Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Υποβάθμιση των τελωνείων των νησιών

Με αφορμή πληροφορίες για την ύπαρξη έκθεσης στην οποία μετά την κατάργηση των τελωνείων των νήσων Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου, και τεσσάρων νήσων της Δωδεκανήσου, προτείνεται η υποβάθμιση των υπαρχόντων τελωνείων, εκτός αυτών της Σύρου και της Ρόδου, ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας, διαμαρτύρεται έντονα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, το τελωνείο Νάξου υποβαθμίζεται σε τοπικό τελωνειακό γραφείο. Σε τοπικό τελωνειακό γραφείο υποβαθμίζεται σύμφωνα με την έκθεση το Τελωνείο Νάξου.

Επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κο Αντώνη Μανιτάκη, σχετικά με την «Αναδιάρθρωση τελωνειακών υπηρεσιών», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:


«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και εκπροσώπων των τελωνειακών υπαλλήλων, λάβαμε γνώση για την ύπαρξη έκθεσης, επιτροπής αξιολόγησης του Υπουργείου σας, για την αναδιάρθρωση των τελωνειακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή μετά την κατάργηση των τελωνείων των νήσων Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου, και τεσσάρων νήσων της Δωδεκανήσου, προτείνεται η υποβάθμιση των υπαρχόντων τελωνείων, εκτός αυτών της Σύρου και της Ρόδου.

Ειδικότερα υποβαθμίζονται τα τελωνεία Θήρας, Καλύμνου και Κω από β΄ σε γ΄ τάξη, ενώ τα τοπικά τελωνειακά γραφεία β΄ τάξεως σήμερα, των τελωνείων Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Καρπάθου, Πάτμου και Σύμης υποβαθμίζονται σε τοπικά τελωνειακά γραφεία, όπως και το τελωνείο Μεγίστης που είναι σήμερα γ΄ τάξης.

Είναι δύσκολο πραγματικά να κατανοήσουμε τους λόγους της υποβάθμισης των τελωνείων που λειτουργούν σήμερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σήμερα τα τελωνεία μας είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν με πολύ μικρό κόστος για την πολιτεία. Αντίθετα η συμβολή των τελωνείων σε μία παραμεθόρια νησιωτική περιοχή συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των εσόδων, αντιμετωπίζει τα φαινόμενα λαθρεμπορίας κλπ.

Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη της, την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, κατοχυρωμένη με το άρθρο 101 του Συντάγματος, αλλά επίσης λειτουργεί ανορθολογικά, διότι κλείνει ή αποδυναμώνει σημαντικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, εφορείες, ΙΚΑ, τελωνεία, κλπ, οι οποίες είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των νησιών μας, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, ο οποίος γνωρίζετε πολύ καλά την συμβολή του στην εθνική οικονομία.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα έπρεπε τα νησιά μας, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές ενός κράτους πρόνοιας, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών μας.

Η πολιτική σας όμως κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και θα έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό των μικρών νησιών μας και την περαιτέρω οικονομική αποδυνάμωση των κοινωνιών μας.

Η νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση θα αντιδράσει σε τέτοιες άστοχες πολιτικές, προασπίζοντας όχι μόνο το συμφέρον των νησιών μας, αλλά και αυτό της εθνικής μας οικονομίας, που τόσο πολύ δοκιμάζεται σήμερα.»

Πηγή:http://www.naxos-news.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου