Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Το 6χρονο κοριτσάκι που πνίγηκε στη Λέρο είναι θύμα της πολιτικής για τους μετανάστες

“Η εξάχρονη Σεμέλ, που γλύτωσε από τη φρικαλεότητα του πολέμου στη Συρία, προστέθηκε χθες στην εκατόμβη των πολύνεκρων ναυαγίων προσφύγων στο Αιγαίο, που αντί για την σωτηρία και την προστασία, βρίσκουν συχνά το θάνατο.

Τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, με θύματα ακόμα και μωρά παιδιά, είναι ο τραγικός απολογισμός ενός άλλου πολέμου για την σωτηρία της Δύσης, που περνάει -και αυτό ενίοτε -στα «ψιλά» των ειδήσεων: στην ρατσιστική λογική των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης, η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται με πολλά μέτρα και σταθμά.

Το τραγικό γεγονός του πνιγμού του εξάχρονου κοριτσιού συνέβη χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λέρο, υπό συνθήκες που μαρτυρούν τη συστηματική και επικίνδυνη πρακτική αποτροπής και άρνησης προστασίας προσφύγων στη θάλασσα, την οποία φαίνεται να εφαρμόζουν συστηματικά οι λιμενικές αρχές της χώρας μας. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε απάντηση των εκκλήσεων για προστασία απελπισμένων ανθρώπων, που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αξιώσουν την αυτονόητη προστασία τους. Αυτή την αντιμετώπιση είχαν χθες το πρωί και οι 21 πρόσφυγες από τη Συρία, οικογένειες με 5 μικρά παιδιά, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Λέρο μέσα σε μια πλαστική βάρκα, με τραγικό επακόλουθο τον πνιγμό της μικρής Σεμέλ.

Η απάντηση της κοινωνίας μας και της πολιτείας πρέπει να είναι άμεση και απερίφραστη: Όχι άλλες χαμένες ζωές στα σύνορά μας, όχι άλλες χαμένες ζωές στην «πολιτισμένη» Ευρώπη!”

Πηγή: http://rodosalarm.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου