Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Έντονο το πρόβλημα της παράνομης λαθροϋλοτομίας

Στο προσκήνιο φαίνεται να βγαίνει το σοβαρό πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στη Ρόδο.

Τους τελευταίους μήνες οι παράνομες λαθροϋλοτομίες, οι μεταφορές προς πώληση προϊόντων ξυλείας αλλά και αλόγιστης κοπής ζωντανών δένδρων έχουν πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των λαθροϋλοτομιών είναι:


* πολύτιμα δένδρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα,
* υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, με την απομάκρυνση ποσότητας ξυλείας μεγαλύτερης από ότι πρέπει να αφαιρεθεί,
* άμεσος κίνδυνος διάδοσης φυτοπαθογόνων καραντίνας από προσβεβλημένες σε μη προσβεβλημένες περιοχές,
* σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο άμεσο μέλλον,
* διάβρωση του εδάφους,
* μείωση της βιοποικιλότητας,
* αρνητική συμβολή στην αλλαγή του κλίματος,
* κερδοσκοπία των λαθρεμπόρων με παράλληλη φοροδιαφυγή,
* σημαντικές απώλειες εσόδων για το Δημόσιο.
Το φαινόμενο αυτό παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο ο χειμώνας επέρχεται και η θερμοκρασία πέφτει, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.Η ένταση και η έκταση του βέβαια διαφοροποιείται μεταξύ περιοχών της Βορείου και της Νοτίου Ελλάδος. Θα πρέπει λοιπόν ο ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας να οργανωθεί και να δράσει τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, ώστε να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός του φαινομένου.

Η σημερινή σύσκεψη

Η σημερινή σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δασών της Ρόδου είχε σκοπό να εξετάσει τρόπους συνεργασίας με άλλες κρατικές Υπηρεσίες, Δήμο, Περιφέρεια αλλά και Συλλόγους με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο και την προληπτική αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου ο οποίος έχει αρκετές εμπειρίες στο παρελθόν αφού έχει καταγράψει τέτοιες πράξεις λαθροϋλοτομίας και τις οποίες έχει καταγγείλει στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία προς έλεγχο.

Είναι γεγονός ότι για να εκλείψουν τα φαινόμενα λαθροϋλοτομιών, την κύρια ευθύνη φέρει η αρμόδια Δασική Υπηρεσία με τους δασικούς της υπαλλήλους και δασοφύλακες οι οποίοι είναι γεγονός ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά σαν άτομα δεν επαρκούν. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.000 άδειες κοπής καυσοξύλων αριθμός που δείχνει ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος της υλοτομίας. Και αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι μαζύ με τα ξερά κόβονται και τα χλωρά.

Προκειμένου λοιπόν η Υπηρεσία να προχωρήσει στον κατάλληλο σχεδιασμό, θα πρέπει να λάβει υπόψη της και να διαχωρίσει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στις εξής κατηγορίες:

Ιδιωτών για ίδια χρήση: ξύλευση που γίνεται από κατοίκους των παραδασόβιων κυρίως οικισμών, στους οποίους δεν αρκούν τα χορηγηθέντα από την Δασική Υπηρεσία

Ιδιωτών για εμπορία: ξύλευση που γίνεται από κατοίκους των δασικών κυρίως οικισμών που τα πωλούν σε κατοίκους των πόλεων ως καυσόξυλα κυρίως κατά παραγγελία.

Εμπόρων: με σκοπό την πώληση κυρίως ως καυσόξυλα στα μεγάλα αστικά κέντρα για τη μεγιστοποίηση τους κέρδους τους. Επίσης θα πρέπει να διαχωρίσουμε το αδίκημα της λαθροϋλοτομίας από αυτό της διακίνησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας.


Στη Ρόδο υπάρχουν ενδείξεις για πωλήσεις παράνομης ξυλείας σε ανοικτά σημεία της πόλης ακόμη και σε λαϊκές αγορές. Αυτό μπορεί σχετικά εύκολα να ελεγχθεί με την συνδρομή της Αστυνομίας και της Δ.Ο.Υ.

Επίσης υπήρξαν καταγγελίες για μεταφορά καυσόξυλων με πλοία σε νταλίκες για Πειραιά. Και αυτό μπορεί να ελεγχθεί από το Λιμενικό Σώμα.

Εμείς προτείναμε τα εξής :

1. Καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση για την υλοτόμηση που γίνεται μετά από άδεια της Δασικής Υπηρεσίας σε οικογένειες που έχουν πράγματι ανάγκη θέρμανσης με κριτήρια την οικονομική τους κατάσταση.
2. Μεταφορά με συγκεκριμένο όχημα ( Αριθμός – άδεια) σε συγκεκριμένη ημέρα και εφοδιασμένο με την νόμιμη άδεια του δασαρχείου με την ποσότητα που πρέπει να κόψει.
3. Έλεγχος εάν εμπορεύεται τα καυσόξυλα χωρίς νόμιμη άδεια.

4. Συνεργεία ελέγχου σε περιοχές διέλευσης οχημάτων με παράνομη ξυλεία κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τότε ως επί το πλείστο δρούν οι παράνομοι υλοτόμοι.
5. Κατά την κοπή των δένδρων να είναι παρόντες άνθρωποι του δασαρχείου.

6. Κοινοποίηση των τηλεφώνων της Υπηρεσίας μέσω του τύπου για να ειδοποιούν οι πολίτες τυχόν παράνομες ξυλεύσεις. Επίσης να δοθεί από την Δασική Υπηρεσία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Υπηρεσίας για την αποστολή καταγγελιών και φωτογραφιών οχημάτων προς έλεγχο.
7. Αυστηρά πρόστιμα και δήμευση των οχημάτων τους και παραπομπή στην δικαιοσύνη όσων παρανομούν.

Το επόμενο βήμα είναι να συνταχθεί ένα υπόμνημα συνεργασίας από την Δασική Υπηρεσία με τις Κρατικές Υπηρεσίες και άλλους εθελοντικούς φορείς. Εμείς δηλώσαμε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Πηγή: http://www.grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου