Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Κοινό Εγχείρημα σε 4 Πόλεις: "Μουσική των Προσφύγων" ...

- Κοινό Εγχείρημα σε 4 Πόλεις: "Μουσική των Προσφύγων"... μία συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Εθνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh στη Ρόδο
Μία δράση υλοποιείται σε 4 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά και Ρόδο από το Εθνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh - www.euromedalex.org
Κάθε πόλη φιλοξενεί δράσεις που σχετίζονται με τις βασικές αρχές και αξίες που πρεσβεύει και προωθεί το ίδρυμα Anna Lindh: Εκδημοκρατισμός - Διαφορετικότητα - Ανάπτυξη - Διάλογος μεταξύ των πολιτισμών.
Τη διοργάνωση στη Ρόδο συντονίζει ο σύλλογος "Μεσαιωνικό Ρόδο", μέλος του Anna Lindh και σκοπό έχει να αναδείξει θέματα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Κατανόησης της Διαφορετικότητας των Λαών.

Συνεργάζονται: το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού και το Παιδαγωγικού Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ - Έναρξη στις 20:00
Μουσικό Σχολείο - Κοσκινού

20:00 Διάλεξη*: "Οι μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου ως ιστορικό παράδειγμα και ως σύγχρονη πραγματικότητα Διαπολιτισμικού Διαλόγου"

Εισηγητής: Κυριάκος Καλαϊτζίδης, διδάκτορας Βυζαντινής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος «Εν Χορδαίς».

20:20 Συναυλία: «Μουσική των Προσφύγων»
Δύο μέλη του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» συμπράττουν με δύο μετανάστες μουσικούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη σε μία συναυλία με θέμα την προσφυγιά και την μετανάστευση και τους κοινούς μουσικούς δρόμους της Ανατολής.

Παίζουν:
Κυριάκος Καλαϊτζίδης – ούτι, τραγούδι Δρόσος Κουτσοκώστας – τραγούδι, λαούτο
Nashwan Farok – νέι, βιολί, τραγούδι
Hossein – κρουστά

ΚΥΡΙΑΚΗ, 3 ΜΑΡΤΙΟΥ. Έναρξη στις 11:30
Πλατεία Αργυροκάστρου – Μεσαιωνική Πόλη

Παιχνίδι - Φόρουμ: "(Χ) Κοινωνίες Λαών" ... για έφηβους και νέους.
Θέμα του παιχνιδιού: Η ανάπτυξη σχέσεων και διαλόγου μεταξύ των λαών.
Συμμετέχουν πρόσκοποι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή στο κοινό!
Δε χρειάζεται δήλωση συμμετοχής, απλά έρχεστε στο σημείο έναρξης.

Οργάνωση: Πρόσκοποι Δωδεκανήσου & 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ* ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Ο ετερογενής γεωγραφικά και πολιτικά χώρος της Μεσογείου που αποτέλεσε ιστορικό έδαφος για μεγάλους πολιτισμούς και αυτοκρατορίες, αρχής γενομένης με αυτήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θεωρείται πλέον σήμερα ως ενιαία μουσική ζώνη. Κύριο συνεκτικό στοιχείο της είναι η τροπικότητα, αλλά και πλήθος άλλων συστατικών όπως η οργανολογία, το ρεπερτόριο και κοντά σ’ αυτά, οι διαπροσωπικές σχέσεις μαθητείας ή και καλλιτεχνικής σύμπραξης. Τα όρια του χώρου και των αλληλεπιδράσεων, καθώς και οι προτεινόμενες ερμηνείες ποικίλλουν, αλλά η ύπαρξη ενότητας πλέον είναι αναμφισβήτητη, παρά τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις. Ιδιαίτερα για τη λόγια μουσική δημιουργία των τελευταίων αιώνων, σπουδαίο ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισαν Πέρσες, Άραβες, Τούρκοι και Έλληνες μουσικοί, καθώς και άλλοι λαοί της περιοχής, όπως Αρμένιοι, Εβραίοι κ.λπ.
Τα παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση της σύγχρονης πολύπλοκης πραγματικότητας. Οι Έλληνες μετέρχονται ρόλους στο ιστορικό γίγνεσθαι με απρόβλεπτη ταχύτητα: πρόσφυγες, μετανάστες, γηγενείς που υποδέχονται μετανάστες και, λίαν προσφάτως, πάλι μετανάστες…. Πέρα από την αισθητική απόλαυση που χαρίζει η μουσική, είναι κρίσιμος και ο εν δυνάμει ρόλος της στην κατανόηση του «άλλου», που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Πηγή:http://www.verena.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου