Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Εργαστήρι Πολιτισμού στη Χώρα Καλύμνου


Στην πλατεία του Σταθμού Χώρας η Ένωση Πολιτών Χώρας (ΕΠΧ) έχει εγκαταστήσει τη βάση της με το εργαστήρι πολιτισμού που έχει οργανώσει εδώ και μερικά χρόνια και συνεχώς το επεκτείνει σε τομείς της Τέχνης και της επιμόρφωσης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Φέτος έχει 285 εγγραφές μαθητών, ηλικίας από 6 έως 75 ετών, και λειτουργούν τα ακόλουθα 23 τμήματα: 1) Ζωγραφική για Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού, 2) Ζωγραφική για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, 3) Αγιογραφία Α΄, 4) Αγιογραφία Β΄, 5) Ελεύθερο Σχέδιο, 6) Ψηφιδωτό, 7) Πληροφορική, 8) Παραδοσιακοί χοροί, 9) Δανειστική Βιβλιοθήκη, 10) Ευρωπαϊκή Μουσική, 11) Χορωδία Ε.Μ., 12) Βυζαντινή Μουσική, 13) Χορωδία Β.Μ., 14) Ψαλτική, 15) Αρμόνιο, 16) Βιολί, 17) Μπουζούκι, 18) Κιθάρα, 19) Ακορντεόν, 20) Ταμπουράς, 21) Λύρα, 22) Ραπτική.


Οι ώρες μαθημάτων είναι 30 την εβδομάδα, το πρόγραμμα αρχίζει από το απόγευμα για τη Βυζαντινή & Ευρωπαϊκή Μουσική, ενώ για τη ζωγραφική και τα τμήματα μεγάλων το πρόγραμμα καθημερινά είναι 8-10 το βράδυ.

Ο κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε όσα τμήματα επιθυμεί, ενώ η ετήσια συνδρομή στην ΕΠΧ είναι 50 ευρώ για όλα τα μέλη της οικογένειας που συμμετέχουν σε όσα τμήματα επιλέξουν. Το κλίμα στη μεγάλη αίθουσα του συλλόγου είναι πάντα χαρούμενο και η διάθεση όλων ανεβασμένη, ό,τι ακριβώς χρειάζεται η δημιουργία στον πολιτισμό.

Το πρώτο βράδυ που επισκεφτήκαμε το εργαστήρι αυτό, είδαμε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού να συμμετέχουν με έντονο ενδιαφέρον στο μάθημα βυζαντινών τραγουδιών, με δάσκαλό τους τον καθηγητή μουσικής κ. Γ. Καραφύλλη. Ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Το επόμενο βράδυ πήγαμε στο μάθημα της ζωγραφικής/αγιογραφίας, για να αποκομίσουμε και πάλι άριστες εντυπώσεις από τον τρόπο εκπαίδευσης των μαθητών ποικίλων ηλικιών.

Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η δανειστική βιβλιοθήκη του συλλόγου, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και στα λίγα χρόνια λειτουργίας της έχει εγγράψει ήδη 797 δανεισμούς βιβλίων. Δηλαδή (για να δούμε και διαφορετικά το θέμα αυτό), στη Χώρα Καλύμνου, που μαστίζεται από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των ναρκωτικών, υπάρχουν τόσα παιδιά (και μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες) που αγαπάνε τόσο πολύ το βιβλίο.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συγκροτούν οι: Γ. Ρεΐσης, πρόεδρος, Μ. Έλληνα, Κατ. Πετράκη, Ν. Ματθαίος, Ματθαίου Αγγ., Ματθαίου Θ., Ειρ. Μαστροβασίλη, Μ. Χανάκη-Μαλλιά, Χρ. Καναβούρη, αλλά η ψυχή της ΕΝΠ και του Εργαστηρίου είναι ο κ. Γιάννης Ρεΐσης, συντ. καθηγητής Αγγλικών και ζωγράφος. Κάθε βράδυ και σε όλες τις ώρες λειτουργίας του εργαστηρίου είναι παρών.

Η Ένωση Πολιτών Χώρας Καλύμνου έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα κλίμα αγάπης προς τον Πολιτισμό με διάθεση δημιουργική. Όχι με το να καταναλώνουν παθητικά έτοιμα πολιτιστικά προϊόντα, αλλά με την εκπαίδευση τους και με τη χαρά της δημιουργίας στους τομείς που επιθυμούν. Αυτή τη γωνία της ΕΠΧ εμείς την είδαμε ως ένα πραγματικό Εργαστήρι Πολιτισμού και γι’ αυτό της δώσαμε αυτή την ονομασία.

Πηγή: http://argokalymnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου