Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου - Ανειλημμένη υποχρέωση... και του χρόνου πάλι να΄μαστε καλά

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της περιφερειακής μας παράταξης Παύλου Χρυσαφίδη στον Δημόσιο Απολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, τυχόν εκπρόσωποι φορέων, συμπολίτες,
 
Εκφράζω τη λύπη μου και τον προβληματισμό μου για την σχεδόν ή μάλλον ανύπαρκτη συμμετοχή φορέων, ιδίως δε του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και αυτό το λέω σαν δημότης του. Πέρσι στη Ρόδο απ΄ ό,τι θυμάμαι είχε οργανωθεί καλύτερα.


Άραγε εξεπλάγη κάποιος από τον σημερινό απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής; Ανειλημμένη υποχρέωση... και του χρόνου πάλι να ΄μαστε καλά.
Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου και καθημερινά επιβεβαιώνονται μαζί με εμάς όσοι αντιδρούσαν στον τρόπο που επιχείρησαν να καθυποτάξουν εντέχνως οι νονοί του Καλλικράτη την τοπική αυτοδιοίκηση στη λογική των επομένων σχεδίων τους που ήταν η υποταγή ολόκληρης της χώρας στην υποτέλεια των μνημονίων.

Την αυτοδιοίκηση που όλοι ονειρευόμαστε, ο πολιτικός χώρος που ανήκετε ή ανήκατε κ. συνάδελφοι της πλειοψηφίας την κακοποίησε, της αφαίρεσε το δικαίωμα οράματος και πνοής προς το μέλλον και αντί να της δώσει φτερά, την φυλάκισε δημιουργώντας ένα καθαρά συγκεντρωτικό μοντέλο με πρωταρχικό στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο των δαπανών. Στέρησε την κάθε δυνατότητα αυτοτελούς αναπτυξιακού σχεδιασμού και αυτό τελευταία πολλές φορές κύριε Περιφερειάρχα το έχετε προς τιμήν σας παραδεχτεί χωρίς όμως να κάνετε ποτέ αυτοκριτική για τη στήριξη και τις πλάτες που βάλατε να στηθεί αυτό το έκτρωμα που τώρα οι περισσότεροι από εσάς μέμφεστε, κρατώντας βέβαια και τα προσχήματα.

Να μιλήσουμε για την υποστελέχωση; Την ζει ο κάθε πολίτης σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Οι όποιες όμως κατά καιρούς αναφορές σας και υπαινιγμοί σας ότι θα προτιμούσατε την ένταξη των υπαλλήλων -άραγε ποιών υπαλλήλων- των περιφερειακών ενοτήτων πλην Σύρου και Ρόδου στους αντίστοιχους Δήμους, θα αποδυνάμωνε ακόμη πιο πολύ την Περιφέρεια και θα υπονόμευε ακόμη πιο πολύ το νόημα του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.
Με την απαράδεκτη, μάλλον και σκόπιμη στάση σιωπής, αλλά πολλές φορές και ανακούφιση, που εξακολουθεί να υπάρχει όταν κλέβει το κεντρικό κράτος αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση -αναφέρομαι σε όσες αρμοδιότητες επανήλθαν στη δικαιοδοσία του ΥΠΕΚΑ, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα το πόσο πιστεύουν οι κυβερνώντες στην αυτοδιοίκηση- γίνεται και η περιφερειακή αρχή απλός βαστάζος της ταφόπλακας της τοπικής αυτοδιοίκησης β΄βαθμού. Ακόμη και οι γνωμοδοτικού χαρακτήρα αποφάσεις των θεσμοθετημένων επιτροπών δεν λαμβάνονται υπόψη από την κεντρική διοίκηση, με πρόσφατο παράδειγμα τους περιβαλλοντικούς όρους μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Σαντορίνη που, ενώ ήταν αντίθετοι τόσο ο Δήμος Θήρας όσο και η πλειοψηφία της επιτροπής αγροτικής οικονομίας, οι όροι τελικά εγκρίθηκαν από το Υπουργείο.

Θα ήταν μηδενιστικό να πούμε ότι δεν παράγεται έργο. Εξακολουθούν να υπάρχουν οι εναπομείναντες υπάλληλοι και προσδοκόντες να απομείνουν, που φιλότιμα εργάζονται για να μην καταρρεύσει το σαθρό οικοδόμημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού όπως επίσης υπάρχουν και αιρετοί που παρ΄ όλες τις μικροπολιτικές τους συνήθειες, ασχολούνται και προσπαθούν να παράγουν έργο που όμως βρίσκει μπροστά του την αδυναμία και την εξασθένηση του θεσμού.

Και εσείς κ. Περιφερειάρχα, ο μοναδικός ίσως γνώστης -και δεν το λέω ειρωνικά πιστέψτε με- του αντικειμένου και ο μοναδικός ίσως που έχει κατοχυρώσει κεντρικά την πολιτική του οντότητα, ομολογουμένως υπερδραστήριος, με άπειρες συναντήσεις με φορείς ντόπιους και αλλοδαπούς, κατά προσφιλή σας συνήθεια θεωρείτε εαυτόν αυτάρκη και το κακό είναι ότι το πιστεύετε αυτό και ως επί το πλείστον μεταφέρετε δικές σας απόψεις που θεωρείτε μάλλον αυτονόητο να ενστερνίζονται και οι υπόλοιποι έστω της παράταξης σας. Ενημερώνετε λοιπόν για αυτές τις συναντήσεις αραιά και πού το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα αντιλόγου, ούτε καν ερωτήσεων για να μη χάσουμε χρόνο μιας και τα θέματα είναι πολλά και δεν προλαβαίνουμε και θα χάσουμε το πλοίο. Γενική αίσθηση είναι ότι συμπεριφέρεστε ως διορισμένος και όχι ως εκλεγμένος περιφερειάρχης ασχέτως με τις τοποθετήσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις που αφειδώς το τελευταίο χρόνο κάνετε, που όμως δεν έχουν υποψία αυτοκριτικής.

Την ίδια ρότα έχουν και πολλοί υποσυνδιοικούντες την περιφέρεια ακολουθώντας το ευαγγελικό να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου. Και αναφέρομαι σε συναντήσεις αντιπεριφερειαρχών (τουρισμού κλπ) που ούτε καν ο αντιπρόεδρος της κάθε επιτροπής γνώριζε, ίσως δεν γνώριζε και ο Περιφεριάρχης. Είναι διάχυτη στο σώμα και στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ ότι δεν υπάρχει χημεία μεταξύ των άμεσα εκλεγμένων συνεργατών του κ. Περιφερειάρχη και αυτό φάνηκε πολλές φορές στις συνεδριάσεις με συντροφικά μαχαιρώματα άσχετα αν δεν ήταν θανατηφόρα. Πολλές φορές μας φέρνουν στο περιφερειακό συμβούλιο -μίλησε επαινετικά πριν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης γι΄αυτές- Προγραμματικές Συμβάσεις οι οποίες ενδεχομένως αν φτάσουν στην υλοποίηση του σκεπτικού τους, μόνο καλό έχουν να προσφέρουν στον τόπο. Όμως φαίνεται καθαρά ότι η ραχοκοκαλιά τους  είναι σαθρή γιατί το πρωταρχικό σκεπτικό τους είναι να ικανοποιήσουν μικροπολιτικούς μεγαλοϊδεατισμούς.

Πολλές από αυτές τις συμβάσεις χρειάζονται σημαντικά ποσά για να υλοποιηθούν, που σήμερα δεν υπάρχουν. Προς τι λοιπόν αυτή η τακτική; Οι προγραμματικές  συμβάσεις κ. Αντιπεριφερειάρχα πρέπει -και είναι πρόταση αυτή- να έχουν έλεγχο νομιμότητας ώστε να μην αναγκάζονται υποψιασμένοι σύμβουλοί σας την ώρα της ψηφοφορίας να απουσιάζουν γιατί δεν τολμούν να πουν τις αντιρρήσεις ή να ψηφίσου. Αν μη τι άλλο, θα παρακαλούσα κ. Περιφερειάρχα, αφού δεν το θεωρήσατε σκόπιμο σήμερα στον απολογισμό σας να αναφερθείτε και σ΄ αυτές, να απαντήσετε σε επερώτηση που θα σας καταθέσουμε και να μας πείτε τι έχει απογίνει με όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και ψηφιστεί κυρίως με εισηγητές τους κ. αντιπεριφερειάρχες μέχρι τώρα και αν έχουν και ποιες συνυπογραφεί από εσάς.

Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι δεν έχει δώσει η περιφερειακή αρχή την πρέπουσα προσοχή στην έδρα της περιφέρειας. Είναι κατανοητό πιστεύω από όλους τι εννοώ και δεν υποκρύπτει καμία μα καμία τοπικιστική διάθεση από μέρους μου, απλά νοιώθω υποχρέωση να το επισημάνω  γιατί δεν μου αρέσει να μασώ να τα λόγια μου ούτε μου αρέσει η λογική το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι νησιώτες που μας παρακολουθούν σήμερα έχουν πάρα πολλά προβλήματα που ενώ τα γνωρίζουμε, στην ουσία το μόνο που κάνουμε είναι να τα εντοπίζουμε και να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με βάση το επιχείρημα του κ. Μαχαιρίδη και της περιφερειακής αρχής ότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με θέματα που δεν έχουμε αρμοδιότητα και κυρίως με θέματα που άπτονται των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Αυτό το επιχείρημα είναι απαράδεκτο για όσους έχουν όραμα για τον β΄βαθμό αυτοδιοίκησης. Πώς είναι δυνατόν να μη μας αφορούν οι δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα, στην απασχόληση, στις κοινωνικές κατακτήσεις, στο περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκαν με τις πολιτικές των μνημονίων και το καταιγιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ακολούθησε και ακολουθεί. Δεν μπορεί να μη μας αφορούν σοβαρά ζητήματα όπως ενοποιήσεις σχολείων, κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, κλείσιμο Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ, εκποίηση λιμανιών και αεροδρομίων, εκποίηση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Τα νούμερα δεν αλλάζουν και δεν θα σας κουράσω με αυτά, ειπώθηκαν και από προλαλήσαντες. Όμως θα σταθώ σε ένα δημοσίευμα στη Ρόδο που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τα ψηλά του 2011 κατρακύλησε στα χαμηλά και μάλιστα στα πολύ χαμηλά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δηλαδή στην εκτέλεση έργων κλίμακας και μάλιστα αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι ο κ. Μαχαιρίδης επαναπαύθηκε στις δάφνες της προηγούμενης υψηλής απορροφητικότητας και αδράνησε. Παρακαλώ θα θέλαμε ένα σχόλιο πάνω σε αυτά τα γραφόμενα σε τυχόν δευτερολογία σας, μιας και κάνατε και σεις μνεία στην εισήγησή σας.
Από την πλευρά μας τώρα, την χρονιά που πέρασε τοποθετηθήκαμε σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν άμεση σχέση τόσο με τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας όσο και με την καθημερινή διαβίωση των συμπολιτών μας και ζητήσαμε από την περιφερειακή αρχή να πάρει συγκεκριμένη θέση, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα. Μετείχαμε σαν παράταξη στις επιτροπές Αγροτικής Οικονομίας και Τουρισμού.

Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε, είτε με προτάσεις ψηφισμάτων είτε με ερωτήσεις-επερωτήσεις, είτε με ανακοινώσεις και υπομνήματα είτε με τη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις, είτε με συναντήσεις με τοπικούς κοινωνικού φορείς, όλα τα προβλήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την περιφέρεια μας. Προσπαθήσαμε η διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα αυτά να ξεφύγουν από τα πλαίσια παραταξιακών διεκδικήσεων και να γίνουν συλλογικές αποφάσεις και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν ακολουθήσαμε στείρα και συνεχή άρνηση όπως άλλες παρατάξεις, αλλά με γνώμονα το συμφέρον του λαού της περιφέρειας, αρκετές φορές στηρίξαμε τις προτάσεις της πλειοψηφίας.
Στα περισσότερα θέματα που κυριάρχησαν στην προηγούμενη χρονιά -στρατηγικός σχεδιασμός, ακτοπλοΐα, επιχειρησιακό πρόγραμμα, τουρισμός- δεν συνέπεσε η φιλοσοφία μας με αυτή της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας που όλως παραδόξως συμπλέουν κα, παρά τις όποιες κορώνες, στο τέλος τα βρίσκουν.
Στο πλέον σημαντικό θέμα, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τονίσαμε τους προβληματισμούς μας, καταθέσαμε προτάσεις και επισημάναμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ούτε αειφόρο, ούτε παραγωγικό. Στηρίχθηκε σε μια επίπλαστη ευημερία και η κερδοφορία δεν μοιράστηκε δίκαια στους νησιώτες αλλά και δεν δημιούργησε υποδομές πραγματικής ανάπτυξης. Τονίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο να μην προσβλέπει στη μεγέθυνση αλλά στην αειφορία, ώστε να αναπτυχθεί μια οικονομία που να στηρίζεται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς με ελαχιστοποίηση των εισαγωγών και να υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας.
Δώσαμε αγώνα κατά των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και ο Περιφερειάρχης μετά την ομολογουμένως γενική κατακραυγή από φορείς και παρατάξεις ως προς το θέμα των ΕΟΖ, υποχρεώθηκε  να εξαλείψει κάθε σχετική μνεία από το στρατηγικό σχεδιασμό ακόμη και από το πρακτικό της εκτελεστικής επιτροπής της περιφέρειας.

Πρωτοστατήσαμε στην σύγκληση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου με θέμα "Μνημόνιο ΙΙΙ και οι συνέπειες του στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες" και σταθήκαμε σθεναρά στο πλευρό όλων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο θέμα για την τουριστική προβολή που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιφέρεια μας, καυτηριάσαμε  την ασυνέχεια της περιφέρειας ως προς την τουριστική προβολή με την προηγούμενη κρατική περιφέρεια και ζητήσαμε στοιχεία για το τι έγιναν τα χρήματα που διετέθησαν κατά την περίοδο εκείνη, στοιχεία που περιμένουμε και ελπίζουμε να μας δοθούν. Πήραμε θέση για τα προβλήματα ανεργίας, πήραμε θέση για την υγεία στηρίζοντας σθεναρά το δικαίωμα των νησιωτών στην πρόσβαση σε αυτή. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τα σχετικά αιτήματα των νησιωτών στην στελέχωση και δημιουργία υπηρεσιών υγείας στα νησιά. Αγωνιζόμαστε για την μη κατάργηση των ΔΟ.Υ. και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στα νησιά μας. Έχουμε σταθερή στάση με αδιαπραγμάτευτο στόχο την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond στη Σαντορίνη. Στηρίξαμε με παρεμβάσεις μας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του τόσο στη Ρόδο όσο και τη Σύρο. Αγωνιούμε για το μέλλον του Νεωρίου και σταθήκαμε πάντα αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους του όπως και σε κάθε εργαζόμενο κάθε επιχείρησης στην περιφέρειά μας και γενικά -για να μη σας κουράζω- με δεκάδες παρεμβάσεις προσπαθούμε η όποια ανάπτυξη της περιφέρειάς μας να είναι πρωτίστως προς όφελος των κατοίκων της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εν κατακλείδι, ειλικρινά προσδοκούμε η μέχρι σήμερα φρασεολογική αλλαγή του κ. Περιφερειάρχη να περάσει από τα λόγια στη πράξη. Μόνο εκείνος προς το παρόν μπορεί να το επιβάλλει και οι όποιες κορώνες του τύπου «φέρτε προτάσεις και εμείς θα τις ενστερνιστούμε» σίγουρα μόνο σε αφελείς μπορούν να απευθύνονται.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου