Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Καταργούν τώρα και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας!

Eρώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης από 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
- Συγχωνεύονται τα Τμήματα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ρόδου
- Καταργείται η Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου της Σύρου και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στον Πειραιά.

Μετά την κατάργηση ή τη δραματική συρρίκνωση μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων από τις διαδοχικές μνημονιακές παρεμβάσεις, το υπουργείο Εργασίας μέσω του νέου οργανογράμματος προχωρεί στην κατάργηση δεκάδων τοπικών επιθεωρήσεων δίνοντας ουσιαστικά τη χαριστική βολή στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές τις περιοχές και αφήνοντάς τους ουσιαστικά στο έλεος κάθε εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, προωθείται η συγχώνευση - κατάργηση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Ρόδος και η Σύρος. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η κατάργηση ή συγχώνευση των Επιθεωρήσεων γίνεται σε περιοχές με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ενώ καταργούνται και Επιθεωρήσεις με υποδειγματική λειτουργία.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζουν την κατάργηση των υπηρεσιών "ακραία, απαράδεκτη και αντεργατική". Όπως σημειώνουν, "τα αποτελέσματα αυτού του απαράδεκτου σχεδιασμού οδηγούν από τη μια πλευρά στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων -ελέω Μνημονίων- εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και από την άλλη πλευρά σπρώχνουν σε οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο τους υπαλλήλους των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίοι είτε θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις είτε να διανύουν καθημερινά τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος, είτε να τεθούν ακόμα και σε διαθεσιμότητα για να μεταταχθούν".

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι -υπό κατάργηση- υπηρεσίες του ΣΕΠΕ προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικότατο έργο παρά την τραγική υποστελέχωσή τους και παρά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνολικές αποδοχές των επιθεωρητών, αναφέροντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις που σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου καταργούνται ή συγχωνεύονται:

1. Του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ρόδου με 1 επιθεωρητή, Κορίνθου με 1 επιθεωρητή, Άρτας με 3 επιθεωρητές και Ηλείας (ΤΤΥΕ Ηλείας ή Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας) με μόλις 3 επιθεωρητές (!), το οποίο μάλιστα είναι κορυφαίο τμήμα σε απόδοση στην επικράτεια επί 12 συναπτά έτη σε ποιοτική και ποσοτική απόδοση (της τάξεως του 200% των ελεγκτικών στόχων), με 3.644 ελέγχους κατά την εξαετία 2007-2012 (απόδοση: 190,39%) το οποίο -μεταξύ πολλών άλλων- καταργείται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Τμήμα της Αχαΐας.

2. Καταργείται η Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς, παρά το ότι εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας και εποπτεύει τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της χώρας, την «Αλουμίνιον Α.Ε.» του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς και περιοχές με πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα (Παρνασσό, Λιβαδειά, Ορχομενό, Αλίαρτο κ.ά.).

3. Ακόμα πιο τραγική διαμορφώνεται η κατάσταση στις Κυκλάδες, όπου δρομολογείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου της Σύρου -η οποία ενεργούσε ως Συντονιστικό Κέντρο- και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Πειραιά για την κοινωνική επιθεώρηση και στην Αθήνα για την τεχνική επιθεώρηση. Καταργείται επίσης το Τμήμα της Μήλου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονταν 4 νησιά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι, πέρα από το γεγονός ότι η κατάργηση - συγχώνευση των κατά τόπους Επιθεωρήσεων αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, είναι αναγκαία η ενίσχυσή τους σε πόρους και σε προσωπικό, κάτι που αξιολογεί και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας που θεωρεί κατάλληλη την υφιστάμενη αποκεντρωμένη δομή του, και ερωτούν τους αρμόδιους βουλευτές:

1. Σκοπεύουν να απορρίψουν την προωθούμενη -μέσω του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Εργασίας- απαράδεκτη και αντεργατική κατάργηση - συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πολλών περιοχών της χώρας;

2. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ανά τη χώρα και να υπάρξουν, επιτέλους, ουσιαστικοί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας -και όχι μόνο σε ένα πάρα πολύ περιορισμένο τμήμα που αντιστοιχεί στις έδρες των υπηρεσιών- στο πεδίο της κατάφωρης καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας;

* Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Στρατούλης Δ., Λαφαζάνης Π., Καραγιαννίδης Χρ., Μπάρκας Κ., Μπόλαρη Μ., Σταθάς Γ., Χαραλαμπίδου Δ., Αγαθοπούλου Ειρ., Αμανατίδης Ι., Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ε., Βαρεμένος Γ., Γαϊτάνη Ι., Γελαλής Δ., Γεροβασίλη Ο., Γεωργοπούλου - Σαλτάρη Ε., Διαμαντόπουλος Ε., Δούρου Ρ., Δρίτσας Θ., Δριτσέλη Π., Ιγγλέζη Αικ., Κανελλοπούλου Μ., Κατριβάνου Β., Καφαντάρη Χ., Κουράκης Αν., Κουρουμπλής Π., Κριτσωτάκης Μ., Κυριακάκης Β., Μεϊκόπουλος Αλ., Μητρόπουλος Αλ., Μιχαλάκης Ν., Ξανθός Αν., Ουζουνίδου Ε., Παναγούλης Στ., Πάντζας Γ., Πετράκος Θαν., Σακοράφα Σ., Σαμοϊλης Στ., Σταμπουλή Αφρ., Συρμαλένιος Ν., Τριανταφύλλου Μ., Τσουκαλάς Δ., Χατζηλάμπρου Β.

Πηγή: http://www.grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου