Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Άγονες πολιτικές για την ''άγονη γραμμή''

Αποκαλυπτικό υπόμνημα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγείας στα μικρονήσια

«SOS» εκπέμπουν τα μικρονήσια του Nοτίου Αιγαίου εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις δομές υγείας τους με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να βιώνουν στο πετσί τους, την ανασφάλεια και τον φόβο.

Με γλαφυρό τρόπο η τραγική κατάσταση που επικρατεί περιγράφεται στο πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Nοτίου Αιγαίου στον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Στο υπόμνημα αυτό μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στην τελευταία συνεδρίασή της, ασχολήθηκε, για μια ακόμα φορά, με τα οξυμένα προβλήματα των Δομών Υγείας στα νησιά μας, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, όμως αυτή τη φορά η κατάσταση για όλα τα νησιά ήταν τραγική.

Ιδιαίτερα τα μικρονήσια μας, εκπέμπουν S.O.S, εκφράζοντας τους φόβους και τις αγωνίες των νησιωτών μας, την ανασφάλεια και την έλλειψη προστασίας που νιώθουν, και για αυτό ζητήσαμε τη συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν, για να ενημερωθείτε και να παρέμβετε δίνοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων σας λύσεις, σήμερα.

Κύριε Υπουργέ, εμείς οι Νησιώτες είμαστε λογικοί και περήφανοι άνθρωποι, με κατανόηση και νηφαλιότητα, ξέρουμε και καταλαβαίνουμε όλες τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας και δεν έχουμε παράλογες απαιτήσεις. Απαιτούμε όμως το αυτονόητο. Να νιώθουν οι συμπολίτες μας ένα μίνιμούμ αίσθημα ασφάλειας στους βράχους του Αιγαίου στους οποίους, πεισματικά παραμένουμε.

Σήμερα στα περισσότερα μικρονήσια μας υπηρετεί ένας μόνος γιατρός (Γενικής Ιατρικής ή Αγροτικός), αλλά υπάρχουν και νησιά που σήμερα ή το αμέσως επόμενο διάστημα θα μείνουν και χωρίς γιατρό.

Η υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί σε νησιά της Δωδεκανήσου είναι η ακόλουθη:

1. ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Στο νησί υπάρχει ένα σύγχρονο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο όπου υπηρετεί ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ενώ δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενοι Καρδιολόγος, Παθολόγος, Παιδίατρος και οι δύο Αγροτικοί

2. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, υπηρετεί ένας μόνο γιατρός Γενικής Ιατρικής, (από τις 3 προβλεπόμενες θέσεις), και μάλιστα επίκειται να αποχωρήσει, ενώ και οι θέσεις των 2 αγροτικών γιατρών είναι κενές εδώ και 4 μήνες.

4. ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, υπηρετεί ένας γιατρός, που η σύμβαση του λήγει στις 30/11/2013.

5. ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ

Στο Κέντρο Υγείας του νησιού από τις προβλεπόμενες 10 θέσεις γιατρών (7 του ΕΣΥ και 3 Αγροτικοί), σήμερα υπηρετούν μόνο 3 γιατροί του ΕΣΥ.

6. ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, είναι κενές οι θέσεις όλων των γιατρών. Έχουμε διαθέσει σαν Δήμος ένα κτίσμα όπου φιλοξενείτε το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Χάλκης.

7. ΔΗΜΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, υπηρετεί ένας Αγροτικός Γιατρός, ενώ είναι η κενή η θέση του γιατρού Γενικής Ιατρικής.

8. ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

Στο Π..Π.Ι. Νισύρου υπηρετεί σήμερα ένας (1) Ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, ένας (1) Αγροτικός, της οποίας η θητεία έληξε και βρίσκεται σε παράταση και η θέση θα μείνει κενή από τον Νοέμβριο του 2013.

9. ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΗΣ

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, υπηρετεί ένας Αγροτικός Γιατρός, και ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, από τους 6 (4 του ΕΣΥ και 2 Αγροτικούς), που προβλέπονται.

10. ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, υπηρετεί ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ενώ εδώ και 10 χρόνια δεν έχει καλυφθεί η θέση του Αγροτικού Γιατρού, που προβλέπεται.

11. ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Στο Κέντρο Υγείας του νησιού από τις προβλεπόμενες 16 θέσεις γιατρών (13 του ΕΣΥ και 3 Αγροτικοί), σήμερα υπηρετούν μόνο 9 γιατροί του ΕΣΥ και 1 αγροτικός, ενώ στο πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ από τις προβλεπόμενες 2 θέσεις γιατρών Γενικής Ιατρικής και τη 1 θέση αγροτικού ιατρού, σήμερα δεν υπηρετεί κανένας!

12 ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Περιφέρειάς μας, το οξύτερο πρόβλημα είναι η σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η υποστελέχωση κυρίως σε γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των Πολυδυνάμων Περιφερειακών Ιατρείων καθώς και των Περιφερειακών Ιατρείων, η έλλειψη κάποιων κρίσιμων και σημαντικών ειδικοτήτων Ιατρών, η κάλυψη με γιατρούς του Νοσοκομείου των Δομών Υγείας των μικρότερων νησιών, η έλλειψη φαρμακευτικού και άλλου υλικού κ.ά.

Πηγή: http://www.grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου