Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η παραδοσιακή μουσική της Καρπάθου και της Κάσου στις Βρυξέλλες

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 μια καλά οργανωμένη αποστολή μουσικών από την Κάρπαθο και την Κάσο επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Την αποστολή αυτή αποτελούσαν οι παραδοσιακοί μας μουσικοί: α. Γιάννης Μ. Μπαλασκάς (λύρα, τσαμπούνα, λαούτο, τραγούδι) από την Όλυμπο της Καρπάθου, β. Γιώργος Ε. Μάλτας (λύρα, λαούτο, τραγούδι) από το Μεσοχώρι της Καρπάθου και γ. Αδριανός Β. Χασαπλαδάκης (λύρα, βιολί, λαούτο, τσαμπούνα, τραγούδι) από την Κάσο.Οι προαναφερθέντες μουσικοί τους οποίους συνόδευσε στο ταξίδι τους ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης, συμμετείχαν σε μιαν ευρύτερη αποστολή 40 σχεδόν παραδοσιακών μουσικών από το Αιγαίο, την Κρήτη και την Θράκη οι οποίοι επισκέφτηκαν την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Ο εν λόγω Ευρωβουλευτής σκοπό είχε με την κίνησή του αυτή, όπως εξήγησε, να τιμήσει τους ανθρώπους που πασχίζουν να διασώσουν, να αναδείξουν και να μεταλαμπαδεύσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την Ελληνική παραδοσιακή μουσική στις νεώτερες γενιές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και όσον αφορά τα νησιά μας του Τμήματος Πολιτισμού Δωδεκανήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου Κάσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «-Ο πλούτος της Ελλάδας βρίσκεται στην αρχιτεκτονική και πολιτισμική μας κληρονομιά, στις παραδόσεις, στα τοπικά προϊόντα, στα τοπία και στο περιβάλλον μας. Δεν αποτελούν περιττά διακοσμητικά στοιχεία της κοινωνίας μας, αλλά τη βάση, την προϋπόθεση και την εγγύηση για την οικονομία μας.

Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της προχειρότητας και της παραβίασης των κοινών μας κανόνων, να προστατεύσουμε τους περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς πόρους μας και να αξιοποιήσουμε με μεθοδικότητα και σοβαρότητα τις υγιείς αναπτυξιακές ευκαιρίες. Να εξυγιάνουμε και να στηρίξουμε υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες στον τουρισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Την κεντρική ευθύνη του συντονισμού του όλου εγχειρήματος είχε το Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ο θεσμός των Πανκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών παρέθεσε στην έδρα της επίσημο δείπνο προς τιμήν των μελών της αποστολής και ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι στον ίδιο χώρο με τη συμμετοχή πολυάριθμων Ελλήνων μεταναστών. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι Ολυμπίτες μετανάστες του Βελγίου που από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 δημιούργησαν μια μικρή αλλά δραστήρια παροικία στο κράτος αυτό.

Με τη συνοδεία των παραδοσιακών μας μουσικών μικροί και μεγάλοι έζεψαν τον «πάνω χορό» στον οποίο «έπιασε» και ο Κρίτων Αρσένης και δεν έλεγαν να καθίσουν…! Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και άλλοι συμπατριώτες παραδοσιακοί μουσικοί από την Ρόδο, την Κάλυμνο, την Λέρο, την Πάτμο και τους Λειψούς.

Κατά κοινή ομολογία οι Δωδεκανήσιοι μουσικοί συνολικά έκλεψαν την παράσταση μεταξύ των οποίων και ο Αδριανός Β. Χασαπλαδάκης λόγω της ποιότητας της ηλικίας του και για το ότι ασχολήθηκε με τέσσερα όργανα λύρα, βιολί, λαούτο και τσαμπούνα.

Μια ωραία έκπληξη περίμενε τα μέλη της αποστολής όταν επισκεπτόμενοι το Μουσείο Μουσικών Οργάνων των Βρυξελλών (Musée des Instruments de Musique) είδαν να εκτίθενται στις προθήκες του η τσαμπούνα του Αντώνη Γ. Ζωγραφίδη από την Όλυμπο και η λύρα του Κωστή Γ. Βασιλαράκη από το Όθος, ενώ στα ακουστικά της ηχητικής ξενάγησης ακουγόταν η μουσική του Βασίλη Ι. Χαλκιά και του Μανώλη Ι. Σοφίλλα αντίστοιχα.\Η πρωτοβουλία κρίνεται εκ του αποτελέσματος απολύτως επιτυχής και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε μια δύσκολη για τα νησιά μας εποχή έγινε εφικτή η προβολή στην Ευρώπη, με τον καλύτερο μάλιστα τρόπο, του ιδιαίτερου πολιτισμού τους.

Πηγή: http://www.rodiaki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου