Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα», τονίζει το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

 
 
Στόχος της κυβέρνησης, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σχετική συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις, μόνο, συνεδριάσεις της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, και αμέσως μετά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στοχεύουν μέσα από διαδικασίες- εξπρές, που ακυρώνουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου, να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες μια από τις βασικότερες δημόσιες υποδομές, που στήθηκε μετά από θυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού!».

Στην αναλυτική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια δημόσια περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε:
- 11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 kV) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα από τη Θράκη έως τη Πελοπόννησο, καθώς και με τις γειτονικές χώρες.
- 221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα), που με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και με αδιάλειπτη 24ωρη παρουσία έμπειρου και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον τόπο παραγωγής της (τους θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς) στις βιομηχανίες, στις πόλεις και στα χωριά όπου καταναλώνεται.
- Είναι θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε οικονομικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας. Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες συνδέονται στην υψηλή τάση.
- Η Goldman Sachs καθόρισε ήδη το μάξιμουμ της αγοραίας τιμής για τον ΑΔΜΗΕ: Από 1,5 δισ. ευρώ επίσημη αξία παγίων, υποτιμάται χρηματιστηριακά στα 700 εκατ. ευρώ, για να ξεπουληθεί το πολύ 300-320 εκατ. ευρώ.

Εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής έναν μόνο στόχο θα έχει, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Σημειώνεται δε ότι «η σχετική διεθνής εμπειρία είναι αποκαλυπτική: μετά την περσινή απόπειρα απόκτησης του ΑΔΜΗΕ, η κινεζική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέκτησε τον πορτογαλικό ΑΔΜΗΕ (2012). Από τότε ούτε ένα ευρώ δεν έχει επενδυθεί στο δίκτυο μεταφοράς της Πορτογαλίας!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν θα αποδεχθεί ένα τέτοιο έγκλημα», υπογραμμίζοντας ότι «το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της αξιοποίησής της προς όφελος του ελληνικού λαού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι κομβικό», και διαβεβαιώνει ότι «θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συγκρότηση, με πυρήνα τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, ενός ευρύτατου μετώπου που θα περιλαμβάνει όλους όσοι θα πληγούν και τους φορείς τους, όπως συνδικάτα, ΟΤΑ, ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις επαγγελματιών και επιχειρηματιών, αγροτικούς συλλόγους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: http://www.ertopen.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου