Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Νεκροί δύο από τους αγνοούμενους μετανάστες στο Φαρμακονήσι

φωτ.αρχείου
Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ανήκουν στους 12 μετανάστες που αγνοούνταν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές στα τουρκικά παράλια. Οι φωτογραφίες των σορών στάλθηκαν στις ελληνικές αρχές και οι οικείοι των θυμάτων τους αναγνώρισαν.Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση». Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα ξημερώματα, όταν σκάφος του λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός μεταναστών. Το σκάφος άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα. Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.


Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού κατάφερε να διασώσει 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται. Στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος από τους αγνοούμενους. Οι 14 διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου φιλοξενούνται.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποία μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο και συνομίλησε με τους λαθρομετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός

Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.

http://www.enet.gr/

Πηγή: http://www.grafida.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου