Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αποσπασματικό και επιφανειακό το νομοσχέδιο για την αγροτική οικονομία

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, δηλώνοντας ότι οι διατάξεις του δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να απαντήσουν στο αγροτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Ειδικότερα, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια αγροτική οικονομία που καταρρέει, έναν αγροτικό πληθυσμό σε δεινή θέση. Θα ήθελα να αναφερθώ σε τέσσερα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα:


1. Πρώτο είναι το θέμα της μελισσοκομίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου με ψηφοφορία του απέρριψε τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να διακρίνουν τα προϊόντα που καταναλώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι 20.000 Έλληνες μελισσοκόμοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στις Κυκλάδες, καθώς εξομοιώνεται το υψηλής ποιότητας ελληνικό μέλι με το βιομηχανοποιημένο μέλι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, ακυρώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων παραγωγών έναντι παραγωγών άλλων χωρών, οι οποίοι πωλούν μεταλλαγμένο μέλι. Την τροπολογία αυτή καταψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Λαϊκό Κόμμα, οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι. Καταγγέλλουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της να καταψηφίσουν την τροπολογία, ευνοώντας έτσι τις μεγάλες εταιρείες συσκευασίας και εξαγωγής μελιού και τις χώρες με μεγάλες εξαγωγές μελιού όπως την Κίνα και τον Καναδά. Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τους χειρισμούς της στους Έλληνες παραγωγούς.


2. Το δεύτερο θέμα αφορά τη φέτα. Με τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης, μετά τις αγορές του Καναδά και της Σιγκαπούρης, σε συνδυασμό με την απροστάτευτη θέση της Ελλάδας στην Αυστραλία και Ισραήλ, λόγω της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, κινδυνεύουν να χαθούν και άλλες αγορές, όπως των ΗΠΑ, μια αγορά με τεράστια σημασία για τη χώρα μας, αφού το 2011 πουλήθηκαν στα αμερικανικά σουπερμάρκετ 8.000 τόνοι φέτας, σημειώνοντας αύξηση 6,4% σε σχέση με το 2010.

3. Αναφορικά με το άρθρο 56, θα ήθελα να χαιρετίσω το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν στις αγορές παραγωγών της Αττικής οι παραγωγοί από το Νότιο Αιγαίο, κάτι που έγινε μετά από δική μας παρέμβαση, όπως και για το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν οι διατάξεις για την οικοτεχνία, που ανοίγουν το δρόμο για την κατοχύρωση και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων των κατ΄ επάγγελμα αγροτών και της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Θα πρέπει όμως το παράθυρο αυτό που ανοίγει να το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους, επιτυγχάνοντας τη κατοχύρωση των προϊόντων αυτών ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

4. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που παραλάβαμε μόλις, με θέμα τη διαχείριση των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών, δεν θα σταθώ στο γιατί δεν ήλθε στην Επιτροπή, κάτι που αποτελεί ατόπημα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Θα σταθώ σε μια τακτική που ακολουθεί τελευταία το ΠΑΣΟΚ, προφανώς επειδή καταβαραθρώνεται δημοσκοπικά, προσπαθεί με την ανοχή της ΝΔ να εμφανιστεί με δύο «πρόσωπα»: το καλό και το κακό ΠΑΣΟΚ. Το κακό είναι οι υπουργοί της συγκυβέρνησης και το καλό οι βουλευτές, που εκ των υστέρων προσπαθούν να λειτουργήσουν ως «από μηχανής θεοί» για να διασώσουν την εικόνα της κυβέρνησης, φέρνοντας «σωτήριες» τροπολογίες. Το ερώτημα είναι: Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί χιλιάδες αγρότες, είναι σύμφωνος άραγε ο υπουργός με την παρούσα τροπολογία. Εάν είναι σύμφωνος, γιατί δεν εμφανίζεται ο ίδιος ή εν πάση περιπτώσει κάποιος από την πολιτική ηγεσία, ώστε να καταστήσει έγκυρο το περιεχόμενό της;»

23.01.2014

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας στο Link: http://youtu.be/4NPB9qY7nDM

Πηγή: http://www.tiniaki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου