Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τοποθέτηση του Ν. Συρμαλένιου, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη νησιωτική πολιτική

«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους των νησιών, λόγω πλήρους απουσίας νησιωτικής πολιτικής από την κυβέρνηση». Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη νησιωτική πολιτική.
 
Μεγάλη αγανάκτηση και οργή επικρατεί στους κατοίκους των νησιών, λόγω της πλήρους απουσίας νησιωτικής πολιτικής και των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων που αφορούν τον νησιωτικό χώρο, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη νησιωτική πολιτική. Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι νησιωτική πολιτική δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο, όπως και το σύνολο του νησιωτικού χώρου, επομένως η απουσία νησιωτικής πολιτικής είναι κάτι του οποίου τις συνέπειες βιώνουν οι νησιώτες σε κάθε γωνιά της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της πολιτικής της κυβέρνησης αυτές τις μέρες είναι: Στο ακριτικό Καστελλόριζο την επόμενη μέρα από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων, παρουσία μάλιστα δύο υπουργών, των κ.κ. Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη, ένας άνθρωπος πέθανε αβοήθητος, λόγω έλλειψης υπηρεσιών υγείας. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η αγωνία και η απομόνωση των κατοίκων των Δυτικών Κυκλάδων, που μέσα στις γιορτές προσπαθούσαν να φτάσουν ή να φύγουν από τα νησιά και δεν έβρισκαν πλοίο. Ένα τρίτο παράδειγμα, είναι η αγωνία των κατοίκων των Κυθήρων και Αντικυθήρων, των οποίων την ακτοπλοϊκή σύνδεση το υπουργείο θέλει να διακόψει.

Μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε κανένας θεσμός νησιωτικότητας στη χώρα μας. Όσο για το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Μουσουρούλη, αλλά από τον Καλλικράτη, δηλαδή από το 2010. Έχουμε φτάσει στο 2014 και φυσικά δεν υπάρχει όχι μόνο το Συμβούλιο, αλλά και οποιεσδήποτε δομές σχεδιασμού και εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής, παρότι η νησιωτικότητα έχει θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. αλλά και στο δικό μας Σύνταγμα. Η μόνη πολιτική που υπάρχει σε σχέση με τη νησιωτικότητα είναι ο μειωμένος ΦΠΑ στο Αιγαίο και οι φοροαπαλλαγές για τα μικρά νησιά, οι οποίες όμως καταργήθηκαν με το μνημόνιο.

Όσον αφορά το ακτοπλοϊκό, είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που η ακτοπλοϊκή αγορά ελέγχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και η μόνη χώρα που έχει τόσο ακριβά εισιτήρια στα πλοία. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει ανάγκη -και αυτή είναι και η δική μας πρόταση- να συσταθεί άμεσα ένας δημόσιος-κοινωνικός φορέας ακτοπλοΐας, με τη συνεργασία του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει και τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων και το συγκοινωνιακό έργο, σε πρώτη φάση, των λεγόμενων «γραμμών δημοσίου συμφέροντος». Από την πλευρά μας είμαστε σε διαδικασία εξειδικευμένης επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης, την οποία θα τη θέσουμε στο άμεσο μέλλον σε δημόσια διαβούλευση.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για το εάν η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για τον νησιωτικό χώρο είναι σωστά, όμως και η ΔΗΜΑΡ έχει ευθύνη που επέτρεψε όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση, να κοπούν στοιχειώδεις δημόσιες υπηρεσίες, όπως ΔΟΥ, ΙΚΑ κ.ά. με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να ταλαιπωρούνται οι νησιώτες, καθώς δεν έχει βρεθεί κάποια λύση αντικατάστασής τους.

Όσο για την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα πάρει πρωτοβουλίες αξιοποίησης της νησιωτικότητας, όχι μόνο δεν θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά θα βαθύνει την κρίση, θα επιτείνει την απομόνωση των μικρών νησιών και την ανεξέλεγκτη και άνιση ανάπτυξη σε βάρος των νησιωτικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το τουριστικό μοντέλο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, με ένα χωροταξικό του τουρισμού το οποίο «πέρασε» με προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Αυτό το μοντέλο, οδηγεί σε τσιμεντοποίηση των νησιών και των ακτών, χωρίς σεβασμό σε περιοχές Natura και φυσικού κάλλους.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον νησιωτικό χώρο είναι ολοκληρωμένο και βασίζεται στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών προς όφελος των ίδιων των νησιωτικών κοινωνιών, με την ανάπτυξη του τουρισμού, με παράλληλη έμφαση στην αγροτική οικονομία και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νησιού, με στόχο τη μόνιμη και όχι την εποχική απασχόληση, που σήμερα μαστίζει τα νησιά.

Προτείνουμε η γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής να μην λειτουργεί αποσπασματικά, αλλά ως συντονιστικό κέντρο όλων των επιμέρους πολιτικών, και των άλλων υπουργείων και υπηρεσιών, που ασχολούνται με τη νησιωτική πολιτική. Τέλος, η πρόταση να μετατραπεί η υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών σε μια θεσμοθετημένη, μόνιμη επιτροπή της Βουλής και όχι απλώς γνωμοδοτική όπως είναι σήμερα, θα είναι ένα θετικό βήμα για την ανάδειξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας και την εφαρμογή πολιτικών για τα νησιά μας».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας στο παρακάτω Link:

: http://youtu.be/nWQGU3psuD0 ή στο www.syrmalenios.gr

Πηγή: http://www.cycladitis.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου