Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Νίκος Συρμαλένιος: Η αγροτική παραγωγή και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, βασικός μοχλός παραγωγικής ανασυγκρότησης, εφόσον απαλλαγούμε από το πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών

Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο – Ρόδος 26/2/201
Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, ο Νίκος Συρμαλένιος στην παρέμβαση του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«...Σχετικά με την αρχική ενημέρωση του περιφερειάρχη, που με αφορμή το συνέδριο της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε στη διεκδίκηση για ένα άλλο ρόλο της Περιφέρειας και με την ευκαιρία ότι η Βουλή μπορεί να είναι Αναθεωρητική, θα ήθελα να επισημάνω ότι, εμείς πιστεύουμε σε μια αλλαγή εκ βάθρων της Αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση σήμερα και με το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, από φορέας περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, από κύτταρο δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής, μετατράπηκε σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, σε μια αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση.
Σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, είναι βεβαίως θετικό ότι προσεγγίζουμε τα 266 εκατ. για το περιφερειακό πρόγραμμα, κοντά στο κονδύλι της περιόδου 2007-2013, όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες και προβλήματα, που απαιτούν τη διεκδίκηση πρόσθετων πόρων, μέσα από ένα πολυτομεακό ή και πολυταμειακό πρόγραμμα.
 
Αν σκεφθούμε τα κονδύλια που επί πολλά χρόνια έπεσαν π.χ. στον πρωτογενή τομέα, αυτό δεν απέτρεψε το αγροτικό ΑΕΠ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, να φθάνει μόλις στο 2,5 % του συνολικού αγροτικού εισοδήματος της χώρας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας στρεβλής ανάπτυξης, που οδήγησε στην τουριστική μονοκαλλιέργεια και στην μεγάλη υποχώρηση της αγροτικής παραγωγής.
Εμείς θέλουμε την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και στη χώρα και στο Ν. Αιγαίο, ως βασικό μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο σ΄ένα πλαίσιο απαλλαγής από τις μνημονιακές πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές προς τους αγρότες, τα τρία τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε : περικοπή των αγροτικών συντάξεων, αύξηση των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη, μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, μείωση της επιδότησης ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 12,7 %, αύξηση του κόστους παραγωγής, κατάργηση της ΑΤΕ, που αποτελούσε το βασικό εργαλείο της αγροτικής πίστης. Επίσης η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δεν μπορεί να γίνει εφόσον συνεχίζεται η μετατροπή της αγροτικής γης σε οικόπεδα και εφόσον το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των νησιών, προτάσσει τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις με fast truck διαδικασίες, σε βάρος του περιβάλλοντος και της αειφορικής ανάπτυξης…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου