Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΣΥΡΙΖΑ για golf Αφάντου: Μια πρώτη νίκη

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Γκολφ Αφάντου και την ακύρωση της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ, από το γραφείο τύπου της Τ.Ο. του ΣΥΡΖΑ-ΕΚΜ εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε διακηρυχθεί σε όλους τους τόνους η αντίθεση με την διαδικασία μεταφοράς του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ.

1. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας μηχανισμός απολύτως ελεγχόμενος από την τρόϊκα με αδιαφανείς διαδικασίες και με μοναδικό σκοπό το ξεπούλημα και όχι την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Λειτουργεί έξω από τα όρια του συντάγματος και προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και την πλήρη υποταγή στις εντολές της τρόικας.

2. Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκε η διακήρυξη, τον Μάρτιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσε τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου. Θέση μας ήταν ότι η αξιοποίηση του «Γκολφ Αφάντου» είναι αναγκαία. Όχι όμως με όρους αποικιοκρατίας αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος, προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων είχαν διατυπωθεί οι παρακάτω βασικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου:

I. Να περιοριστεί η προς παραχώρηση έκταση στα γήπεδα Γ4 και Γ5 τα οποία αποτελούν την κατ’ εξοχήν έκταση του «Γκολφ Αφάντου». Δηλαδή μόνο το ακίνητο που περιλαμβάνει το γήπεδο Γκόλφ και τις εγκαταστάσεις του, που βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της παραλίας.
II. Να κρατηθεί μόνον η χρήση «Τουρισμός- Αναψυχή», όπως αυτός ορίζεται στο Ν.3986/2011 και μάλιστα να εξειδικευτούν ποιές εκ των αναφερόμενων χρήσεων είναι αποδεκτές.
III. Να διασφαλιστεί η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλη την έκταση της παραλίας.
IV. Να διασφαλιστεί η επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου και καταδυτηρίου.

3. Με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ όπου αναφέρεται ότι μετά τη συζήτηση που έγινε με τους τοπικούς φορείς προκρίνεται η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση του βορείου τμήματος του ακινήτου (Golf Αφάντου) και η έμφαση από το ΕΣΧΑΔΑ στη γενική χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή», φαίνεται ότι η συντεταγμένη και τεκμηριωμένη αντίδραση των τοπικών φορέων απέδωσε καρπούς, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στη βελτίωση των όρων παραχώρησης. Θεωρούμε ότι οι βασικές μας θέσεις για τον περιορισμό του χώρου παρέμβασης αλλά και την εξειδίκευση των επιτρεπόμενων χρήσεων δικαιώθηκαν παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν αρχικά από τους γνωστούς υπερασπιστές του «ρεαλισμού του μνημονίου».
 
4. Με την εξέλιξη αυτή αποδεικνύεται ότι μόνο κέρδος μπορεί να έχει η τοπική κοινωνία από τη συμμετοχή σε αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας γιατί από την αρχή είχε ξεκαθαριστεί ότι το μόνο ακίνητο που ήταν δυνατόν να δοθεί προς αξιοποίηση με συγκεκριμένες και σαφείς προϋποθέσεις ήταν το γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του «Γκολφ Αφάντου».
Έστω και αυτές οι μικρές υποχωρήσεις, οι οποίες βεβαίως, πρέπει να αποδειχτούν και στην πράξη, είναι νίκες και δείχνουν το δρόμο για όλα τα άλλα ανοιχτά ζητήματα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει εξαγγείλει το ΤΑΙΠΕΔ στην Ρόδο. Μόνον με τεκμηριωμένο λόγο και δράση είναι δυνατόν να ακυρωθεί στην πράξη η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στο νησί μας .

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνεχίζει να τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κανείς δεν μπορεί να ξεπουλήσει την δημόσια περιουσία. Οι πολίτες και οι φορείς οφείλουν να αντιστέκονται σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση πως αυτός ο τόπος δεν πωλείται, ούτε εκχωρείται στις ορέξεις ξένων και ντόπιων τσακαλιών. Πως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αφορά μόνο το λαό του τόπου και πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων και κανενός άλλου. Πως ο ίδιος ο ροδίτικος λαός, μαζί με τον Δήμο Ρόδου θα πρέπει να είναι ο βασικός θεσμικός αναστολέας οποιασδήποτε προσπάθειας υπεξαίρεσης της δημόσιας περιουσίας.

Πηγή: http://www.grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου