Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Σύρο

Πέντε χρόνια μετά την 20η εορταστική Συνάντηση και για τέταρτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Σύρος φιλοξενεί την 25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου από 10 έως 20 Οκτωβρίου 2013 με τη συμμετοχή 28 ερασιτεχνικών θιάσων του Αιγαίου. Πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή ομάδων, με τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενες.


Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερεις χώρους, που γενναιόδωρα παραχώρησε ο Δήμος Σύρου –Ερμούπολης με πρώτο το ιστορικό θέατρο Απόλλων, κόσμημα της πόλης, αλλά και το κινηματοθέατρο Παλλάς, την αίθουσα «Κ. Τουλούπης» του σχολικού συγκροτήματος Μάννα και την Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Οι παραστάσεις αυτές θα συνδυασθούν με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια θεατρικής παιδείας, εκθέσεις, συναυλίες, δρώμενα και πολλές εκπλήξεις. Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων έχει σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την Ερμούπολη ως χώρο πολιτισμού, με πρώτη τη συναυλία με «Μουσική και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο» από την Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού αλλά και την μουσικοθεατρική παράσταση Κ.Π. Καβάφης «Απ’ έξω και τραγουδιστά» από την Ομάδα Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου. Επίσης στην Αίθουσα Τέχνης «Γ.& Ε. Βάτη» η συριανή ζωγράφος Μαρία Ξαγοράρη που φιλοτέχνησε το θέμα της αφίσας, θα παρουσιάσει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Περί πορείας» ενώ στην τελετή έναρξης οι συριανές ομάδες θα παρουσιάσουν ένα δρώμενο που συντονίζει ο Γιάννης Δεσύπρης.


Παράλληλα με αφορμή τις δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο Νηλ από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και «Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα Χίου, θα γίνουν δύο εισηγήσεις: η πρώτη με θέμα «Μεταλλάξεις της τραγωδίας στον νεώτερο και σύγχρονο θέατρο» από τη θεατρολόγο κ. Χαρά Μπακονικόλα και η δεύτερη «Αριστοφάνης, ο σύγχρονός μας» από τη θεατρολόγο Καίτη Διαμαντάκου, σαν ένα μικρό αφιέρωμα στο αρχαίο δράμα, μετά τη απόρριψη από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου της πρότασης της ΟΕΘΑ για συμμετοχή στο ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου, με ένα θεματικό φεστιβάλ-συνέδριο με θέμα "Αρχαίο Δράμα, από το Κλασσικό στο Σύγχρονο".

Τα μέλη των θεατρικών ομάδων θα συμμετέχουν σε συζητήσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα τα πρωινά αλλά και σε διάφορες δράσεις, όπως παρέλαση με κοστούμια στους δρόμους της πόλης, επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κυβέλη και προβολή της ταινίας «Αχ τι θυμήθηκα τώρα... η Κυβέλη, ο Βικέλας και η Σύρος» , ένα νυχτερινό μονόλογο από τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη και διάφορα άλλα, όπως επίσκεψη με ξενάγηση στη Δήλο και η καθιερωμένη πλέον Αιγαιοπελαγίτικη Συνάντηση χορών και γεύσεων.

Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, σταθερά χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής της οποίας αποτελεί κύρια θεσμική δράση. Τοπικά, πέραν του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που την φιλοξενεί, τη στηρίζουν ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αλλά και οι θεατρικές ομάδες της Σύρου με όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους στη διάθεση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, έτσι ώστε η Σύρος να παρουσιάσει μια άρτια οργανωμένη Συνάντηση και για τις φιλοξενούμενες ομάδες αλλά κυρίως για το κοινό της Σύρου, που ελπίζουμε να μας τιμήσει με την παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις μας.

Στο δεκαήμερο της Συνάντησης θα επισκεφθούν τη Σύρο περισσότερα από 500 άτομα από 17 νησιά του Αιγαίου για να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, που είναι η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, μαζί με τους κατοίκους της Σύρου, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις με σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και μάλιστα δωρεάν. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τέτοιες δράσεις αποτελούν ανάσα πολύτιμη για όλους μας.


Ομοσπονδία ερασιτεχνικού θεάτρου Αιγαίου
25η Συνάντηση εραστιτεχνικών θιάσων Αιγαίου

Πρόγραμμα παραστάσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου