Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι υπάλληλοι της ΕΡΑ Ρόδου

Άρθρο της "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ"

Στα αστικά και ποινικά δικαστήρια της Ρόδου μεταφέρεται πλέον η διαφορά των υπαλλήλων της ΕΡΑ Νοτίου Αιγαίου με την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ-ΑΕ)», του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Οικονομικών και την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Χθες το πρωί οι δημοσιογράφοι κ.κ. Χρ. Μέγα και Μ. Γαβριλιώτου, συνοδευόμενες από τον δικηγόρο κ. Μιχάλη Κόκκινο, είχαν συνάντηση με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο, προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβαση του για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως εξήγησαν, από την 11η Ιουνίου 2013, που διεκόπη ουσιαστικά η λειτουργία της ΕΡΤ, παρότι εργάζονται καθημερινά και παρότι έχουν λάβει την ειδική εντολή από τον εκκαθαριστή κ. Μ. Γκίκα να παραμείνουν στις θέσεις τους για τη φύλαξη των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων της ΕΡΑ, δεν πληρώνονται. Μέχρι σήμερα εξάλλου δεν έχουν λάβει κανένα έγγραφο με το οποίο να καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας τους και ουσιαστικά δεν έχουν απολυθεί. Περαιτέρω δεν τους καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που δικαιούνται με αποτέλεσμα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη σύλληψη των υπαιτίων στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Ο κ. Εισαγγελέας ζήτησε από τους δύο δημοσιογράφους, που εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΡΑ Νοτίου Αιγαίου, να του υποβάλουν αναλυτική αναφορά προκειμένου να κινήσει τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα διαδικασίες.

Οι υπάλληλοι της ΕΡΑ έχουν αναθέσει εξάλλου στον κ. Μιχ. Κόκκινο να υποβάλει και αγωγή με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών και να διεκδικήσει δεδουλευμένες αποδοχές, δώρα και επιδόματα αλλά και αποζημιώσεις για ηθικές βλάβες.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτή της ΕΡΑ Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ζήτησαν και την ακυρότητα της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους.

Στη δίκη που διεξήχθη στην Κρήτη κανείς δεν παραστάθηκε για την ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ. Εκπρόσωπος του νομικού συμβουλίου του κράτους κατέθεσε ένσταση κατά της αγωγής και ζήτησε αναστολή της διαδικασίας μέχρι να υπάρξει απόφαση του ΣτΕ, προσθέτοντας ότι είναι αρμόδια τα διοικητικά δικαστήρια και όχι τα πολιτικά.

Στο μεταξύ σοβαρότατες ενστάσεις σε σχέση με τη συνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων διατύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Μεταξύ αυτών, και για τη διάταξη που παρέχει αμνηστία στον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, τον οποίο και ουσιαστικά απαλλάσσει από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για τις τελεσθείσες ή μελλοντικές πράξεις του. Το Επιστημονικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε ως προς τη συγκεκριμένη διάταξη, ότι η παροχή αμνηστίας για μελλοντικές πράξεις «δεν συνάδει» προς τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

Πηγή: http://www.stathmosnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου