλότερο σημείο του οικόπεδου, έχει έντονη υψομετρική κλίση και αγνοεί το φυσικό ανάγλυφο, η δε κατά μήκος διάταξη των τριώροφων όγκων του συγκροτήματος, δεν λαμβάνει υπ’ όψη την πολεοδομική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οικισμού, παραβιάζοντας την οικοδομική άδεια και τη νομοθεσία, καθώς τα κτήρια έχουν ουσιαστικά προβλήματα ένταξης στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον του Ασφενδιού.

Επειδή, η υπό αναθεώρηση οικοδομική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πρέπει να γίνει επί της ουσίας και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος που είναι ήδη διαπιστωμένες με την κήρυξη του το 1983 και όχι απλώς να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων οι αυθαίρετες κατασκευές.

Επειδή, οι εργασίες που επιβάλλεται να γίνουν, πρέπει να αποκαθιστούν τις αυθαιρεσίες, δίχως πρόσθετες επιχωματώσεις ή τοιχία αντιστήριξης τεραστίου ύψους, ενώ παράλληλα, το αρμόδιο ΣΧΟΠ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το αρχιτεκτονικό ύφος, προκειμένου να περιοριστεί η δυσμενής παρουσία του νέου συγκροτήματος στο οικιστικό σύμπλεγμα του Ασφενδιού.

Επειδή, πρέπει να αντιμετωπιστεί γενικότερα η ιδιαιτερότητα των οικισμών της επικράτειας, καθώς δεν είναι δυνατόν να οικοδομούνται με γενικά διατάγματα δόμησης στο σύνολό τους και η εφαρμογή των όρων της κήρυξής τους να επαφίεται στην υποκειμενική κρίση του εκάστοτε ΣΧΟΠ. Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθούν ειδικοί όροι δόμησης για το σύνολο των οικισμών που προστατεύονται με κηρύξεις και διαθέτουν μοναδικά μορφολογικά, αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά ή φυσικού περιβάλλοντας χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική η προστασία τους.

Έχοντας υπ΄ όψη ότι:

Στο υπό ανέγερση συγκρότημα, έχει επιβληθεί διακοπή εργασιών καθ΄ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας (15/2012), η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης, παρά ταύτα και κατά παράβαση της διακοπής εργασιών, σκυροδετήθηκε και ο τελευταίος όροφος.

Η περιοχή του ορεινού οικισμού Ασφενδιού στην Κω, έχει χαρακτηριστεί ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» με την από 08-02-1983 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 169 Β/ 11-04-1983), όπου αναφέρεται ότι ο οικισμός «…χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν.1469/1950, γιατί είναι ένα αγροτικό ορεινό χωρίο που διατηρεί αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του μορφή αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά. Οι αρχιτεκτονικές μορφές που κυριαρχούν στον οικισμό είναι οι χαρακτηριστικές μορφές της λαϊκής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, δηλαδή σπίτια μονώροφα στην κλασσική Γ διάταξη με επίπεδη στέγη,… Η διάταξη των κυβόσχημων αυτών όγκων παρουσιάζει ένα σύνολο εξαιρετικά αρμονικό.»

Για τον οικισμό ισχύουν επιπλέον οι όροι δόμησης για τους οικισμούς προ του 1923, Π.Δ. /02-03-1981/ΦΕΚ 138Δ/13-03-1981 σύμφωνα με το οποίο ο μέγιστος αριθμός ορόφων ανέρχεται σε δύο και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 7,50 μ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Σε ποιές ενέργειες και πότε, προτίθενται να προβούν προκειμένου:

Να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο υπό ανέγερση κτηριακό συγκρότημα στον οικισμό Ασφενδιού της Κω.

Να προστατευθεί στο μέλλον αποτελεσματικά από την αλλοίωση, το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον του οικισμού Ασφενδιού της Κω, αλλά και άλλων χαρακτηρισμένων οικισμών στην χώρα, ώστε να προλαμβάνονται παρόμοιες αυθαιρεσίες.

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Γάκης


Πηγή: http://www.aegeanews24.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου